joi, 4 iunie 2015

URECHEAN POATE OPRI RĂZBOIUL POLITIC. TOȚI ȘTIM ASTA



Postul oficial al Armatei Ruse, Zvezda TV vorbește despre un posibil atac al României asupra Transnistriei, iar responsabili de la Moscova au avertizat că în cazul unui asemenea scenariu, Federația Rusă va intra în război. "Atacarea republicii transnistrene este serios discutată în Romania", afirmă Zvezda TV, citându-l pe jurnalistul moldovean Ernest Vardanean. " România și Occidentul nu exclud un scenariu militar ", a spus Vardanean.
În acest context, vicepreședintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Serghei Jelezneak a declarat că dacă trupele de menținere a păcii disclocate la Nistru vor fi atacate, Rusia nu va putea evita războiul. "Dacă trupele de menţinere a păcii vor fi atacate, Rusia nu va putea evita războiul, iar regimul de la Kiev va cădea. Astfel, consecințele politicii distrugătoare pe care a promovat-o Kievul vor cădea pe umerii noștri. Dacă noi vom intra în război, atunci învingătorul va trebui să răspundă pentru tot", a precizat vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei.
 
Articolul semnat de Ernest Vardanean este o provocare mediatică foarte periculoasă, notează pe contul său de Facebook, analistul politic moldovean Petru Bogatu. „Vardanean susţine că Bucureştiul ar pregăti un atac armat asupra Transnistriei, dar în sprijinul afirmației făcute nu aduce nici un argument logic și factual. Reproducând comentariul cu pricina, canalul rus de televiziune Zvezda, l-a transformat într-un reportaj despre  "posibilul atac armat al României împotriva Transnistriei". Articolul este încropit după un vechi calapod al propagandei ruso-sovietice. Kremlinul induce zvonul că inamicul vrea să invadeze un teritoriu pentru a avea el însuşi un pretext de a introduce trupe în zona respectivă. Aşa au procedat ruşii în 2008 în Georgia. La acelaşi tertip a recurs URSS în 1968 pentru a ocupa Cehoslovacia. Moldovei i se pregăteşte ceva”, concluzionează domnul Bogatu. Petru Bogatu știe ce spune.

Pentru că riscurile umblă în pereche, unionistul român George Simion amenință că duminică, 7 iunie, participanții la mitingul din Chișinău vor ocupa o importantă clădire instituțională. În același timp, organizațiile care formează Blocul Unității Naționale spun că se vor alătura mitingului de protest din Piața Marii Adunări Naționale, organizat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr.


Într-o analiză realizată de fostul consilier prezidențial Iulian Chifu pentru publicația Evenimentul Zilei de la București se trăgea un serios semnal de alarmă – unionismul de paradă poate aduce Chișinăul în brațele pro-rușilor din Republica Moldova. Domnul Chifu are perfectă dreptate. Datele statistice ale recensământului populației din anul 2004  arată că, în municipiul Chișinău locuiesc aproximativ 200 de mii de rusofoni. Din numărul total de 481.626 de locuitori care se autoidentifică ca fiind etnici moldoveni, un număr suficient sunt simpatizanți ai Partidului Socialiștilor, ai comuniștilor moldoveni și ai formațiunii politice conduse de domnul Usatâi. O mobilizare exemplară a acestor alegători ar putea face ca pe clădirea primăriei din Chișinău să fluture steagul roșu.

Între timp chemările la protestul din 7 iunie ale Platformei Demnitate și Adevăr se suprapun cu cele ale Partidului Liberal. Trustul de presă Jurnal își îndemna publicul să participe la mitingul organizat de Platforma DA. Pe portalul on-line al Partidului Liberal găsim aceleași mesaje. Veniți în Piață! Prin vot menținem cursul european!  Duminică, 7 iunie 2015, cu începere de la ora 11:00, Partidul Liberal va organiza în PMAN un eveniment amplu de mobilizare a cetățenilor să iasă la vot, cu genericul: „Întoarcem miliardul și facem dreptate


Toate aceste coincidențe nu sunt întâmplătoare. E semn că ratingul de popularitate al candidatului Partidului Liberal la funcția de primar al Chișinăului este mai scăzut decât o arată sondajele. De asta strategii electorali ai liberalilor au trecut la aplicarea tacticii de victimizare a candidatului lor electoral. Se dorește plasarea locuitorilor municipiului Chișinău pe baricade.  Apariția în Chișinău a unei realități în care conflictele interetnice și luptele de pe baricadele ideologice să fie la ordinea zilei este scenariul dorit de echipa de campaniei a domnului Chirtoacă. Doar haosul controlat îl poate aduce pe acesta mai aproape de fotoliul de primar. 

Singura persoană care poate pune capăt acestui început de război politic este Serafim Urechean. Cu flerul politic pe care îl are, domnia sa poate menține pacea interetnică, poate unii diferitele fracțiuni ale unioniștilor moldoveni, poate întări mesajul pro-european și realiza principalul interes al locuitorilor din Chișinău – servicii calitative, securitatea cetățeanului și dezvoltarea orașului.   

Zilele trecute am participat la o întâlnire off-line a candidatului PLDM la funcția de primar al Chișinăului, Serafim Urechean cu formatorii de opiniei ai spațiului virtual. Nu voi da multe amănunte – de aia e off-line.  Întâlnirea a avut loc destul de târziu, la opt seara. Deși trezit dis de dimineața candidatul liberal democrat a stat alături de participanți, mai bine de două ore și a făcut față întrebărilor deloc prietenoase ale unora. Am aflat că în cele două mandate de primar ale sale, domnul Chirtoacă nu a vrut sa se consulte niciodată cu cel care i-a pus la gât colanul primăriei de Chișinău. Când ne spunea asta, fostul primar Urechean avea un nod în gât - dacă Dorin Chirtoacă o făcea, nu călca pe atât de multe greble. Pașii ăștia aiurea prin iarba verde a Chișinăului au stricat tot ceea ce a construit odată Urechean. De aici și nodul. Liberal democrații moldoveni au procedat corect atunci când l-au desemnat candidat. Urechean poate pune capăt razboiului politic. Cu siguranță capitala Moldovei are nevoie de el. Toți știm asta.