joi, 30 octombrie 2014

POLITICA MERELOR ÎNGHEȚATE





Producătorii agricoli din regiunile de nord ale Republicii Moldova sunt în pragul disperării – în urma temperaturilor foarte scăzute din  data de 25 octombrie, aproximativ 100 de mii de tone de soiuri târzii de mere au înghețat în livezi. Datele preliminare ale Ministerului Agriculturii dar și ale Asociațiilor de producători agricoli arată că pierderile s-ar ridica la câteva sute de milioane de lei.
În cadrul unei conferințe de presă producătorii de mere au cerut Guvernului moldovean să declare situație de forță majoră în domeniul pomiculturii. Preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a spus că îngheţul din perioada 24 – 26 octombrie, când temperaturile au ajuns până la minus 13 grade, au provocat pagube enorme pomiculturii.  “Decizia Federației Ruse de a impune embargoul asupra importurilor de fructe moldoveneşti şi aceste îngheţuri pun în pericol întregul sector”, a spus Slusari. Pomicultorii au cerut guvernului moldovean să identifice resurse financiare pentru compensarea acestor pierderi.

 Slusari a subliniat că în cazul în care autoritățile nu vor îndeplini solicitările pomicultorilor aceștia sunt gata să organizeze proteste în masă. „Acesta este ultimul strigăt de ajutor. Dacă până la data de 7 noiembrie, statul nu va lua nici o măsură fermierii ameninţaţi de faliment vor începe să taie în masă livezile de mere și sunt gata de proteste”, a preîntâmpinat Slusari. Anterior și Valeriu Cosarciuc, președintele Federației Fermierilor a anunțat că pomicultorii moldoveni sunt nemulțumiți de politicile compensatorii aplicate de Guvern.

În cadrul interviului al postului de radio Național FM Chișinău, redactorul șef al publicației Bussinesul Agricol, Eduard Robu, a afirmat că situația din domeniul pomiculturii este la un pas de catastrofă și că în aceste condiții Guvernul moldovean ar trebui să instituie o celulă de criză care să identifice posibile soluții de ieșire din această situație. O propunere corectă și logică!

Atunci când necazurile se țin lanț de producătorii agricoli, organizarea unei celule de criză poate depăși eventualele stări tensionate din cadrul Cabinetului de Miniștri și ar putea identifica, la rece, metodele de depășire a crizei. Anunțarea unei situații de forță majoră în pomicultură ar putea oferi spațiu de manevră pentru fermierii care au de achitat credite bancare, decretarea acestei stări excepționale ar oferi timp pentru identificarea de către Guvern a unor resurse financiare care ar putea fi direcționate spre compensarea pierderilor avute de către pomicultori.

Agenția de presă Infotag” afirmă că deja compensațiile pentru merele înghețate au ajuns subiect de discordie în Cabinetul de Miniștri.  Şedinţa Guvernului din 29 octombrie, a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată, motivul - "agenda încărcată a membrilor de Guvern". Jurnaliștii de la "Infotag", notează că motivul real al amânării şedinţei ține de faptul că membrii Cabinetului de Miniştri nu au ajuns la un consens în privinţa majorării resurselor financiare pentru acordarea compensaţiilor producătorilor de fructe.

Că merele înghețate vor ajunge să facă politică era de așteptat. Moldova se află la mijlocul unei importante campanii electorale. Deși în fiecare echipă există vulturi ai războiului, principalii actori politici se abțin deocamdată în a-și pune unul-altuia piedici. Formațiunile politice din actuala coaliție pro-europeană sunt conștiente că vor trebui să treacă printr-un anevoios proces de negocieri post-electorale pentru a continua drumul Moldovei către Europa.

Instituirea unei celule de criză din care să facă parte experți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii ar putea oferi soluții pentru o majorare imediată a compensațiilor și în paralel pentru obținerea unui ajutor financiar de la Banca Mondială în valoare de zece milioane de dolari care ar putea fi direcționat către fermieri în luna februarie 2015. Împreună cu declararea de stare de forță majoră în pomicultură aceste soluții ar salva crescătorii de mere din Moldova de la faliment.

Lipsa oricărei manifestări de simpatie a Guvernului Coaliției Pro-Europene pentru tragedia prin care trec fermierii din regiunile de nord ale Republicii Moldova ar da apă la moara adepților integrării în Uniunea Vamală. Liderii Partidului Socialiștilor folosesc deja această tragedie în discursurile lor electorale. Apariția unor manifestări stradale în toiul campaniei electorale ar putea fi scânteia de care au nevoie inamicii Moldovei pentru a arunca în aer actuala balanță de putere. Făcută incompetent, politica de salvare a pomiculturii moldovenești poate complica și mai mult ecuația electorală.

E știut, când doi se ceartă al treilea câștigă!