marți, 20 ianuarie 2015

DIN OPT JUCĂRII NOI, LIBERALII VOR PATRU - POATE UNA ?



Fie-vă dragi copii, purtați-vă blând cu ei. Schimbați-le des ocupația, lăsați-i să se joace și veți vedea că nu–s sălbatici. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat! (Ion Creangă)

Luni, 19 ianuarie 2014, la Chișinău a avut loc încă o întâlnire a președinților partidelor pro-europene din Republica Moldova. (Nu mai țin minte a câta.) La sfârșitul ei, presa a aflat că liderul Partidului Liberal, domnul Ghimpu, a venit la negocieri cu un punct de vedere foarte clar asupra partajării funcțiilor în viitoarea guvernare. ” Liberalii au venit pentru prima dată cu propuneri concrete asupra funcțiilor pe care și le doresc. Vom continua cu toții discuțiile într-o manieră mai lucrativă. Mai avem doar ziua de mâine ( 20 ianuarie ) pentru negocieri ”, a spus președintele Partidului Democrat din Moldova, domnul Lupu.

Prezent la emisiunea În Profunzime”, a postului ProTV Chișinău, domnul Ghimpu a fost ambiguu dar s-a arătat convins de faptul că partenerii săi de negocieri vor face coaliție cu PCRM.  "Liberalii nu pretind la funcția de președinte al Republicii Moldova, dar considerăm că peste un an de zile trebuie ales președintele, de asta am propus ca în timp de trei luni să găsim formula prin care vom putea alege șeful statului. Sunt convins că vor face coaliție cu PCRM", a spus domnul Ghimpu. 
Întrebat dacă partidul pe care îl conduce, dorește mai multe funcții de cât i se cuvine, domnia sa a respins această acuzație și a afirmat că Partidul Liberal dorește doar patru ministere. "Am prezentat o listă cu opt ministere din care partenerii noștri trebuie să aleagă patru pe care să ne le ofere. Nu vor să-mi dea nimic dar aceste ministere sunt cele care creează echilibru în guvernare, De ce Partidul Democrat are și calul și căruța?" s-a întrebat mânios domnul Ghimpu.

Potrivit domniei sale, colegii de tratative ar trebui să ofere Partidului Liberal, patru din următoarele opt ministere  - Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Tehnologiilor Informaționale,  Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor. Unul mai bun ca altul!

Liderul liberal a spus că nu a fost de acord cu ministerele care i-au fost oferite anterior – Ministerul Culturii, Ministerul Justiției, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale.  „Într-o alianță, guvernarea nu se partajează conform rezultatelor obținute în alegeri, ci conform răspunderii egale pe care partidele o au în fața alegătorilor lor față de guvernare”, și-a argumentat refuzul liderul liberal.

Chiar dacă, domnul Ghimpu nu mai cere, cu subiect și predicat, instituția prezidențială, domnia sa insistă ca în următoarele trei luni de zile să se găsească o modalitate prin care să fie redus numărul de deputați necesari pentru alegerea șefului statului moldovean – de la 61 de deputați la 51. Scopul este același – președinția.  

Liderul liberalilor moldoveni nu vrea ministerul culturii, al agriculturii ori al justiției, instituții care nu oferă suficientă plus valoare partidului pe care îl conduce. Domnia sa cere să-i fie alocate patru din ministerele care aduc beneficii reale, care au și cal și căruță. atât din punctul de vedere al resurselor umane, cât și din cel al resurselor bugetare. Liderul liberalilor a folosit la negocieri mai vechea tactică a moldovenilor – de a cere cât mai mult pentru ca în final să accepte măcar o felie din tortul puterii .

Oficialii europeni vor sugera ca viitoarea coaliție majoritară să fie alcătuită din partidele care, imediat după alegerile din 30 noiembrie, au declarat că vor face coaliția pro-europeană – PLDM, PDM și PL. Finalmente, dincolo de instituția șefului statului moldovean, liberalii au spus ce vor. Sunt optimist - dacă vor primi un sfert și jumătate din aceste cerințe, vor striga că au fost păcăliți, vor strâmba din nas și vor accepta. Argumentez. 

Din discursul televizat s-a văzut că domnul Ghimpu este tare supărat că liberal-reformatorii au fost acceptați anterior la guvernare. O supărare care macină lăuntric. Pentru durerea asta a lui, vrea să fie recompensat. Și chiar crede că recompensa (dacă o va primi)  e pe meritate.De asta domnul Ghimpu cere o jucărie nouă.

Liberalii nu sunt sinucigași  să își dorească în opoziție. Motivația, simplă, ține de viitoarele alegeri locale și de soarta primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă. De asta, afirm că e posibil, ca liberalii, din cele patru ministere aducătoare de beneficii, să se mulțumească doar cu unul sau două. Alături de ministerul apărării vor accepta cultura ori apărarea, sau invers. Domnul Ghimpu știe, că dacă ajunge în opoziţie, Partidul Liberal rămâne singur împotriva tuturor. Și atunci, s-ar putea trezi fără Primăria de Chișinău, locul unde se produce aproape 80 la sută din PIB-ul moldovenesc. Ingrată situație, nu-i așa? 

Ion Creangă își îndemna cititorii să le fie drag de copii și să se poarte blând cu ei. Schimbați-le des ocupația și veți vedea că nu-s sălbatici, afirma povestitorul de la Humulești. 

Dacă liberalii vor primi o jucărie nouă și vor avea cu ce se ocupa, toată lumea va fi fericită și va spune că nu-s de lepădat. Toată lumea știe că de vor dori mai mult, vor pierde și ceea ce au în prezent.

La vreme de criză, o jucărie nouă și două, trei mai vechi pot face orice copil fericit.