luni, 16 februarie 2015

LEANCĂ ȘI JOCUL LUI ȘALARU



Premierul desemnat Chiril Gaburici a început consultările privind programul de guvernare şi componenţa viitorului Cabinet de Miniștri.  Domnia sa se va întâlni cu liderii fracţiunilor parlamentare, cu reprezentanţii mediului de afaceri şi cu cei ai societății civile. După întâlnirea avută cu Partidul Liberal, domnul Ghimpu a anunțat că deputații liberali vor vota viitorul guvern doar dacă vor avea miniștrii desemnați în guvern și dacă vor face parte din alianța politică care deține majoritatea parlamentară.”

Un răspuns clar, el spune că dacă nu vor avea pârghii ministeriale, deputații liberali nu vor susține investirea noului guvern.

Se pare că nici fostul premier desemnat, domnul Iurie Leancă nu are de gând să acorde votul domniei sale pentru investirea cabinetului Gaburici. Domnul Leancă a spus că a susținut numirea domnului Gaburici în calitate de premier desemnat dar nu îl va vota împreună cu deputații comuniști. Domnul Leancă a declarat că îşi va da votul pentru investirea viitorului guvern doar în cazul formării unei coaliţii pro-europene stabile, în formatul PLDM-PDM-PL.

Un comportament cel puțin ciudat. Domnul Leancă votează în ședința Biroului Politic al PLDM pentru desemnarea lui Gaburici iar în public afirmă că nu îl va susține în Parlament. De ce prim-vicepreședintele PLDM nu a făcut această declarație în ședința Biroului PLDM și nu a votat împotriva desemnării lui Gaburici la funcția de prim-ministru?

Să fie vorba despre faptul că domnul Leancă nu luase cunoștință de postarea de pe rețelele sociale a vicepreședintelui liberal, Anatol Șalaru? Cea în care se afirma că Vlad Filat a sugerat liberalilor să nu voteze cabinetul Leancă 2 ? Domnul Șalaru i-a adresat  domnului Leancă un mesaj în care dezvăluie că liderul liberal democrat ar fi încercat să-i convingă pe liberali să mențină opțiunea de neacordare a votului de încredere pentru cabinetul Leancă 2.
Evident că în urma mesajului transmis public de către vicepreședintele liberal, a reacționat și domnul Filat. Liderul liberal democrat a scris pe aceași rețea de socializare că liberalul Șalaru e ocupat doar de bârfe."Toate aceste atacuri murdare au întrecut orice limită umană, profesională și chiar politică. Minciuna are picioare scurte", a scris liderul PLDM pe Facebook.

Nu știm dacă cele declarate de domnul Șalaru sunt adevărate. În fața cuvântului domniei sale avem cuvântul domnului Filat. Există însă o certitudine: deputații liberali vor vota pentru investirea guvernului Gaburici doar dacă vor avea miniștrii în viitorul cabinet.

Dacă presupunem că spusele deputatului Șalaru sunt adevărate, putem deduce că domnul Leancă, în calitatea domniei sale de premier desemnat știa de îndemnul făcut de către domnul Filat liberalilor de a nu acorda vot de încredere pentru cabinetul Leancă 2. Dacă domnul Leancă era la curent cu aceste indicații, nu înțeleg care a fost motivația care l-a făcut să își continue cursa către Casa Guvernului. Logica ne spune că dacă domnul Leancă a continuat să spere că va ajunge pentru a doua oară prim-ministru, înseamnă că nu a știut despre îndemnul dat liberalilor de domnul Filat – cel de a nu acorda vot de investire noului cabinet de miniștri. Deci domnul Șalaru nu i-a spus nimic premierului desemnat.

De ce nu i-a spus? Pentru că domnul Leancă, atunci când a făcut alegerile pentru componența viitorului cabinet de miniștri, nu a susținut dorința domnului Șalaru de a ajunge încă odată în fruntea transporturilor moldovenești. Domnul Leancă știe prea bine care sunt resursele motivaționale ale domnului Șalaru pentru această dorință. De fapt, după ce garniturile de tren recondiționate pe timpul ministeriatului domnului Șalaru în Pascani, au luat foc, mai toți moldovenii pricep despre ce este vorba. 

Chiar dacă domnul Leancă a solicitat domnului Ghimpu susținerea pentru investirea sa pentru a doua oară, chiar dacă domnul Leancă a avut un discurs în care solicita prezența liberalilor în noul cabinet de miniștrii, domnul Șalaru nu a considerat de cuviință să-i dezvăluie discuția avută cu domnul Filat. De ce? Pentru că această convorbire nu a avut conținutul invocat de domnul Șalaru. Dacă îndemnul adresat liberalilor de domnul Filat, cel de a nu vota cabinetul Leancă 2, ar fi existat cu adevărat, el devenea un mijloc de presiune serios în favoarea Partidului Liberal. Un mijloc de presiune care ar fi făcut posibilă prezența lui Șalaru în fruntea unui minister.  

Concluzia logică a celor enumerate mai sus este că cele invocate de domnul Șalaru nu au figurat în discuția purtată. Insinuările lansate la adresa domnului Filat își au originea în frustrarea faptului că domnia sa nu a ajuns pentru a doua oară în fruntea Ministerului Transporturilor. La mijloc poate fi și ascunsa dorință a PL-ului de a fisura unitatea fracțiunii liberal-democrate. Motivul? Simplu. PLDM-ul este pedepsit pentru faptul că nu a avut atitudini politice similare cu ale PL-ului și nu a vrut sa provoace alegeri anticipate. Unii comentatori politici moldoveni au sugerat că domnul Leancă ar putea părăsi fracțiunea liberal democraților moldoveni pentru a se regăsi printre deputații liberali. Nu știu dacă se va întâmpla așa. Dar dacă, ferească Cel de Sus, se va întâmpla acest lucru, înseamnă că presupunerile sunt corecte iar domnul Leancă a îndeplinit mereu jocul politic al domnului Șalaru. Ca atunci când a participat, taman-nisam, la lansarea în cursa prezidențială a domnului Victor Ponta.