luni, 3 noiembrie 2014

2 NOIEMBRIE – PESTE HOTARE HAOS



Românii au votat. Potrivit rezultatelor parțiale anunțate de Biroul Electoral central la centralizarea a 56 la sută din procesele verbale, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Victor Ponta se afla pe primul loc în opțiunile electoratului, obținând 39,57% din voturi. Pe locul doi s-a clasat candidatul Alianței Creștin Liberale, Klaus Iohannis, care a acumulat 30,19% din sufragii.

Caracteristica principală a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale  românești a fost dată de votul din diaspora: cozi uriaşe, ştampile puţine, proteste și porţi închise înainte de orele 21:00. Chişinău, Paris sau Londra sunt doar câteva dintre capitalele unde cozile s-au format la puţin timp după deschiderea urnelor, la 7:00, ora locală.
Cele mai multe probleme au fost la Ambasada României de la Paris, unde a fost nevoie de intervenţia trupelor speciale. Cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, la intrarea în Ambasada României se mai aflau câteva sute de persoane care au stat la coadă ore în şir pentru a vota. O parte dintre acestea au intrat cu forţa în ambasadă, în speranţa că, dacă se vor afla în incinta acesteia, îşi vor putea exercita dreptul de vot. Pentru evacuarea protestatarilor angajații ambasadei au chemat jandarmeria franceză.  

La Chișinău şi la secţiile de vot din apropiere, mai mulţi alegători - câteva sute potrivit unor martori oculari, câteva zeci, conform unor surse oficiale - nu au putut vota până la ora locală 21:00.


Numărul mic de secţii de vot, necorelat la numărul românilor aflați în unele ţări europene, insuficiența ștampilelor de vot și completarea declaraţiei pe proprie răspundere a făcut ca procesul de vot să fie mult îngreunat. Ministrul român de externe, Titus Corlăţean a motivat această complicată procedură de vot prin "scrupulozitatea" autorităţilor române în încercarea de a evita fraudele electorale.

Pe parcursul zilei de ieri purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, susține că ambasadorii români din Berlin, Paris și Chișinău blochează intenționat procesul de vot. Domnia sa le-a solicitat acestora să uite că au fost numiţi de Traian Băsescu şi să-şi facă datoria faţă de români.

Nu am fost la ambasada de la Berlin ori Paris, nu cunosc ce s-a întâmplat acolo. Sunt în Republica Moldova de mult timp, știu deci ce se întâmplă la Chișinău. Nu cred în acuzațiile aduse de doamna Firea ambasadorului Lazurcă – sunt sigur că ambasadorul a respectat instrucțiunile primite de la București. Numărul mic de secții de votare deschise în capitala Moldovei face aproape imposibilă scurtarea timpului petrecut la cozi și creșterea numărului de participanți la vot. Dar, atenție: un număr mare de secții de votare deschise pe întreg teritoriul Republicii Moldova nu poate duce la creșterea automată a numărul de participanți – concentrația maximă de posesori de cetățenie română se află în municipiul Chișinău, ei fiind cei care participă constant la procesele electorale românești. Un număr neobișnuit de mare de participanți la alegerile prezidențiale din acest an poate trezi suspiciunea că, având acordul partenerilor politici din Republica Moldova, reprezentanții social democrații români au asigurat participarea moldovenilor cu cetățenie română la scrutin prin aducerea lor organizată la punctele de vot.
 
Victoria domnului Ponta în Republica Moldova a fost anunțată de domnul Dragnea  este una surprinzătoare dar, poate fi reală. Mesajul domnului Ponta pentru basarabeni nu s-a deosebit în linii mari de mesajul domnului Băsescu – România are nevoie de Marea Unire. Îmi va părea impardonabil ca această victorie să fie cumulată cu un număr mare de participanți la vot.   


Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung” a titrat că alegerile din România "s-au încheiat în haos". Aproximativ 200 de persoane au protestat în fața Ministerului Afacerilor Externe, faţă de organizarea alegerilor în străinătate.  

Calm și fără prea mari simpatii: dacă stânga românească vrea să ajungă la Cotroceni trebuie să dea dovadă de maximă corectitudine față de cetățenii români aflați peste hotarele României. Care trimit bani buni în țară. Dacă dreapta românească vrea să rămână la Cotroceni trebuie să se miște repede. Băsescu, Macovei, Udrea, Antonescu nu mai au nici o scuză în a nu-l susține pe domnul Iohanis. Ajungând la peste 30% din voturi, primarul de Sibiu a demonstrat că are potențial.
Concluzia, simplă – se pare că președintele României ar putea fi ales de votul decisiv al cetățenilor români din străinătate. Care pe 2 noiembrie s-au supărat, justificat pe cei care au organizat procesul electoral peste hotare. Peste două săptămâni cocoșii de azi ar putea rămâne fără pene.

Foto: Mihai Grigorescu