miercuri, 3 mai 2017

MAIA NU E ALBA CA ZĂPADA IAR DRACII NU SUNT ATÂT DE NEGRI



Zilele trecute Fondul Monetar Internațional a luat decizia de a aloca Republicii Moldova o nouă tranșă a creditului în valoare de 15,7 milioane de DST (drepturi speciale de tragere), echivalente aproximativ cu 21,5 milioane de dolari. Accesul statului moldovean la aceste mijloace financiare a fost posibil după ce o delegație a FMI a efectuat, pe 28 aprilie, o primă examinare a Programului de reforme economice implementat de Guvernul Filip. Delegația FMI a anunțat că programul de reforme este în curs de realizare, că se înregistrează o creștere economică și că autoritățile moldovene aplică o gestiune economică corectă. De aici.


Ce înseamnă eliberarea noii tranșe financiare pentru Republica Moldova? Că este rezultatul unei evaluări pozitive a situației politico/economice și că, după procesele de stabilizare de anul trecut, statul moldovean și-a revenit, gestionează corect resursele financiare și are șanse pentru o creștere economică reală. Cuvântul cheie în evaluarea făcută de experții financiari străini este „corectitudine” – adică există suficientă încredere că banii nu vor mai fi sifonați, așa cum s-a întâmplat în timpul guvernării liberal-democrate.


Într-un text recent, domnul Iulian Chifu nota că războiul liderilor opoziției extraparlamentare împotriva președintelui  democraților moldoveni, Vlad Plahotniuc,  le-a întunecat mințile : Andrei Năstase, Maia Sandu și Renato Usatâi ignoră realizările autorităților în procesul de stopare a spălării a 22 miliarde de dolari și nu vor să observe relațiile pe care Guvernul Filip le construiește cu instituţiile occidentale. De aici.


Marea majoritate a liderilor opoziției extraparlamentare din Republica Moldova s-au aflat în siajul guvernelor conduse de către PLDM: doamna Maia Sandu a fost instalată de către Vladimir Filat în funcția de ministru al Educației, domnul Usatâi a fost consilierul domnului Filat, iar domnul Andrei Năstase și-a organizat manifestările din anul 2015 cu concursul președintelui libera-democrat. Credeți oare că acești lideri politici pot accepta gândul că au fost martorii conștienți sau nu, ai sifonării resursele financiare externe acordate celor trei guverne ale AIE?

În august 2016, doamna Maia Sandu afirma pentru publicația Evenimentul Zilei de la Chișinău că, „ un program cu autoritățile moldovene va fi posibil doar în condițiile în care vor fi îndeplinite o serie de condiții preliminare. Banii vor veni doar după ce vor exista suficiente asigurări că furturile din sistemul bancar nu vor mai fi posibile, la fel ca și spălările enorme de bani ”. De aici.
 

La distanța unui an de la afirmațiile făcute de candidatul dreptei politice moldovene la alegerile prezidențiale pot afirma că, în principiu, logica doamnei Sandu a fost una sănătoasă: da, banii trebuie contabilizați corect și cinstit! Doar că, momentul ales pentru a-și expune aceste gânduri a fost unul prost! A fost o abordare extrem de cinică, care a plecat de la principiul  „cu cît e mai rău cu atît e mai bine”. Motiv pentru a constata că, în politica moldavă, “îngerii” nu sunt imaculați. 


Dacă FMI a debursat banii destinați Republicii Moldova, ei nu mai pot fi furați! Rezultă că, cei care sunt demonizați în presa aflată în siajul opoziției extraparlamentare – echipa Partidului Democrat din Moldova condusă de Vlad Plahotniuc - sunt cei care au făcut posibil acest lucru. Adică Maia Sandu nu e Alba ca Zăpada, iar dracii nu sunt atât de negri.