miercuri, 4 februarie 2015

NU CONTEAZĂ CULOAREA PISICII – SOARECI SĂ PRINDĂ, CĂ DISPARE GRÂUL



Jurnaliștii moldoveni scriu că vinerea care vine, pe 6 februarie, candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru, domnul Iurie Leancă, va prezenta în fața Parlamentului componența noului Cabinet de Miniștri, va prezenta programul de guvernare și va solicita votul de încredere pentru învestirea noului Guvern. ( Între timp știrea nu s-a adeverit - cabinetul Leancă 2 va fi prezentat Parlamentului moldovean marți 10 februarie.) Pentru investirea noului guvern sunt necesare 51 de voturi.

Toată lumea interesată de politică, începând de la jurnaliști și comentatori politici și sfârșind cu ambasadorii străini acreditați în Moldova, se dau de ceasul morții pentru a afla cine va vota pentru cabinetul Leancă 2. 

Până la ora în care scriu aceste rânduri, nu există siguranța că domnul Leancă va întruni numărul necesar de voturi pentru a fi prim ministru pentru a doua oară. Deputații Partidului Comuniștilor au anunțat că nu-l vor susține, iar Partidul Liberal ezită să facă publică o decizie definitivă și înaintează condiții serioase pentru a putea susține acest Cabinet de Miniștri. La un post de televiziune domnul Ghimpu a sugerat că liberalii nu vor vota pentru un Guvern minoritar susținut din umbră de comuniști și a spus că PL este gata să revină la masa de negocieri cu PLDM și PD pentru formarea unei coaliții. În acest context, domnul Ghimpu a reamintit că liberalii moldoveni vor să conducă în viitorul guvern  patru ministere în Guvern (printre care fie Ministerul Transporturilor, fie Ministerul Economiei sau Finanțelor).

Cam multe vrea domnul Ghimpu. De unde să iei ministerele astea dacă deja aparțin Partidului Democrat și nu-s? 

După discuțiile avute miercuri, 4 februarie, cu premierul desemnat, liderul Partidului Liberal, domnul Ghimpu a spus că  „așteptăm să n-i se propună un pachet de ministere.” În schimb domnul Leancă a ieșit optimist de la consultările cu Partidul Liberal. Potrivit lui Iurie Leancă, nimic nu este imposibil. Liberal-democratul a declarat că și-a dorit dintotdeauna să existe o coaliție din 3 partide care au obținut votul de la cetățenii Moldovei pentru a duce țara spre UE. Se bazează cumva optimismul domnului Leancă pe faptul că are acceptul conducerii PLDM de a oferi un minister două ? Nu știm.

Consilierul pentru politică externă și de securitate al cancelarului Angela Merkel a venit la Chișinău și a discutat cu liderii noștri politici. Oare despre ce credeți că s-a discutat? Despre culturile agricole de primăvară și aratul viței de vie? Nu. Vizita neamțului vine chiar în perioada în care domnul Leancă, urmează să poarte consultări cu liberalii și comuniștii, pentru a-i convinge să voteze noul guvern. Oficialul de la Berlin a avut întrevederi cu PLDM, PD și PL, dar nu a făcut nici o declarație către presă. La fel de secretoși au fost și reprezentanții partidelor. În septembrie, când oficialul german s-a întâlnit cu reprezentanții liberalilor moldoveni, consilierul doamnei Merkel declara că misiunea sa în Moldova este cea de a face posibil un guvern democratic la Chișinău, unul care să continue drumul de apropiere către Uniunea Europeană. 

Vizita neamțului i-a dat aripi domnului Ghimpu! Domnia sa s-a grăbit să declare că Europa dorește la Chișinău o alianță PL-PLDM-PD şi nu PLDM-PD-PCRM. Vizita consilierului german, a demonstrat tocmai acest lucru, zicea public liderul liberalilor moldoveni. Pff!  Domnia sa se înșeală grozav. Iată și de ce.

Șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău a declarat că Uniunea Europeană nu este interesată de culoarea politică a viitorului guvern de la Chișinău ci doar de continuarea reformelor. Pirkka Tapiola a dezmințit și informația potrivit căreia Uniunea europeană ar putea stopa finanțarea Republicii Moldova dacă Partidul Comuniștilor ar susține investirea viitorului Cabinet de Miniștri. Ambasadorul european a spus că  europenii vor da bani moldovenilor atât timp cât se va munci în liniște și pace.

Mai clare vorbe nu pot fi. De asta îmi permit să afirm că domnul Ghimpu se înșeală, europenilor le este în cot de faptul dacă vor fi ori nu liberalii  la putere. Doar că, votând cabinetul Leancă 2, Partidul Liberal poate acumula un imens capital de simpatie publică. Dacă nu-l vor susține pe domnul Leancă, neprietenii liberalilor moldoveni vor avea motive în plus pentru a-i supune criticilor publice. Votul de vineri, 6 februarie, va fi un vot prin care liberalii își pot dezarma inamicii.

Spusele domnului Tapiola referitoare la culoarea guvernului ne spune că nu contează foarte mult de unde va veni votul pentru investirea viitorului cabinet de miniștri. Poate să vină și de la comuniști, așa cum sugerează președintele socialiștilor moldoveni, domnul Dodon. Dacă prinde șoareci, nu mai contează ce culoare are pisica. Dar să-i prindă mai repede, că dolarul a trecut de 18 lei, că euro s-a dus dincolo de 20, că deputații nu discută despre legea bugetului, că prețurile au crescut iar salariile stau pe loc.

Așa că, domnule Leancă, dacă vreți să fiți prim ministru, vorbiți cu oricine! Cu liberalii, cu partidul comuniștilor, și cu Michiduță dacă trebuie! Să voteze din prima guvernul. Că sunt vremuri foarte încurcate, că lumea începe să dea semne de nerăbdare și pentru că e tare, tare mult de lucru.