marți, 24 octombrie 2017

PLAHOTNIUC, INCENDIUL STARNET ȘI ZOMBII MOLDOVENI



Incendiul care a lăsat zilele trecute mii de abonați ai firmei Starnet fără acces la internet ar fi fost provocat la indicația lui Vlad Plahotniuc. Acuzația vine din partea Liudmilei Kozlovska, directorul Fundației Open Dialog. De aici.
 

Despre ce e vorba? Zilele trecute, la un nod de distribuţie al rețelei internet al companiei moldovene Starnet, a izbucnit un incediu. Directorul companiei, Alexandru Machedon, este cunoscut ca fiind simpatizant al Partidului Platforma DA.  Imediat după incident el a declarat că nu vrea să creadă că incendiul ar fi fost provocat intenţionat şi ar avea legătură cu activitatea lui politică. De aici.
 

Directorul Starnet spune că a demarat o anchetă internă pentru a stabili cauzele incendiului, de asemenea la fața locului au fost chemați pompierii. „Nu exclud ca un colaborator Starnet să fie implicat în acest caz. Nu am supraîncărcat nodul, însă a luat foc şi în 15 minute totul a fost distrus”, a spus   Alexandru Machedon. Potrivit companiei acest incendiu este cel mai mare incident înregistrat în firmă și a adus un prejudiciu de şapte milioane de lei. De aici.
 

Cine este Liudmila Kozlovska, directorul Open Dialog? O investigație jurnalistică dezvăluie faptul că Liudmila Kozlovska este cetățean urcainean stabilit, prin căsătorie, în Polonia, locul unde a creat și înregistrat organizația neguvernamentală Open Dialog. Potrivit jurnaliștilor scopul existenței acestei fundaţii  este activitatea de lobby şi avocatură pentru oligarhul rus, de origine kazahă, Mukhtar Abliazov. Abliazov este condamnat în Kazahstan și în Marea Britanie și urmărit penal în alte câteva țări. Fundația Open Dialog s-a poziţionat în calitate de avocat al lui Abliazov şi nu a făcut economie de timp, bani şi efort pentru a acredita ideea în faţa instituţiilor europene potrivit căreia Abliazov nu este un infractor de drept comun ci un disident persecutat de conducerea Ucrainei, Kazahstanului şi a Rusiei, care au emis în privinţa sa mandate internaţionale de arest. De aici.


Interesul Fundației Open Dialog pentru Republica Moldova este în creștere. De aproape un an această organizație încearcă să demonstreze opiniei publice internaționale că statul moldovean ar fi capturat de către Vlad Plahotniuc și că raiderul Veaceslav Platon și politicianul pro-rus Renato Usatâi ar fi  victime nevinovate al unor răfuieli politice. Nu e chiar așa – Veaceslav Palton are demonstrată vina de a fi spălat impunătoare sume de bani prin sistemul bancar moldovenesc, iar pe numele lui Renato Usatâi este emis un mandat de arestare. Usatâi figurează ca învinuit în dosarul privind tentativa de ucidere a omului de afaceri rus Gherman Gorbunțov. De aici.
 

În ultima vreme Fundația Open Dialog a finanțat mai multe vizite la Bruxelles ale reprezentanților opoziției extraparlamentare – Partidul Nostru, Partidul Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate. De aici.


Investițiile pe care Open Dialog le face în activitatea politică a opoziției extraparlamentare sunt făcute cu un scop viitor. Cele trei formațiuni politice se doresc a fi o alternativă a actualei puteri din Republica Moldova. Partidul condus de Maia Sandu se află pe locul doi în preferințele electoratului moldovean, după socialiști. Scopul adevărat al Open Dialog poate fi doar presupus. Potrivit informațiilor publice, activitatea Fundației Open Dialog a intrat în atenția instituțiilor de stat poloneze. Ministrul pentru coordonarea serviciilor speciale din Varșovia, Mariusz Kaminski, a cerut ministerului de externe clarificarea modului în care Fundația Open Dialog a fost înregistrată pe teritoriul polonez dar și amănunte despre activitatea desfășurată în Polonia. O activitate care, se patre că are multe în comun cu serviciile de inteligență rusești. De aici.  


Atenția Fundaţiei Open Dialog pentru Republica Moldova nu este una dezinteresată. Ea face parte din războiul informațional care se desfășoară la adresa Republicii Moldova și construirea artificială a unei pseudo-realități din falsuri și minciuni. O realitate paralelă care este proiectată, prin intermediul instituțiilor media aflate în siajul opoziției extraparlamentare, asupra cetățenilor moldoveni. O pseudo-realitate în care, pentru o parte din moldoveni, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ar fi răul suprem.


Nu cred că incendiul izbucnit la nodul de distribuție al companiei Starnet are treabă cu politica. Mai degrabă cu neglijența. Dar în condițiile în care războiul informațional al Federației Ruse i-a transformat pe moldoveni în adevărați zombi creduli, Vlad Plahotniuc poate fi vinovat pentru orice. Inclusiv pentru creșterea pensiilor ori pentru desfășurarea unei ședinței comune la Chișinău a guvernelor României și Republicii Moldova.  Că doar e atotputernic, nu-i așa?