marți, 18 octombrie 2016

PROCA NU MAI ARE NIMIC DE PIERDUT. DEJA VORBEȘTE



Până prin 2012 puțini erau cei care au auzit de omul de afaceri Renato Ustâi. În acel an, Usatâi a ieșit în lumina reflectoarelor de presă vorbind despre preluarea, printr-o hotărâre judecătorească a băncii "Universalbank” care a aparținut bancherului rus Gherman Gorbunțov

Tot atunci, directorul CCCEC (actualul Centru Național Anticorupție), domnul Chetraru, afirma pentru publicația “Timpul” că, Renato Usatâi este un personaj contradictoriu cu o reputație îndoielnică și că a fost văzut în compania a mai multor interlopi. Chetraru adăuga că, rolul lui Usatâi în preluarea Universalbank nu era foarte clar. Într-o investigație a publicației "Timpul" s-a spus că, înainte de a fugi din Republica Moldova, Gorbunțov  ar fi ridicat 1,5 mln. USD din banii creditorilor. Bancherul rus a plecat în Israel, apoi în Munchen, după care s-a stabilit la Londra. Pe 20 martie 2012, a fost victima unui atac la comandă comis de Vitalie Proca. Gorbunțov a spus că Proca ar fi acționat la comanda lui Renato Usatâi. 
 
Fără foc, nu iese fum. Cu certitudine, Usatâi a fost cumva implicat în preluarea băncii Universalbank, discuțiile telefonice cu autorități ale lumii criminale moldovenești vorbesc despre probabilitatea ca el să fi fost cumva implicat în reglările de conturi din septembrie 2011. Amintesc că atunci, la o terasă din centrul Chișinăului, dublul campion mondial la kickboxing, Ion Șoltoianu l-a împușcat pe Ion Stratulat, ginerele ex-directorului Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate și Corupției, Nicolae Alexei. Zvonurile pe marginea acestei crime vorbeau despre o reglare de conturi pe marginea "Universalbank" și a dispariției lui Gorbunțov. Să fi preluat Usatâi o bancă în care nu mai erau bani? Nu știu. Probabil.

Usatâi a afirmat public că, în perioada 2010 – 2013, a deţinut funcţia de consilier principal de stat al prim-ministrului Vlad Filat. Dacă Usatâi a îndeplinit această funcție, orice implicare a lui în crima din centrul municipiului Chișinău a fost omisă. De ce? Pentru că Ministerul de Interne, conform anexei secrete de funcționare a Alianței pentru Integrare Europeană, era subordonat politic PLDM-ului.

Presupun că în anul 2012, domnului Chetraru îi era clar că  rolul lui Usatâi pe lângă premierul Filat ținea de preluarea Universalbank, doar că, de dragul funcționării alianței de guvernământ nu a spus presei despre legăturile de afaceri ale lui Filat cu Usatâi.

Liderul PLDM nu a recunoscut niciodată că ar fi fost în relații amicale cu Usatâi. În octombrie 2014, atunci când Usatâi a făcut public că a activat în calitate de consilier al primului ministru și că a plătit deplasarea acestuia și a fiului său la un meci de fotbal, liderul PLDM a calificat aceste declaraţii ca „falsuri grosolane lansate în scopuri electorale”.
Mai târziu, în 2014, Filat s-a arătat a fi foarte afectat de dezvăluirile făcute de Usatâi. Presa a constatat că multe din acțiunile lui Usatâi din următorii ani au vizat PLDM-ul și liderul acestuia, Vlad Filat. De la difuzarea discuțiilor telefonice dintre liderul PLDM cu omul de afaceri Ilan Shor, până la difuzarea filmului indecent în care apărea domnul Filat ori vidanja cu fecale turnată în fața sediului PLDM,  gesturile lui Usatâi l-au avut ca țintă pe Filat și erau elemente componente ale unei răzbunări.

Este clar că dorința de a intra în politica moldovenească a domnului Usatâi a venit din supărarea pe care acesta a avut-o față de Vlad Filat. Probabil liderul PLDM i-ar fi promis lui Usatâi funcția de director al Căii Ferate din Republica Moldova, promisiune pe care, s-a văzut între timp, liderul PLDM nu și-a onorat-o.

Pofta lui Usatâi pentru politică a crescut. Cu siguranță, din exterior, cercuri interesate de destabilizarea Moldovei au întreținut această dorință. 

Dificultățile lui Usatâi au apărut în momentul în care Vitalie Proca a fost arestat de către Poliția română. La sfârșitul lunii ianuarie, Tribunalul București l-a condamnat la 21 ani și opt luni de închisoare pe Vitalie Proca, acuzat că a încercat să omoare un tânăr pe care l-a confundat cu un lider al lumii interlope din România. Condamnarea pe care trebuie să o ispășească poate fi redusă dacă Proca colaborează cu organele de anchetă. Nu exclud ca Proca să se fi gândit la asta, dar și la posibilitatea de a face un ban în plus pentru familia sa. Probabil acesta este motivul pentru care un mesager al lui Usatâi l-a vizitat pe Proca la închisoare.
 
Doar că, urmare a bunei colaborării instituționale româno-moldovene, mesagerul a fost reținut și a oferit anchetatorilor de la Chișinău informații pe marginea adevăratului motiv al acestei întâlniri. Potrivit relatărilor de presă intermediarul lui Usatîi ar fi încercat să-l convingă pe Proca să declare că Usatâi nu are nici o atribuție în asasinatul împotriva lui Gorbunțov. Într-o relatare prin skype acordată bloggerului moldovean Veaceslav Balacci, Gorbunțov afirmă că omul lui Usatîi ar fi trebuit să transmită 600 de mii de dolari familiei lui Proca. Anchetatorii moldoveni afirmă că deţin înregistrări ale discuţiei dintre cei doi, care confirmă planul de a-l scoate basma curată pe Usatîi, în contextul acuzaţiilor aduse de Gorbunţov. Adjunctul şefului Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc, a spus că  intermediarul lui Usatâi cooperează cu ancheta

Ce va face Renato Usatâi dacă, la Jilava, Vitalie Proca va începe să spună tot ce cunoaște? Oricum Proca nu mai are nimic de pierdut.

E clar, candidatul formațiunii politice condusă de Usatâi nu va avea nici o șansă să treacă în turul doi alături de Igor Dodon. Păcat de sumele de bani investite în această campanie electorală!