sâmbătă, 21 ianuarie 2017

ZECE MOȚIUNI DE CENZURĂ ȘI INTERESUL NAȚIONAL AL MOLDOVEI



Premierul Filip, în raportul său la un an de la învestirea Guvernului, a menționat denumirea melodiei interpretate Carla's Dreams, „Ne bucurăm în ciuda lor”, primul ministru moldovean i-a avut în vedere pe cei, nu puțini, care au încercat să împiedice buna desfășurare a planurilor Executivului. Pe parcursul anului 2016, Cabinetul Filip a făcut față la zece moțiuni de cenzură. Probabil acesta a fost motivul pentru care domnia sa a declarat că, “2016 a fost un an dificil pentru Republica Moldova, însă un an în care Guvernul a reuşit să recapete credibilitatea partenerilor externi şi să reaprindă speranţa în mai bine”. Primul ministru are dreptate.

Pavel Filip a recunoscut că a preluat administrarea Republicii Moldova într-un moment de profundă criză politică, economică și socială – la sfârșitul anului 2015, statul moldav risca să intre în incapacitate de plată a pensiilor și salariilor. Era rezultatul faptului că, în 2015, Moldova a schimbat cinci prim-miniștri, iar asta a făcut posibilă apariția unei crize sistemice. Soluția depășirii acestei crize a fost oferită de către Partidul Democrat din Moldova care, la finalul lui 2015, a reușit să câștige competiția cu liberal democrații conduși de Valeriu Streleț și să coalizeze în jur o nouă coaliție pro-europeană. Coordonatorul acestei Coaliții, actualul lider al Partidului Democrat, a avut un rol important în coagularea acestei majorității parlamentare. Ar fi fost firesc ca, atunci când, mulțimea adunată în scuarul Teatrului de Operă și Balet, l-a propus pentru funcția de prim-ministru, președintele Nicolae Timofti să fi acceptat dorința populară. Nu a fost să fie. La sfârșit de mandat, domnul Timofti a recunoscut că, în ianuarie 2016, a greșit. De aici.

Numirea lui Pavel Filip în funcția de prim ministru s-a dovedit a fi o alegere bună. După un an de activitate, analiștii politici moldoveni afirmă că Filip s-a dovedit a fi un foarte bun manager de criză. De aici.
 
Schimbările care i-au reușit premierului Filip au dus la deblocarea finanțării unor proiecte mari – pentru anul 2016, suma acestor finanțări externe s-a ridicat la aproximativ 500 milioane de euro. Pentru 2017, au fost deblocate alte 350 milioane de euro. Acordul cu Fondul Monetar Internațional mai aduce Moldovei încă 180 milioane de dolari.
 
Realizările obținute de Cabinetul Filip, de la restabilirea încrederii partenerilor externi, la reluarea  finanțărilor externe, au dus la creșterea indicatorului de încredere în actualul guvern. Percepția a fost constatată, la sfârșitul anului 2016, de către Barometrul de Opinie Publică. Potrivit datelor sociologice o pătrime din respondenți afirmă că acțiunile Cabinetului Filip au fost mai bune decât ale guvernelor anterioare. De aici.

Sunt de acord că domnul Filip este un bun manager de criză. Doar că, vor unii ori nu, stabilizarea statului moldovean nu ar fi fost posibilă fără suportul majorității parlamentare coordonată de Vlad Plahotniuc. Pavel Filip a putut să își țină promisiunile făcute la București și la Bruxelles, la începutul anului 2016, doar pentru că a avut o susținere parlamentară viguroasă. 
Când spun viguroasă, fac trimitere la faptul că, în anul 2016, opoziția socialistă a cotestat Guvernul Filip de 10 ori! Atenție, deputații moldoveni au avut de examinat 10 moțiuni asupra activității Cabinetului de Miniștrii, toate moțiunile au fost respinse de către majoritatea parlamentară din jurul Partidului Democrat din Moldova. Fără acceptul deputaților de a vota și a susține schimbările cerute de Uniunea Europeană, Cabinetul Filip nu putea gestiona nimic. 

Să fie clar, realizările enunțate de domnul Filip, au avut loc datorită sprijinului pe care l-a primit din partea coaliției majoritare din Parlament. Realizările Cabinetului de Miniștrii sunt și realizările deputaților care fac parte din această majoritate. Cu siguranță, nici un deputat al Coaliției nu va accepta ca cineva, fie el și președintele Republicii Moldova, să atenteze la ele. De ce? Pentru că apropierea Moldovei de Uniunea Europeană reprezintă interesul național al statului moldovean. Iar deputații din Coaliția parlamentară știu bine acest lucru - ăsta a fost motivul pentru care au susținut de zece ori Guvernul Filip.