sâmbătă, 20 februarie 2016

RENATO A DAT DE BELEA. DODON RĂMÂNE SINGUR



Surse din interiorul MAI îmi confirmă că bloggerul moldovean Eugen Luchianiuc are dreptate. Primarul de Bălți chiar a pierdut 250 de mii de dolari la cazino. Au mai pierdut și alții - la sfârșitul anilor 90, presa rusă scria că fiul presedintelui Petru Lucinschi, Serghei, ar fi pierdut la ruletă peste un milion de dolari. Doar că Serghei Lucinschi nu pierdea sume încredințate pentru organizarea revoluțiilor. Pierdea alți bani, probabil, ai cetățenilor moldoveni. Eugen Luchianiuc scrie că banii pierduți de Renato Usatâi la jocurile de noroc erau destinați pentru destabilizarea situației din Republica Moldova. Liderul Partidului Politic Partidul Nostru a afirmat în public că revoluția din Moldova va fi făcută cu utilizarea forței. Pentru revoluții ai nevoie de bani. Și încă mulți bani. Ce faci când îi pierzi? Te duci după alții? De unde-i iei?

Pentru Moldova, un sfert de milion de dolari reprezintă o sumă uriașă. A decide să-i joci în cazinou e o dovadă că ceva nu este în regulă cu proveniența acestor bani. A juca o sumă atât de mare la ruletă e un semn caracteristic doar celor care nu au depus sudoarea frunții lor pentru a-i câștiga, e semnul celor care fac banii pe căi mai puțin legale, e semnul celor care au contacte cu lumea interlopă. În anul 2012, directorul CCCEC (actualul Centru Național Anticorupție), domnul Chetraru, afirma pentru publicația “Timpul” că Renato Usatâi este un personaj contradictoriu cu o reputație îndoielnică și că a fost văzut în compania a mai multor interlopi. Nu este clar rolul lui Usatâi în preluarea, (în anul 2011) printr-o hotărâre judecătorească, a băncii "Universalbank” (bancă care a aparținut bancherului rus Gherman Gorbunțov) spunea atunci domnul Chetraru.

Totodată, potrivit publicației Ziarul de Gardă, în iarna 2011-2012, Usa­tîi a apă­rut în trei înre­gis­trări tele­fo­nice vor­bind cu/şi des­pre lideri din lumea cri­mi­nală. Cel mai mult, Usa­tîi a dis­cu­tat cu Ale­xei Bucă­tari, zis „Lioha Bucă­tari”, des­pre care presa a scris că ar fi fost „loco­te­nen­tul” lui Malhaz Dja­pa­ri­dze - un „hoţ în lege” mol­do­vean, care, în 2008, a murit în închisoare. După moar­tea aces­tuia, Bucă­tari, pe care Usa­tîi îl numea „brat” (în limba rusă - frate), a pri­mit titlul de „bla­tnoi”, cin acor­dat în lumea inter­lopă. Treaba lui cu cine vorbește la telefon domnul Usatâi. E ciudat că discuțiile telefonice au avut loc în perioada în care Gherman Gorbunțov, acționarul majoritar al Universlbank fugise din Moldova și era anunțat în căutare generală. 

Jurnaliștii de la publicația "Timpul" afirmau că, înainte de a fugi din Republica Moldova, Gorbunțov  ar fi ridicat 1,5 mln. USD din banii creditorilor, chipurile, „pentru un război cu Usatîi”. Bancherul rus a plecat în Israel, apoi în Munchen, după care s-a stabilit la Londra. Pe 20 martie 2012, a fost victima unui atac la comandă comis de Vitalie Proca. Gorbunțov afirma ziariștilor români că Proca ar fi acționat la comanda lui Renato Usatâi. 

Fără foc, nu iese fum. Cu certitudine, domnul Usatâi a fost cumva implicat în preluarea băncii Universalbank, discuțiile telefonice cu autorități ale lumii criminale moldovenești vorbesc despre probabilitatea ca domnia sa să fi fost implicat în reglările de conturi din septembrie 2011. Amintesc că atunci, la o terasă din centrul Chișinăului, dublul campion mondial la kickboxing, Ion Șoltoianu l-a împușcat pe Ion Stratulat, ginerele ex-directorului Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate și Corupției, Nicolae Alexei. Zvonurile din acea perioadă vorbeau despre o reglare de conturi pe marginea "Universalbank" și a dispariției lui Gorbunțov. Domnul Usatâi a afirmat public că, în perioada 2010 – 2013, a deţinut funcţia de consilier principal de stat al prim-ministrului Vlad Filat, așa că orice posibilă implicare a acestuia în aceste reglări de conturi a fost evitată, mai mult decât atât, șeful Departamentului Servicii Operative al MAI din perioada respectivă, a fost înlăturat din funcție. Conform anexei secrete a acordului de funcționare a Alaianței de Integrare Europeană, aflată la putere în perioada respectivă,  Ministerul de Interne s-a aflat atunci în siajul politic al PLDM. 

Presupun că în anul 2012, domnului Chetraru îi era clar că  rolul lui Usatâi pe lângă premierul Filat ținea de preluarea Universalbank, doar că, de dragul funcționării alianței de guvernământ nu a spus presei despre legăturile de afaceri dintre domnul Filat și domnul Usatâi.

Liderul PLDM, domnul Vlad Filat nu a recunoscut niciodată că ar fi fost în relații amicale cu domnul Usatâi. În octombrie 2014, atunci când Usatâi a făcut public că a activat în calitate de consilier al primului ministru și că a plătit deplasarea acestuia și a fiului său la un meci de fotbal, liderul PLDM a calificat aceste declaraţii ca „falsuri grosolane lansate în scopuri electorale”. „Un astfel de consilier nu a existat niciodată în aparatul Guvernului Republicii Moldova. […] Dacă vă uitaţi foarte atent asupra modului de activitate o să găsiţi un scenariu semi-KGB-ist criminal la nivel de comportament, la nivel de ieşiri, la nivel de acuzaţii”, afirma în atunci domnul  Filat. Potrivit acelor declarații, în spatele lui Usatâi s-ar afla  serviciile secrete rusești, iar sumele pe care acesta le folosește acesta ar proveni din mediul criminal rus. În 2014 domnul Filat s-a arătat nemulțumit de faptul că instituțiile de resort nu luau nici o atitudine față de acțiunile lui Usatîi îndreptate împotriva PLDM.

Cu certitudine domnul Filat a fost foarte afectat de dezvăluirile făcute de domnul Usatâi. După această conferință s-a putut constata că multe din acțiunile domnului Usatâi din următorii ani au vizat PLDM-ul și liderul acestuia Vlad Filat. De la difuzarea discuțiilor telefonice dintre liderul PLDM cu omul de afaceri Ilan Shor, până la difuzarea filmului indecent în care apărea domnul Filat ori reziduurile menajere turnate în fața sediului PLDM, toate gesturile lui Usatâi l-au avut ca țintă pe Filat și erau elemente componente ale unei răzbunări.

Este clar că dorința de a intra în politica moldovenească a domnului Usatâi a venit din supărarea pe care acesta a avut-o față de Vlad Filat. Probabil liderul PLDM i-ar fi promis ceva și nu s-a ținut de cuvânt. Probabil, falimentul Universalbank și creditul de cinci milioane de dolari pe care l-a acordat firmei elevețiene Delta Commodity & Financial Services SA are de-a aface cu aceste supărări. Probabil, pentru această tranzacție, domnul Filat i-ar fi promis domnului Usatâi funcția de director al Căii Ferate din Republica Moldova, promisiune pe care, s-a văzut între timp, liderul PLDM nu și-a onorat-o.

Între timp, pofta domnului Usatâi de a juca rolul unui politician de succes a crescut. Cu siguranță, din exterior, cercuri interesate de destabilizarea Moldovei au întreținut această dorință. Partidul finanțat de domnul Usatâi nu a putut, pe bună dreptate, participa la alegerile parlamentare din 2014. În 2015, domnul Usatâi a participat la alegerile locale și a câștigat fotoliul primarului de Bălți. Dar, și acest lucru se vede cu ochiul liber, politica mare nu este pentru domnia sa. Coaliția pe care a încercat să o facă cu domnul Dodon nu dă un rezultat rapid. Mai mult, chiar dacă în diverse discursuri publice şi interviuri, Renato Usatîi  spune că este tentat de funcția de preşedinte al Republicii Moldova, liderul socialiștilor moldoveni nu a declarat niciodată că agreează acest lucru. Reticența domnului Dodon îl scoate din sărite pe Usatâi.

Colac peste pupăză, de curând, Ministerul de Interne a obligat, prin judecată, ca toate instituțiile bancare din Republica Moldova să prezinte informații despre conturile și depozitele bancare ale lui Renato Usatâi. Portalurile de știri notează că, în scurt timp, acestea vor fi înghețate. Unor proceduri similare vor fi supuse conturile și depozitele părinților săi, ale surorii și fostei soții. 

În același timp, la sfârșitul lunii ianuarie, Tribunalul București l-a condamnat la 12 ani și șase luni pe Vitalie Proca, acuzat că a încercat să omoare un tânăr pe care l-a confundat cu un lider al lumii interlope din România. Condamnarea pe care trebuie să o ispășească beneficiază de posibilități reale de reducere. Să fi colaborat pentru asta, killerul moldovean cu instituțiile române pe cazul Gorbunțov? Probabil că nu. Dar cu certitudine, prin arestarea conturilor lui Usatâi, autoritățile moldovene vor încerca să descopere un posibil circuit financiar către și din direcția unor lideri interlopi stabiliți în România și Federația Rusă.  

Puse cap la cap, toate acestea spun că liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatâi a cam dat de belea. Cea mai mare problemă ține de patima acestuia pentru jocurile de noroc. Surse din cazinoul "Imperial", care lucrează în această instituție din anul 1996 (anul  deschiderii acestuia în Chișinău), afirmă că nu este pentru prima dată când domnul Usatâi pierde prin cazinouri sume uriașe, sume care, după toate probabilitățile nu-i aparțin. Pierderea unui sfert de milion de dolari este o sumă extravagantă chiar și pentru domnul Usatâi. În grădina lui Renato se adună nori negri. De asta, până trece furtuna, Usatâi a plecat încă odată la Moscova. Se va întoarce? Mira-m-aș. 

PS

Cazinoul Imperial a fost primul cazino deschis în Republica Moldova, Proprietar al acestuia a fost doamna Taisia Panfilov, care deținea în acel moment Clubul Admiral (actualmente restaurantul Eli-Pili) și primul post privat de radio din Republica Moldova - Radio Nova. Autorul a avut șansa să activeze mai bine de zece ani la Radio Nova.
Între 1995 - 2000 Clubul Admiral era un club închis în care se adunau pentru jocuri de noroc capii lumii interlope din Republica Moldova. Lucrătorii Radio Nova au avut acces în acest club. Din anul 2000 administrația clubului Admiral a schimbat statutul clubului deschizându-l către toți vizitatorii.