joi, 22 iunie 2017

DE CE ANDREI NĂSTASE NU E LA SUMMITUL PPE DE LA BRUXELLES



Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, însoțit de premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu se află zilele acestea la Bruxelles unde au avut mai multe întrevederi cu diferiți oficiali europeni, în special cu cei mai critici la adresa guvernării de la Chișinău. 


Majoritatea observațiilor negative la adresa situației politice din Republica Moldova au venit din partea Partidului Popularilor Europeni care a avut strânse conexiuni cu Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de Vlad Filat. Amintesc că, Partidul Democrat este membru asociat al Partidului Socialiștilor Europeni și membru cu drepturi depline al Internaționalei Socialiste, grupuri politice aflate în opoziția PPE.


Liderul democraților moldoveni s-a întâlnit cu liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, care a declarat că, "nu are obiecții față de activitatea Guvernului Filip”. Vlad Plahotniuc a avut întrevederi și cu alți deputații europeni care s-au manifestat critic la adresa inițiativelor Partidului Democrtat din Moldova, deputatul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) - Norica Nicolai și Cristian Preda din grupul Partidului Popular European (PPE) cu care a discutat despre reformele lansate la Chișinău, despre problemele care apar în relația Moldovei cu Rusia și subiectele cu privire la combaterea propagandei ruse în mass-media și pe marginea proiectului de modificare a sistemului electoral, aici opiniile au fost diferite. De aici.


Explicațiile oferite de liderul majorității parlamentare de la Chișinău, vin în urma deciziei luate de influenta comisie a Parlamentului UE, cea de  Comerț Internațional, care a aprobat acordarea ajutorului financiar de 100 de milioane de euro către Republica Moldova. Discutarea acestui ajutor financiar a fost tergiversată de grupul PPE prezent în legislativul european, care a încercat să condiționeze acest ajutor de intenția puterii de la Chișinău de a schimba sistemul de vot. În avizul Comisiei de Comerț Internațional este menționată necesitatea ajutorării Chișinăului, ca să poată face față „nevoilor financiare externe”, cât și datoria lui de a respecta „regulile democratice, inclusiv sistemul parlamentar pluripartit” De aici.


Delegația moldoveană a explicat oficialilor europeni că autoritățile moldovene vor respecta precondițiile politice și economice pentru acordarea acestui ajutor macrofinanciar și au afirmat că declarațiile președintelui Igor Dodon sunt „false” și sunt făcute în scopul menținerii, până la alegerile din 2018, a capitalului politic de care acesta dispune.


La Bruxelles, pe lângă delegația democraților moldoveni, este prezent președintele PAS, Maia Sandu. Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, ea a explicat că participă la Summitul Partidului Popular European.


Maia Sandu spune că se va folosi de această oportunitate pentru a avea discuții și cu reprezentanții Consiliului UE, ai Parlamentului European, dar și ai Comisiei Europene. Sunt la Bruxelles pentru a participa la Summitul Partidului Popular European. Folosesc această ocazie pentru a mă întâlni cu membri ai Parlamentului European, reprezentanți ai Consiliului Uniunii Europene și Comisiei Europene pentru a le vorbi despre situația din Republica Moldova, dar și cu cetățenii noștri stabiliți aici”, a notează Maia Sandu.De aici.


Nu știu, dacă Maia Sandu va reuși să-i convingă pe liderii PPE să condiționeze acordarea ajutorului macrofinanciar Republicii Moldova de menținerea actualului Cod Electoral existent în Moldova. După explicațiile oferite de liderii PDM oficialilor europeni, în special celor din PPE, acest efort este mai dificil. 


Remarc însă că, de această dată, liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, aliat al Maiei Sandu, nu a fost invitat la întâlnire. Năstase nu figurează pe lista invitaților la acest summit. De aici.



Lipsa lui de la acest important eveniment al popularilor europeni indică faptul că, formațiunea pe care o conduce nu mai este agreată de către PPE. Altfel îl invitau. Este un semnal că, liderii PPE au înțeles cântecul la țambal pe care îl face Năstase și au constatat că e fals. Probabil, comportamentul președintelui PPDA a oferit conducerii PPE suficiente date pentru ca aceștia să tragă o asemenea concluzie. Am aflat, pe surse, că liderul PPDA, supărat de această turnură de situație, a încercat să ajungă la Bruxelles. Nu i-a reușit. Se pare că, finanțatorii din Frankfurt ai acestei formațiuni politice, Victor și Viorel Țopa, nu i-ar fi permis. Oare de ce? Există voci care afirmă că protecția de care aceștia se bucură în Germania s-ar apropia de sfârșit. Probabil. 


Una peste alta, ajungem la concluzia că vizita lui Plahotniuc la Bruxelles a fost necesară și importantă. Oficialii europeni, apropiați sau mai puțin apropiați curentului social democrat, din care PDM face parte, au primit din prima sursă, explicații pentru înțelegerea ecuației politice moldovenești. Vocalele manipulări din media moldoveană, nu au convins. Ajutorul macrofinanciar va ajunge la Chișinău, semn că, în Moldova, mecanismele democratice de funcționare ale statului vor fi respectate.