miercuri, 14 septembrie 2016

UN NOU 7 APRILIE ?



Campania pre-electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova a început. Miza acestor alegeri este una preponderent geopolitică. Dan Dungaciu afirma că între Prut și Nistru, totul este geopolitică. Confirmarea spuselor analistului politic român o dă recenta declarație a deputatului rus, Oleg Paholkov - miza Federației Ruse la alegerile prezidențiale din Republica Moldova este Igor Dodon. „Alegerile prezidențiale se vor desfășura în Republica Moldova în curând, iar Rusia speră că vor fi câştigate de Igor Dodon. El este singurul care vorbește în programul său politic despre alăturarea Găgăuziei și Transnistriei într-o federație cu Moldova. Acest lucru înseamnă, de fapt, renașterea «Planului Kozak», pe care Rusia l-a susținut mereu și care a fost îngropat de președintele Voronin”, a precizat Paholkov pentru Lenta.ru.



Într-un recent material semnat de directorul Centrului Early Warning de la București, Iulian Chifu, se afirmă că maratonul pentru prezidențiale a început cu un scandal.  Outsider-ul Andrei Năstase, candidatul Partidului Demnitate și Adevăr a început campania electorală prin contestarea regulilor jocului și a înregistrării lui Marian Lupu. “Începerea campaniei cu asemenea acuzaţii trădează un înfrânt calificat, şi nu un comportament de învingător. Un învingător nu are probleme de loc pe buletinul de vot, susţinătorii săi îi vor găsi numele. Din contra, scandalul pe afaceri tehnice minore arată lipsa de preocupare pentru lucrurile serioase din campanie şi pentru propria postură în alegeri.(…) De aceea spun că Andrei Năstase se manifestă ca un banal outsider arţăgos şi agitat, anunţându-şi anticipat, la nivel subliminal, înfrângerea către toţi susţinătorii săi. Să sperăm că mintea cea de pe urmă îl va face să susţină candidatul dreptei mai bine plasat decât el, potrivit înţelegerii asumate”, notează Iulian Chifu.


Constatarea făcută de Iulian Chifu este corectă – nu pleci într-o cursă electorală fără încredere, dacă faci asta înseamnă că ai o agendă ascunsă, un alt plan pentru acapararea puterii. Un plan care nu are nimic comun cu democrația. Probabil, la acest scenariu de evoluție s-a referit politologul Octavian Milewski atunci când, a afirmat că, după alegerile prezidențiale, din cauza falsificărilor, Moldova se va confrunta cu un „maidan”.
„Să nu ne mire dacă în timpul Maidanului moldovenesc din toamnă, care va avea loc din cauza falsificărilor masive, România va fi blamată pentru eşecul Chişinăului. Rusia va fi pe planul doi în clasamentul antipatiilor de masă, deoarece orice ar face acest stat, nu poate fi asociat cu numele celui mai detestat dintre moldoveni, Vlad Plahotniuc, așa cum se întâmplă în prezent. Participanții la acest așteptat maidan nu se vor împărții pe criterii etnice sau lingvistice, românofoni vs rusofoni ci pe criteriul pro sau contra lui Plahotniuc
”, a declarat Milewski.  


Nu știu dacă Octavian Milewski are sau nu dovezi referitoare la pregătirea unui scenariu atât de nefast pentru Moldova dintre Prut și Nistru. Știu însă că politicieni moldoveni ca Andrei Năstase ori Renato Usatâi au încercat destabilizarea Republicii Moldova prin mai multe acțiuni de protest în masă. (Evenimentele din ianuarie 2016 vin în sprijinul afirmației mele) Știu că în societatea moldavă au existat suficiente motive pentru manifestații, dar acestor controverse, rând pe rând, li s-a găsit o soluționare, care a fost mai mult sau mai puțin acceptată. Cercetările sociologice spun că, după cele opt luni ale guvernului Filip, spiritul protestatar a scăzut.


Desigur, pentru Igor Dodon, Andrei Năstase și Renato Usatâi crearea unui nou val de proteste este un scenariu dorit și așteptat.


Prin anunțarea subliminală a înfrângerii sale electorale, liderul Partidului Demnitate și Adevăr,  Andrei Năstase, anticipează scenariul prin care va contesta rezultatul alegerilor prezidențiale. Susținut de către instituțiile media afiliate, cele despre care Maia Sandu  declara că nu sunt neutre politic, liderul PDA speră că va reuși să scoată, după alegeri, suficienți protestatari care să declare că alegerile au fost fraudate și să declanșeze acțiuni de destabilizare a situației politice și o răfuială cu oponenții săi politici, în special liderii Partidului Democrat.


În ianuarie 2016, experții grupului analitic Da Vinci AG, atenționau că există semnele declanșării unei lovituri de stat în Republica Moldova, lovitură inițiată de forțele pro-ruse prin coordonarea serviciilor secrete rusești. „Scenariul de forță în Republica Moldova ar putea actualiza problema oportunității aflării trupelor ruse pe teritoriul regiunii transnistrene și întări prezența lor în regiune”, avertiza la începutul anului experții ucraineni de securitate. 
Putem crede că planurile din ianuarie s-au transferat pentru începutul lunii noiembrie? Grupul Dodon, Năstase și Usatâi și-au pierdut orice premisă a realității, așa că, există probabilitatea unor atare nefericite scenarii.


Anunțul făcut de ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit, că va urmări cu atenție campania electorală și desfășurarea alegerilor prezidențiale vine să bucure. Doar prezența masivă a observatorilor străini poate bloca orice dorințe de contestare a rezultatelor  alegerilor. Un număr ridicat de observatori electorali din partea OSCE, a Consiliului Europei ori IFES, îi poate asigura pe concurenții electorali că alegerile au fost libere și corecte și că un nou 7 aprilie nu se mai poate întâmpla.  


Pentru asta, autoritățile electorale ar trebui să se asigure încă de pe acum. Vorba ceea, tot pățitu-i priceput!