miercuri, 11 noiembrie 2015

VOR PARTICIPA LIBERAL DEMOCRAȚII LA FORMAREA COALIȚIEI?



Președintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat pe domnul Dacian Cioloș în calitate de șef al Guvernului de la București. Șeful de la Cotroceni a făcut abstracție de candidatura social democraților români. Domnul Iohannis și-a asumat responsabilitatea de a-i plasa pe social democrați în opoziție. Asta a fost miza protestelor.

Cu excepția liderului social democrat, domnul Dragnea, ceilalți lideri ai partidelor parlamentare românești, inclusiv UNPR-ul, s-au arătat a fi satisfăcuți de această nominalizare. Fără susținerea parlamentară a deputaților UNPR, cabinetul tehnocrat al domnul Cioloș nu poate trece de Parlament. Declarațiile pozitive venite la adresa domnului Cioloș din partea tuturor reprezentanților partidelor parlamentare este semnalul care ne spune că soluția găsită de către domnul Iohannis este agreată și că noul cabinet de miniștrii al României va trece de Parlament.  PSD-ul pleacă din Palatul Victoria. 

Slăbirea social democraților români va avea repercusiuni la Chișinău. Din acest moment, Partidul Democrat din Moldova, formațiune politică cu care social democrații domnului Dragnea au semnat un acord de colaborare, este obligat să țină cont și de punctele de vedere ale Cotroceniului. (Până acum PDM-ul se baza pe cei de la Palatul Victoria) Semnalul care a spus tuturor că domnul Iohannis este nemulțumit de evoluția situației politice de la Chișinău a fost dat. Președintele Iohannis a întors în Parlamentul României legea privind ratificarea Acordului de asistență financiară rambursabilă între România și Republica Moldova. Cotroceniul a considerat ca fiind inoportună promulgarea acestui act legislativ. Motivul a fost explicat de șeful statului român - nu există certitudinea că Republica Moldova va continua eforturile de integrare europeană şi reformele aferente

Declarația președintelui Parlamentului moldovean, domnul Candu, democrații sunt gata să se coalizeze cu PCRM-ul , a fost cea care a trezit incertitudini. Am afirmat recent că o colaborare a Partidului Democrat cu Partidul Comuniștilor pentru formarea unui guvern va face împrumutul românesc imposibil. Aduceam ca argument faptul că oficialitățile române așteaptă încă scuze din partea liderului comuniștilor moldoveni, domnul Voronin, pentru acuzaţiile pe care domnia sa le-a adus Bucureștiului în 2009 – România, organizatoare a evenimentelor din 7 aprilie. Tot atunci domnul  Voronin l-a expulzat pe ambasadorul României de la Chişinău. Toate acestea nu pot fi iertate ușor. 

Revoluția #colectiv i-a oferit domnului Iohannis posibilitatea de a își impune punctul de vedere atât în România cât și în Republica Moldova. Întoarcerea în Parlamentul de la București a legii cu privire la ratificarea acordului de ajutor rambursabil, reprezintă modul prin care domnul Iohannis s-a implicat în ecuația politică moldovenească. E drept, destul de târziu. Implozia AIE a avut loc.
 
Cât de eficientă va fi această implicarea a domnului Iohannis în jocurile de putere de la Chișinău? Deja este. Partidul Liberal și Partidul Popular European (al domnului Leancă) au declarat că nu vor participa la formarea unei coaliții care să fie susținută de către comuniști.  S-ar părea că domnul Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, a pierdut sprijinul liberalilor și al popularilor – domnul Ghimpu și domnul Leancă nu vor să participe într-un guvern minoritar. 

Pe 9 noiembrie la Pro TV Chișinău, domnul Streleț a anunțat condițiile PLDM pentru a participa într-o nouă alianță de guvernare. Liberal democratul a precizat că democraţii trebuie să-şi schimbe total atitudinea faţă de noi și să schimbe atitudinea de a ţine sub control instituţiile de justiție ale statului." Deci liberal democrații nu exclud participarea într-o nouă alianţă de guvernare, însă cu anumite condiţii pe care reprezentanții Partidului Democrat ar trebui să le respecte

De ce această schimbare de macaz? 

Pentru că și domnul Candu o dă la pace: „Nu avem nici o intenție să slăbim PLDM. S-au făcut speculații. Pentru noi este important ca PLDM să existe integru. Este important să ai parteneri puternici în coaliție. Dar migrația politică nu este o noutate pentru Moldova”, a spus domnul Candu. Atunci când face referiri la migrația politică a deputaților, domnul Candu știe ce spune. 


Deputații liberal democrați trebuie să demonstreze că sunt uniți și că nici unul dintre cei rămași în această fracțiune parlamentară nu sunt tentați să o părăsească. Domnul Streleț a pomenit deseori de anumite presiuni care se fac asupra deputaților – dar nici un deputat liberal democrat nu a ieșit în public să spună concret despre ce este vorba. Să îl credem pe cuvânt pe domnul Streleț? La fel de bine putem să îl credem – tot pe cuvânt , pe domnul Candu, care spune că în nici un caz nu vrea să-i slăbească pe liberal democrați.

Liberal democrații sunt chemați cu insistență să participe la tratativele pentru formarea coaliției. Dacă și-ar dori funcția de prim ministru, ar trebui, la rândul lor, să își cheme colegii pro-europeni la masa tratativelor. Nu o fac pentru că nu vor să participe la guvernare ori pentru că nu vor să își asume, pe timp de criză, guvernarea? 
 
De la Palatul Victoria, dosarul Republica Moldova s-a întors la Palatul Cotroceni. Domnul Iohannis a făcut dovada că a avut o pârghie suficient de puternică pentru a influența viața politică de la Chișinău. Reverențele făcute de domnul Candu la adresa PLDM-ului nu vor rămâne fără răspuns. Sunt optimist – până la urmă la Chișinău va fi instaurată o coaliție pro-europeană.  De ce? Pentru că nici liberalii și nici popularii nu vor să participe la formarea unui guvern minoritar. Pentru că nimeni , nici măcar socialiștii, nu vor alegeri anticipate. Pentru că e mai bine când împarți răspunderea politică pentru scumpirea tarifelor la resursele energetice, pentru că rămân opțiuni deschise la alegerea viitorului șef al statului moldovean și pentru că fără creditul românesc și acordul cu FMI, Republica Moldova dă faliment. 

Atunci vom știi cu toții a cui este vina - pentru că vinovații se vor vedea, atât la Chișinău, cât și la București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu