miercuri, 2 martie 2016

FORUMUL CIVIC ȘI PLATFORMA DA – COPIII ACELUIAȘI GRANT ?



Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale care au constituit Forumul Civic vin să ne spună că autoritățile statului mimează reformele și că revendicările domniilor lor nu au fost îndeplinite. În cadrul unei conferințe de presă organizate luni, 29 februarie, domnul Barbăroșie & Co. au îndemnat partidele politice dar și cetățenii moldoveni să continue protestele. Unica soluție pentru repunerea instituţiilor statului în serviciul cetăţenilor este organizarea alegerilor parlamentare anticipate, concomitent cu alegerea directă a Preşedintelui Republicii Moldova, spune domnul Barbăroșie și compania.

Chemarea la proteste al Forumului Civic coincide cu îndemnul la proteste făcut de liderul Partidului Socialist, imediat după prima ședință parlamentară, pe 25 februarie 2016. În fața presei, domnul Dodon, a anunțat pe un ton nervos că de la 1 martie socialiștii vor începe protestele.Nu v-am chemat niciodată la proteste, o fac acum, vă îndemn să veniți cu toții în fața Parlamentului. Adresez acest îndemn și partenerilor de proteste, domnului Năstase și domnului Usatâi. Dacă vor să vină, să vină, dacă nu – nu!”, a spus supărat liderul socialist. 

Reprezentanții Forumului Civic susțin că au întins o mână de ajutor guvernării și că sunt disponibili pentru iniţierea unui dialog cu guvernanţii, un dialog care să fie mediat de o instituţie internaţională prestigioasă şi credibilă. „Cu regret, după o lună de zile de la cea de-a doua ediţie a Forumului Civic, constatăm că guvernarea a ignorat solicitările acestuia de a crea o platformă de dialog cu societatea civilă şi opoziţia protestatară, mimând o serie de acţiuni, menite să creeze impresia opiniei publice naţionale şi partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova privind disponibilitatea realizării unor reforme”, se mai spune în declarație. 

Dacă traducem afirmațiile domnului Barbăroșie și Compania, că “suntem disponibil pentru inițierea unui dialog” și “constatăm cu regret că guvrenarea a ignorat Forumul Civic’’ am putea deduce că îndemnul la proteste al organizațiilor neguvernamentale seamănă a nițel șantaj la adresa guvernului Filip. Să fie ceva de genul “ne dați acces la granturile guvernamentale și le spunem cetățenilor să stea acasă” ? Așa sună. Dar mai știi, poate m-a călcat ursul pe urechi și nu aud bine!
 
Că domnul Barbăroșie și Compania este nemulțumit ne-o spun cuvintele doamnei Lilia Snegureac, ele au explicat cel mai bine acest de spirit. Doamna Snegureac a spus că guvernanţii au invitat totuși la dialog câteva organizații neguvernamentale, dar nu pe cele care ar fi trebuit. Probabil acestă nemulțumire a fost încă un motiv al organizării conferinței de presă. Au fost invitate câteva ONG-uri, participante la acest forum. Dar aceste organizații nu au reprezentat întreg Forumul. Forumul este reprezentat de cei care l-au iniţiat, nu de acele ONG-uri”, a spus doamna Snegureac.

Asta era! Guvernul, ca altă dată (2001 -2005, 2005 -2009, 2010 -2015), nu a invitat IPP-ul ori ADEPT-ul la dialogul necesar pentru a oferi subvenții generoase acestor asociații. Guvernul, a invitat pe cine nu trebuia! Dacă noi nu am fost invitați, înseamnă că societatea civilă nu a fost invitată, par a spune cuvintele doamnei Snegureac.  

Din declarația de presă a Forumului Civic s-a aflat că aceste asociații de cetățeni au făcut un apel către comunitatea internaţională, finanţatorii externi şi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova pentru a le susține eforturile. Nu eforturile guvernului de stabilizare a statului, ci, atenție, eforturile domniilor lor. Ce înseamnă asta? Bani. Aceste asociații le-au transmis celor care ar vrea să pună presiune externă asupra guvernului, să le dea bani: Dacă vreți să continuăm a spune că noua guvernare nu îndeplinește revendicările protestatarilor, susțineți-ne financiar. Așa poate fi tradus mesajul adresat comunității internaționale de către Forumul Civic.  

Primele ședințe ale Parlamentului Republicii Moldova au demonstrat că deputații din noua majoritate vor să implementeze reformele. Am văzut cu toții asta: deputații au votat legile cu privire la reforma Procuraturii, pachetul de legi ale incompatibilităţii şi integrităţii, legea prin care a fost amendat Codul Audiovizualului şi care reduce numărul licenţelor de emisie ce pot fi deţinute de o persoană, de la cinci la două. La capitolul revendicări îndeplinite putea fi găsită și înregistrarea de către Ministerul Justiţiei a Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” dar și noua formulă de alegere a Guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei.

Și pentru că am adus vorba despre opoziția parlamentară, nu pot să nu salut anunțul făcut de președintele Parlamentului moldovean, domnul Candu, privind transferul controlului organelor de control şi supraveghere, Curtea de Contrui și Comisia Electorală Centrală, către Opoziţie.

Într-un editorial recent, domnul Iulian Chifu nota că noul cabinet de miniștri este un outsider care stârneşte interes. “Nu a trecut mai mult de o lună, şi deja lucrurile par să se fi stabilizat, şi de unde era vorba despre un outsider, o improvizaţie de moment, la îngrămădeală, Guvernul Filip a devenit cel puţin o formulă care stârneşte interes” scria domnia sa.
Directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer apreciază activitatea dinamică a guvernului. Kremer apreciază ritmul dinamic de luare a deciziilor și responsabilitatea cabinetului pentru implementarea reformelor.  Domnul Kremer afirmă exact ceea ce spunea și domnul Chifu.

Guvernului Filip îi reușește să stabilizeze Moldova. Acesta este motivul pentru care domnul Dodon a anunțat nervos că reia protestele. Nu e deloc ciudat că îndemnul la proteste al celor din Forumul Civic coincide cu cel al domnului Dodon? Care să fie motivația? Poate, reprezentanții societății civile s-au transformat în avocați ai opoziției și jurnaliștii încă nu au aflat? Apropo, care opoziție? Cea a socialiștilor conduși de domnul Dodon ori PLDM-ul domnului Streleț? 

Un lucru este cert, că din momentul înregistrării la Ministerul Justiției în calitate de concurent politic, reprezentanții Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” nu mai pot fi protejați de platforme ori asociații civice. Domnul Năstase, președinte al acestei formațiuni politice, nu mai poate pretinde că face parte din societatea civilă. Domnia sa este participant la lupta politică, domnia reprezintă un concurent electoral. Domnul Năstase poate participa la întâlnirile cu cei de la Forumul Civic în calitate de distribuitor de granturi  care pot veni din partea acestui partid politic către asociații de cetățeni. Ori poate deja aceste subvenții au și plecat? 

GRANT ~uri n. Subvenție acordată (de stat, de o organizație etc.) unei persoane, unei instituții. /<engl. grant