luni, 13 noiembrie 2017

ANDREI NĂSTASE ȘI RENATO USATÂI SUB BAGHETA LUI ALEXEI MARTÎNOV ?



Alexei Martînov este un politolog rus, apropiat de Vladimir Putin. Este cunoscut pentru susținerea pe care o acordă independenței regiunii transnistrene. A fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova. 

Pe 9 noiembrie 2017, postul de televiziune Jurnal TV  a discutat încă odată basmele lansate din pușcărie de condamnatul Vitalie Proca. Moderatorul emisiunii, jurnalistul  Val Butnaru, declara referindu-se la Valeriu Halupa, implicat în tentativa de asasinat, că acesta ar fi fugit în Belgia. Pe Facebook au apărut imagini cu o declarație a lui Valeriu Halupa pe care o făcea un live chiar în fața televiziunii Jurnal TV din Chișinău. „În prezent mă aflu în fața sediului JurnalTV și urmăresc emisiunea Dvs. care merge live. Cu asta vreau să vă demonstrez că eu sunt în Moldova. Acasă și nu în altă parte. Vreau să vă spun că duceți o țară întreagă în eroare, nu numai prin faptul că spuneți că eu sunt în Belgia, dar și prin toate pe care le văd. Vreau să vă spun că am fost interogat în calitate de martor încă în anul 2013, în Moldova și vă rog să dezmințiți toată informația pe care o transmiteți, că nu este corect. E incorect ce faceți”, a declarat Valeriu Halupa în fața Jurnal TV. De aici.


La o altă televiziune, liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a declarat că politicienii moldoveni, Renato Usatîi şi Vlad Plahotniuc, ar fi implicaţi în tentativa de asasinat moldovean la adresa lui Gherman Gorbunţov.  Potrivit lui Mocanu, Renato Usatâi ar fi singura persoană care îl poate denunţa pe Vlad Plahotniuc. Fostul consilier cu misiuni speciale al președintelui Voronin, îi recomanda lui Usatîi să scrie un autodenunţ, dar şi un denunţ pe numele lui Vlad Plahotniuc pe acest caz. De aici.


Pe de altă parte, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, respinge învinuirile făcute de condamnatul Proca afirmând că acestea seamănă cu „scenarii făcute la Hollywood”. De aici.


Nici victima tentativei de asasinat, bancherul rus Gherman Gorbunţov, nu crede în declarațiile făcute de Proca. Omul de afaceri susţine că nu existau motive ca liderul democraților moldoveni să fi avut nevoie de dispariția sa. Gorbunţov susţine că există multe semne care îl inculpă pe Renato Usatîi. De aici.


Declarațiile făcute de Sergiu Mocanu, vin să se suprapună peste acțiunile de dezinformare (conform lui Halupa) făcute de Val Butnaru în emisiunea Cabinetul din Umbră. Mocanu îl asociază pe liderul pro-european al Partidului Democrat cu politicianul pro-rus Usatâi. Asocierea, făcută în avantajul lui Andrei Năstase, demonstrează că declarația lui Proca are un substrat politic și nu are nimic cu adevărul. 


Prezent în studioul din Moscova al Sputnik, unul dintre importantele posturi de radio pro-ruse care emit în spațiul ex-sovietic, Renato Usatâi a declarat că, după arestarea liderului PLDM, Vlad Filat, politicienii protestatari,  Andrei Năstase, Maia Sandu și Igor Dodon, au pus la cale un scenariu prin care se dorea îndepărtarea de la putere și a lui Vlad Plahotniuc. Usatâi a fost însoțit în studioul Sputnik, de un apropiat al Kremlinului, politologul rus Alexei Martînov. Martînov este un susținător activ al independenței regiunii transnistrene, drept urmare a fost declarat persoană indezirabilă în R. Moldova. De aici.


Potrivit declarațiilor făcute de Usatâi la Sputnik, împreună cu Maia Sandu și Andrei Năstase, toți trei ar fi așteptat susținerea politică a lui Dodon, pentru a declanșa scenariul de compromitere și îndepărtare de la guvernare al Partidului Democrat. În timp, s-a constat că Maia Sandu și-a dat seama de riscurile acestui scenariu și a preferat să se îndepărteze de ceilalți trei protestatari. Alături de Dodon și Usatâi a fost prezent doar Andrei Năstase. Observ că, în prezent, scenariul de compromitere al liderului Partidului Democrat este dus la capăt doar de Usatâi și Andrei Năstase.     


Insistența cu care Jurnal TV exploatează subiectul basmelor lui Proca,  în ciuda evidențelor făcute publice de Halupa, demonstrează faptul că acest post de televiziune participă la războiul percepțiilor lansat de către Usatâi împotriva liderilor Partidului Democrat. 


Prezența lui Martânov alături de Usatâi demonstrează că acest război informațional are acceptul Kremlinului și că are drept scop descreditarea Partidului Democrat. Kremlinul își dorește să schimbe realitatea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană schimbând percepțiile cetățenilor moldoveni față de Partidul Democrat din Moldova, purtătorul drapelului pro-european între Prut și Nistru.  Pentru a schimba aceste percepții folosește basmele spuse de Proca la comanda lui Usatâi. 


Deci, pentru a-l discredita pe Plahotnoiuc, Usatâi lucrează mână în mâna cu Andrei Năstase, iar toate acestea se întâmplă sub bagheta lui Martînov, omul Kremlinului.