luni, 28 decembrie 2015

NOUA DREAPTĂ MOLDOVENEASCĂ - STURZA BRAȚ LA BRAȚ CU USATÂI ?



Candidatul domnului Timofti la funcția de prim ministru, s-a dus la Bălți unde s-a întâlnit cu domnul Usatâi. Ce a avut de discutat Ion Sturza, cu liderul unei formațiuni politice care nu are reprezentanți în Parlament și care nu poate vota pentru candidatura acestuia la postul de prim ministru? Să fie vorba de influențarea votului parlamentar din 4 ianuarie? Nu cred. 

Prezent la postul de radio Europa Liberă, Ion Sturza a declarat că nu contează dacă va fi sau nu votat pe 4 ianuarie de către deputații moldoveni.  Candidatul domnului Timofti a spus că nu face altceva decât să deschidă un culoar pentru oamenii noi care vor să vină în politica din Republica Moldova. E vorba despre ceea ce Sturza a numit Noua Dreaptă - PLDM-ul, Platforma Politică „DA” și mișcarea politică înfiripată de Maia Sandu. Nu este nimic rău în asta. Dacă vom corela situația politică din Republica Moldova cu cea de la București vom putea observa că momentul ales pentru venirea lui Sturza în politică nu este unul întâmplător și are loc odată cu revenirea dosarului Republica Moldova în subordinea Palatului Cotroceni. 

La finalul anului 2015, în competiția politică de la București domnul Ponta a pierdut fotoliul de prim ministru - de la Palatul Victoria, dosarul Republica Moldova s-a întors la Cotroceni. Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis este cel care, în aceste momente, are cel mai greu cuvânt de spus referitor la dreapta politică de la Chișinău. Două elemente trebuie subliniate , domnul Iohannis a fost candidat al Alianţei Creştin-Liberale, deci are predispoziții pentru a sprijini formațiunile politice de dreapta și a fost finanțat în campania prezidențială de către multimilionarul Michael Schmidt (căsătorit cu sora lui Renato Usatâi) – nemții de obicei își întorc datoriile.  

Probabil, la Bălți, Ion Sturza a căutat o ieșire către Palatul Cotroceni. O ieșire pe care nu o are. De ce nu o are? Pentru că a fost apropiatul fostului om de afaceri Dinu Patriciu, cu care a făcut posibilă vânzarea Rompetrol către grupul KazMunai Gaz pentru o gigantică sumă de bani – din această afacere statul român a obținut doar 50 de milioane de dolari, 85 de milioane de dolari, potrivit procurorilor, ar fi fost însușiți de către Patriciu și echipa sa. Un motiv plauzibil pentru a ajunge pe lista indezirabililor statului român. 

Afirmam că momentul apariției lui Sturza în calitate de  salvator al Moldovei este bine ales. Este momentul în care, după ce dreapta politică din Republica Moldova, liberalii lui Ghimpu și liberal democrații, a deziluzionat așteptările celor de la Bruxelles și București, în anumite centre de putere s-a luat decizia de dezvoltare a unor noi proiecte politice pe dreapta moldovenească – Noua Dreaptă. La mijlocul lunii iulie 2015, domnul George Scarlat, afirma că Maia Sandu este ultimul cartuș al basarabenilor și lăsa să se înțeleagă că orice proiect politic viitor ar trebui să o aibă în față. Nominalizarea lui Sturza în funcția de prim ministru încearcă să îl plaseze pe acesta în fruntea mișcării de reconstrucție a dreptei moldovenești. 

Dacă acțiunile politice ale domnului Sturza nu ar avea ca finalitate provocarea alegerilor anticipate, nimeni nu ar contesta venirea lui în politica moldavă. Scopul declanșării anticipatelor este sugerat atât de Igor Boțan, lider al Platformei Civice Demnitate și Adevăr, cât și de către Maia Sandu. Domnul Boțan spune că nu ar trebui să ne temem de alegeri anticipate căci Dodon și Usatâi nu pot schimba vectorul de dezvoltare al Moldovei, doamna Sandu afirmă că actualul Parlament este total inutil și periculos pentru Moldova, deci trebuie schimbat. Cei doi reprezentanți ai noii dreptei moldave consideră că în urma competiției electorale vor avea un rezultat bun și își doresc alegerile. Dar, potrivit cercetărilor sociologice, moldovenii vor vota masiv pentru socialiști și pentru formațiunea domnului Usatâi – ambele partide de orientare pro-rusă. Partidele plasate pe dreapta, nu vor avea majoritatea în noul Parlament. Care este atunci motivul pentru care domnul Boțan încearcă să ne convingă de beneficiile anticipatelor? Să fie el legat de subiectul real al discuție lui Sturza cu Usatâi?  

Probabil, în cazul unor alegeri anticipate, Noua Dreaptă - PLDM-ul, Platforma Politică „DA” și mișcarea politică înfiripată de Maia Sandu – vor forma un bloc electoral care va fi condus de Ion Sturza. După ce l-a amenințat pe Dodon, devine clar că echipa lui Usatâi, este gata să se plaseze pe pozițiile partidului balama, adică, în funcție de rezultatul obținut, să facă alianță cu stânga ori cu dreapta - just bussines. Cei doi politicieni, au discutat, cu siguranță, despre aceste evoluții politice. Despre posibilitatea ca pe viitor, după alegerile anticipate, formațiunea politică condusă de Renato Usatâi să facă alianță electorală cu Noua Dreaptă. De ce nu? Oamenii de afaceri, ca și corbii, se recunosc, se adună și nu își scot unul altuia ochii. 

Acestea ar fi probabil principalele subiecte de conversație ale domnului Sturza cu primarul din Bălți. Asta ne așteaptă dacă domnul Timofti va alege să provoace alegeri anticipate. O alianță a Noii Drepte cu formațiunea politică Partidul Nostru. Sturza și Usatâi braț la braț. Doi oameni care sunt gata să vândă Moldova. Vreți așa ceva domnule Timofti?