marți, 7 aprilie 2015

ALEGERILE LOCALE - ÎNTRE LACRIMILE LUI CHIRTOACĂ ȘI SOCIALISMUL LUI DODON



Parlamentul de la Chișinău a votat un proiect de hotărâre privind organizarea alegerilor locale pe data de 14 iunie 2015  - turul doi este preconizat să aibă loc pe 28 iunie. Campania electorală ar trebui să înceapă după sărbătorile pascale.
Probabilitatea ca localele moldovenești să aibă loc la începutul verii era destul de mică, echipa liberal-democrată pleda inițial pentru implementarea reformelor  teritorial-administrative și abia mai apoi pentru alegerile locale. Era firesc, după reforma administrativă, numărul funcționarilor locali (deci și al cheltuielilor locale), devenea mult mai mic. Nu a fost să fie așa. Deputații Partidului Democrat din Moldova, dar și cei ai comuniștilor, au susținut că reforma nu poate avea loc în pripă  și au preferat să treacă la stabilirea datei acestui scrutin. 

Echipa liberal-democraților nu s-a pierdut cu firea. Pe 4 aprilie ei au organizat Forumul Aleşilor Locali, la care au participat peste 1200 de consilieri și primari liberal-democraţi. Conform statisticii, în Republica Moldova, PLDM are cel mai mare număr de primari, fiind formațiunea politică care are cea mai bună ancorare locală. Din totalul de 889 de primării din Moldova, liberal democrații administrează peste 350 de primării și dețin președinția a 15 raioane. Conștient de această cifră dar și de importanța localelor moldovenești, liderul PLDM, domnul Filat, a spus că membrii şi conducătorii administraţiei locale ai liberal democraților sunt „primii gardieni ai suveranităţii şi independenţei ţării" și că ei sunt  „primii care cunosc problemele, suferinţele, necesităţile și speranţele cetățeanului", de asta , "locomotiva integrării europene este una liberal democrată –iar  acest tren nu se va opri". 

Mesajul domnului Filat a fost întărit de cuvintele preşedintelui Partidului Popular European, Joseph Daul care a spus că liberal democrații sunt unicii reprezentanți ai popularilor europeni în Moldova. „Noua situaţie politică născută în rezultatul alegerilor nu este cea mai simplă, dar liberal democrații au ştiut să ia deciziile, câteodată dificile, care se impuneau pentru a garanta că Republica Moldova îşi va urma parcursul european. Astăzi, ca şi ieri, ca de fiecare dată când PLDM se angajează într-o bătălie electorală, Partidul Popular European este alături. PLDM este membru al familiei europene a PPE, PLDM este unicul reprezentant al PPE în Moldova", a accentuat Joseph Daul.

Ce poate să însemne această declarație? Foarte multe! În primul rând este o referire directă la noua formațiune politică a domnului Leancă, care poartă denumirea popularilor europeni. Domnul Daul a spus că liberal democrații sunt unicii pe care-i recunoaște în Moldova, deci ei sunt cei care vor primi ajutor în viitoarea campanie electorală. Dar domnul Leancă nu poate participa la alegerile locale - motivația este una tehnică - formațiunea politică nu este înregistrată la Ministerul Justiției. Dar domnia sa are o altă alternativă - dacă dorește, domnul Leancă poate candida la primăria Chișinău în calitate de independent.


Că venii vorba despre primăria de Chișinău - nici liberalii moldoveni nu au stat cu mâinile în sân. Imediat după stabilirea datei alegerilor, liderul PL, Mihai Ghimpu a convocat Consiliul Republican al formațiunii pentru a-l confirma pentru un nou mandat pe domnul Chirtoacă. Avem datoria de a salva democrația în Chișinău, a spus liderul liberalilor moldoveni. 

Întrebat de presă dacă a identificat un candidat liberal democrat la funcția de primar, domnul Filat a spus că acesta va fi găsit la o ședință a organizației municipale a PLDM. În schimb domnia sa a spus că, aproape toți candidații la funcția de primar au fost identificați. Se pare, că liberal democrații moldoveni nu vor mai proceda în Chișinău ca data trecută – atunci formațiunea condusă de domnul Filat și-a retras candidatul din cursa electorală în favoarea domnului Chirtoacă și au recomandat alegerea lui în funcția de primar.

Ar părea că marea miză a alegerilor locale din acest an ar fi fotoliul de primar general al capitalei și obținerea majorității în Consiliul Municipal Chișinău. Aproximativ corect – dar, atenție, Chișinăul nu înseamnă toată Moldova! Acest lucru este știut de liberal democrați care, repet, din numărul de primării existente în Republica Moldova au cel mai mare număr de primari - asta înseamnă de fapt, a te afla la cârma locomotivei care duce Moldova spre Europa!

Cu un număr redus de primării în provincie, liberalii, prin domnul Chirtoacă, vor încerca să câștige din nou capitala Moldovei - o misiunea foarte grea. Anunțată deja, alianța dintre formațiunea politică condusă de domnul Usatâi și Partidul Socialiștilor, prevede o înțelegere potrivit căreia socialiștii domnului Dodon vor fi ajutați să își înainteze candidatul lor la funcția de primar al Chișinăului. Dincolo de candidatul socialist (neanunțat încă), domnul Chirtoacă va trebui să facă față și candidaturii fostului primar de Chișinău, Serafim Urechean dar și a vicepreședintelui companiei petroliere Lukoil, Nicolaie Ciornâi – cei doi au anunțat că intenționează să participe la alegerile locale în calitate de candidați independenți. Nume grele și sonore.

Domnul Ghimpu crede că locuitorii municipiului Chișinău vor face o alegere sentimentală, pentru a apăra românismul de venirea rușilor la primăria Chișinău. Chiar dacă turul doi al alegerilor este stabilit pe data de 28 iunie – data la care în anul 1940 Armata Sovietică a intrat în Basarabia – locuitorii capitalei moldovenești nu mai cred în lacrimi. Cercetările făcute de casele de sondaje din Moldova afirmă că ei s-au săturat de politică și că își doresc mai mult un administrator al orașului lor. Acesta este motivul pentru care la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, liberalii moldoveni, în municipiul Chișinău, s-au plasat pe locul trei. Aceste date spun că domnului Chirtoacă îi va fi destul de greu să câștige un al treilea mandat. Și directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă, Igor Boțan spune că șansele de câștig ale domnului Chirtoacă sunt limitate. Concluzia este simplă – fără ajutorul  Alianței politice Moldova Europeană, șansele domnului Chirtoacă de a câștiga primăria de Chișinău sunt la limită. 

Pierderea primăriei de Chișinău, ar lipsi Partidul Liberal de o resursă administrativă importantă.  Aflat în incapacitate de resurse, nu ar fi exclus ca domnul Ghimpu, să fie mai maleabil și să își dorească în coaliția de guvernare.Iar domnul Chirtoacă va  fi cel care va avea un portofoliu într-un guvern de uniune națională. Cu panglică ori fără, nu mai contează


  
 FOTO - Primarul Dorin Chirtoacă cu panglica Sf.Gheorghe în piept. Panglica reprezintă simbolul unui ordin militar rus - Ordinul Sfântul Gheorghe.