joi, 14 iulie 2016

„Король обнала” ÎN POSTURA DE MAGNIȚII AL MOLDOVEI



În utima lună în pesiajul public moldovenesc a apărut un personaj relativ nou, pe nume Mihail Gofman. Fiind  „creația” grupul de la  ”Propaganda”, afliat fraților Țopa, proiectul „Gofman” a fost lansat pe piață de fosta prietenă a lui Baghirov de la Chișinău, ce activează acum sub acoperire de jurnalist.  Pînă în prezent, mai multe personaje obscure, au fost „spălate” și puse la treabă exact după aceeași schemă (Sergiu Mocanu, Ion Sturza, Marin Ciobanu, Tatiana Raducan, Domnica Manole, Victor Puscas, Sergiu Sagaidac etc).  Grupul de la „Propaganda” are un întreg aresenal de personaje pe care le scoate din joben și despre care poți ști exact ce vor spune si pe cine vor critica.  Așa deci, protagonistul proiectului „Gofman” nu-i nimic altceva de cat o noua păpușă din ladița de vechituri a aceatora care va fi pusă la naftalină după ce va fi folosit.
Publicul larg își pune intrebarea - who are you Mr. Gofman? 
 Nu întîmplător am menționat că doar publicul larg își pune această întrebare… Pe cît de necunoscut este publicului larg, pe atât de bine este cunoscut în cercurile afaceriștilor tenebri ai Chișinăului.  Lasînd la o parte speculațiile, mă vom referi doar la fapte notorii, disponibile în spațiul public. Mihail Gofman a ajuns în gradul de maior la CCCEC in peridoa lui Voronin. După 2009, este avansat în grad de colonel și numit şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA. A deținut această funcție în perioada cand s-au spălat si s-au furat milarde din sistemul bancar moldovenesc. Tot el este și deținator a unor proprietăți impunătoare. Locuiește într-un cartier de lux, populat în exclusivitate de foști politisti si oameni de afaceri.  Fratele lui Gofman a fost consilierului președineltui BEM, Grigore Gacichevici, în momentul cand se furau banii de la BEM cu sacul. A fost demis de la CNA cu 3 ani in urma pentru mai multe nereguli. In cercurile tenebre este cunoscut cu numele „Молдавкий король обнала”.
În mod absolut surpinzator pentru cei care-l cunosc, acest personaj a apărut în emisiunea fostei prietene a lui Bagirov, in postura de luptător cu fraudele bancare. Pentru mai multă credibilitate, păpușa a fost împopoțonată în uniformă de colonel CNA, (deși Gofman a fost dat afară din această instituție), iar prietena lui Baghirov îi formula întrebări sugestive la care răspunsul nu mai conta. Fundalul negru al studioului și expresia gravă a feței prezentatoarei urma sa inducă o ideie de suspans si percepția că în discuție sunt puse subiecte de o importanță astrală. 
Cu toate acestea, spectacolul s-a deovedit a fi unul destul de ieftin. Gofman nu s-a referit nici la o faptă sau ve-o probă care sa aduca ceva nou atat in povestea furtului milardului cat si in povestea spalarii de bani.  Gofman a acuzat  patru persoane de furtul miliardului (Shor, Plahotniuc, Filat, Platon) der nu a pomenit nici o faptă pe care s-ar baza acuzatiile sale. Nici o probă, ci doar vorbe goale. Pentru coșcogemete colonel,  fost şef al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, este cam subțire, nu-i așa? De la un asemenea personaj, împopoțonat în uniforma militară, cu mai multe insigne la piept, ne-am fi așteptat să auzim cu totul altfel de dezvăluiri. Spre exemplu, să fi declarat următoarele:  ”faptul că beneficairul furtului miliardului este X, Y sau Z, se bazează pe următoarele probe: unu, doi, trei, petru etc.” Nimic din așa ceva nu am auzit, doar afirmații difuze și nesigure. Desigur, prietena lui Baghirov nu s-a complicat sa-l intrebe pe Gofman: de ce acesta nu a pornit  nici un dosar penal imptriva celor care au devalizat sistemul, doar putea să o facă? De ce a tăcut atunci si de ce a ieșit  la rampă anume acum, in ajuncul campaniei prezidențiale?  
Dupa interviul oferit prietenei lui Baghirov, a urmat spectacolul cu conferința de presă de la Washington, la care de altfel, a participat doar Jurnal TV. De această dată, declarațiile lui Gofman erau comentate live din studioul de la Chișinău de nimeni altul, incoruptibilul candidat al Țopilor la prezidențiale - Andrei Năstase. Structura intrebarilor formulate în așa zisa conferință de presă, denptă că autorii acestui proiect doresc să creeze percepția că ex-colonelul Gofman este un fel de Magnițchi al Moldovei. În realitate, dacă ar fi să comparăm aceste două persoane, ne vom convinge cu ușurință că Gofman  este exact opusul lui  Magnitsky.  Persoanele gen „Gofman” reprezintă de fapt  ceea cu ce a luptat Magnitsky - coruptie, spalare de bani, si protecționsim. Din acest motiv, încercarea de a face din „Король обнала” un fel de  Magnițchi al Moldovei este destinată eșecului.
Un alt subiect interesant ține de momentul lansării acestui proiect. In mod normal, el trebuia lansat mai aproape de campanie, in luna august (exact cum a fost cu proectul „Sergiu Mocanu”). Cel mai probabil, schimbarea de agendă a fost generată de avansarea  negocierilor guvernului a unui nou acord cu FMI. Semnarea unui acord cu FMI, ar constitui un element politic important de sprijin pentru guvernare în ajun de campanie electorală. Desigur că o asemenea evoluție a lucrurilor nu convine nici pe departe Țopilor și celor care s-au grupat în jurul lor. Anume din acest considerent, se pare că proiectul „Gofman” a fost lansat mai devereme de cât era planificat. 
Proiectul  „Gofman” nu este unul original
Exact in aces mod, in vara anului 2010, inainte de campanial electorală din noiembrie 2010, condamnații fugari Victor și Viorel Țopa au lansat proiectul „Sergiu Mocanu”. Sunt doua proiecte absolut identice ca și concept, ca implementare și context de lansare. La fel ca și înainte de campania electorală din 2010, Țopii au nevoie de o voce care sa poată face „dezvaluiri” pe care mai apoi să le desimineze prin intermediul presei pe care o controleaza. La ora actuală, este evident pentru toată lumea că proiectul „antimafie” este un proiect consumat, pe care Țopii l-au abandonat imedit ce au lansat proiectu „Platforma DA”. Acum, în ajun de prezidențiale Gruparea Țopilor are nevoie ca de aer de o voce proaspăta ca să facă noi dezvăluiri.  
Miza ambelor parți este destul de simplă - Gofman va specula așa numitul risc „de a fi arestat pentru dezavaluirile facute” în realitate urmărind scopul de a obtine azil politici in SUA, unde sa-si poata cheltui liniștit banii făcuți cu sudoarea fruntii in timp ce prevena şi combatea spălărea banilor în Moldova. (De altfel, solicitare straenie a lui Gofman de a i se oferi paza de stat, denota că scenariul a juca cartea azilului politic a fost pus la cale cu mult timp în urmă). Țopii și cei care s-au grupat în jurul lor, obtin în schimb o un canal de șantaj, pentru discredita pe oricne doresc, prin intermediul unor false dezvăluiri, facute de „Король обнала” în noua sa poziție de  „Magnițchi al Moldovei”. Nu există nici un dubiu că ținta acestor „dezvăluiri” vor fi în primul rînd oponnții lui Andrei Năstase la prezidențiale, (declarația lui Gofman ca Leancă va fi următorul arestat, indică foarte clar asupra acestui fapt). În al doilea rand, Gofman va fi bîta împotriva tuturor celor care vor refuza să se alăture vendentei Țopilor contra lui Plahotniuc. 
Lansarea proiectului „Gofman”, denotă că în ciuda aparenței de liniște și apatie instaurată în Moldova, campania prezidențiala a luat startul.