marți, 14 februarie 2017

AȚI RECUNOSCUT GREȘEALA? REZOLVAȚI-O, DOMNULE STURZA



Domnul Ion Sturza moare de grija moldovenilor. De departe, domnia sa a publicat pe rețelele de socializarte câteva note despre situația de la MoldovaGaz. Domnul Sturza afirmă că numirea lui Vasile Botnari la șefia acestei întreprinderi s-ar datora președintelui Igor Dodon. De aici.


Domnul Sturza nu ne dă amănunte referitoare la modul în care ar fi implicat președintele moldovean însă ne sugerează că această numire ar fi rezultatul unei înțelegeri între domnul Dodon și domnul Plahotniuc, liderul principalului partid de guvernământ.


Nu cred că domnul Dodon a pocnit din degete și cei de la Gazprom s-au conformat. Nu cred că președintele Dodon și președintele PDM au avut discuții pe această temă. Mai degrabă cred un alt scenariu. Cel în care, pentru realizarea unei mai bune restructurări a datoriilor istorice ale Republicii Moldova față de monopolistul rus, a fost luată decizia de numire a unui gospodar care să facă ordine în întreprindere. Cred că premierul Filip este cel care a solicitat numirea lui Vasile Botnari în funcția de șef al MoldovaGaz. 


Mai mulți experți locali au afirmat că întreprinderea mixtă MoldovaGaz a înregistrat pierderi financiare de miliarde de lei datorită managementului defectuos. „Pe 1 iulie 2015, MoldovaGaz avea o datorie de 4,85 miliarde de dolari către Gazprom. Din această sumă, 4,35 miliarde de dolari, adică 90 la sută, sunt datoriile acumulate de către regiunea transnistreană. MoldovaGaz livrează gazul către TiraspolTransGaz, care nu achită pentru acesta. Populaţia de acolo achită, dar banii se duc în bugetului regiunii. O altă problemă este cea a pierderilor raportate de operator. Acumularea acestor devieri a fost cauzată de mai mulţi factori: neajustarea la timp a tarifelor; reevaluarea datoriei în dolari ca urmare a deprecierii leului; tărăgănarea investigaţiilor din partea organelor de anchetă. Acestea sunt principalele elemente din cauza cărora se formează pierderi”, declara în luna iunie 2016 expertul economic Sergiu Ungureanu în cadrul unei conferinţe de presă. De aici. 
În toamna anului 2015, Procuratura Generală, anunța că a deschis un dosar penal la adresa a mai multor conducători ai MoldovaGaz. Factorii de decizie din întreprindere erau bănuiți că ar fi implimentat o schemă  frauduloasă de spălare a banilor prin care au obținut venituri considerabile în ultimii ani. 
 

Necesitatea numirii lui Vasile Botnari la şefia MoldovaGaz este simplă – trebuie să facă curățenie într-un sistem care funcționează defectuos, un sistem în care au fost angajate persoane incompetente, unul care generează suficiente conflicte de interese. Pentru ca domnului Filip să-i fie mai ușoară restructurarea datoriei istorice, Vasile Botnari trebuie să facă ordine.


Domnul Ion Sturza recunoaște că a greșit atunci când a transmis 50 % din acțiunile MoldovaGaz către Gazprom. Domnia sa spune că a făcut acest lucru la insistența FMI și Băncii Mondiale. Nu-i adevărat. Monopolul energetic a fost impus de către Federația Rusă prin decizia luată de Ion Sturza și echipa. La 19 ani distanța Sturza recunoaște că a greșit atunci când a luat decizia de a transmite jumătate din pachetul de acțiuni către Gazprom. De aici. 

Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova, nr. 1556, cu privire la reorganizarea și privatizarea complexului de gaze din Republica Moldova din 2 aprilie 1998 și Hotărârea de Guvern nr.1068, cu privire la crearea în complexul de gaze al Republicii Moldova a unei societăți pe acțiuni moldo-ruse  au fost documentele prin care toată infrastructura de transportare și distribuire a gazului devine parte din capitalul statutar al întreprinderii moldo-ruse MoldovaGaz.  Potrivit Hotărârii de Guvern nr 1074 din octombrie 1998, negocierile finale și semnarea documentelor de constituire a MoldovaGaz au fost efectuate de către primul ministru Ion Sturza și Vladimir Filat.

Potrivit documentelor FMI nu a insistat și nici nu a condiționat privatizarea MoldovaGaz. De aici

Domnule Sturza și cu ce mă încălzește faptul că v-ați recunoscut greșeala? În 1998 MoldovaGaz nu a scăpat de datorii, dimpotrivă, s-a legat și mai mult de obligativitățile pe care le are față de partenerul rus. Nu știu dacă ați știut, ori nu, că TiraspolTransGaz nu va achita pentru gazul metan și că, în timp, Republica Moldova va acumula o datorie enormă față de Gazprom. O datorie care nu aparține locuitorilor dintre Prut și Nistru. Recunoașterea greșelii făcute în 1998 nu vă absolvă de vina pe care o purtați față de cetățenii moldoveni pentru acumularea acestei datorii. Cine le va restitui sumele de bani pe care aceștia le-au achitat și prin care s-a întreținut regimul separatist?


Domnul Nicolae Timofti, ex-președintele Republicii Moldova, a recunoscut recent că a fost supus presiunilor din exterior atunci când, în ianuarie 2016, nu a acceptat să îl nominalizeze pe domnul Plahotniuc în funcția de prim ministru. Atunci ați fost preferatul domnului președinte Timofti. Nu știu cum ați reușit să îl convingeți pe președintele Timofti că aveți numărul suficient de voturi pentru a investit în fruntea Guvernului. Probabil la fel cum procedați în prezent: multe vorbe, puține fapte.


Dacă vreți cu adevărat să vă implicați în viața politică și socială dintre Prut și Nistru, dacă vreți să ajutați Republica Moldova atunci, domnule Sturza, rezolvați problema pe care i-ați lăsat-o! 

Cât despre conducta Iași - Ungheni - Chișinău, despre care întrebați unde e, pot să vă anunț, pe surse, că va fi. Un pic de răbdare.