joi, 3 martie 2016

PAVEL FILIP TACE, FACE ȘI PUNE ANRE-UL LA MUNCĂ



Premierul Pavel Filip a anunțat că prețul la energie electrică s-ar putea ieftini cu zece la sută. Motivul ține de semnarea unui nou contract de achiziție a curentului electric la un preț mai bun.

Începând cu data de 1 aprilie, prețul curentului electric achiziționat de Gas Uniuon Fenosa de la SA CERS Moldovenească  (Centrala Termoelectrică de la Cuciurgani) și IS Energocom este stabilit la 48,995 de dolari pentru MWh, preţul anterior fiind de 67,95 /MWh. 


Cifrele vorbesc de la sine, nu trebuie să fii mare specialist în energetică pentru a trage concluzia că șeful cabinetului de miniștrii are dreptate – prețul curentului electric poate să scadă. 


Experții în energetică spun că afirmația primului ministru moldovean este populistă. „Nu este corect ca domnul prim-ministru să vorbească despre scăderea tarifelor la energie electrică, nu este funcţia Guvernului, este funcția reglementatorului  ANRE. Mai întâi, aş fi vrut să aud care este prețul de achiziție. Făcând un calcul estimativ, nu ar fi posibilă o scădere a tarifelor de 10 la sută dacă preţul de achiziţie nu ar fi scăzut sub 5 cenţi. Dacă într-adevăr s-a reuşit negocierea unui preţ de 5 cenţi pentru 1 kW/oră şi cu condiţia că nu sunt incluse devierile economice de la Fenosa şi de la RED Nord-Vest, atunci e posibilă o reducere de tarif ”, a declarat Victor Parlicov, fostul director general al ANRE.


Din două, una: Ori domnul Parlicov îl citează eronat pe primul ministru ori fostul director de la ANRE caută noduri în papură! Premierul Filip a spus cât se poate de limpede: ’’Pornind de la aceste date tehnice cei de la ANRE vor face calculele și în final, să vină cu un preț final pentru consumator care poate fi mai mic cu zece la sută’’. 
Ce nu e clar aici? Aaaa! Că cei de la ANRE ar putea intra în conflict cu interesele distribuitorilor de la Gas Union Fenosa? Care au interesul de a scurge totul din rețelele de distribuție a energiei electrice fără a investi prea mult în întreținerea lor? Că, așa cum spun unii, cei de la ANRE au parte de tot felul de atenții din partea Union Fenosa pentru a închide ochii la devierile financiare înregistrate în hârtiile lor contabile dar care nu își găsesc echivalent pe teren? Toate aceste lucruri le-ați știut și dumneavoastră domnule Parlicov, le-a știut încă din vară și domnul Untilă de la Comisia parlamentară pentru securitate și ordine publică, care a chemat-o într-o ședință deschisă pe doamna Silvia Radu (fostul director pentru Moldova a Gas Union Fenisa) și le știa și Serviciul de Informații și Securitate. Acum le știe și primul ministru. De aia și ia măsuri.
Calculele pe care le face guvernul trebuie să coincidă cu cele care vor fi făcute la ANRE. Un preț mai mare la energie electrică care va intra în buzunarele celor de la Gas Union Fenosa va fi un preț care va face supraprofit. Un supraprofit pe care spaniolii îl fac de-a moaca, fără a investi în liniile de distribuție. Un supraprofit care, mult timp, s-a obținut la mica înțelegere a celor de la ANRE cu Gas Union Fenosa pentru menținerea unor prețuri ridicate la energie electrică. 
Decizia finală referitoare la prețul pentru consumatori urmează să fie luată de către ANRE. Primul ministru Filip i-a sugerat directorului acestui organ de reglementare, domnul Sergiu Ciobanu, să nu greșească la calcule și să le facă cât mai corect.     
     

E firesc ca prețul la energie electrică să scadă. Există suficient de multe discuții pe care oficialii moldoveni le poartă cu oficialii români pentru interconectarea liniilor de înaltă tensiune din Republica Moldova la cele din România. Această tematică a fost atinsă de premierul Filip cu ocazia vizitei făcute la sfârșitul lunii ianuarie la București.  Interconexiunea energetică dintre România și Republica Moldova va asigura diversificarea piețelor de achiziție a curentului electric. Studiile de fezabilitate au fost realizate și în prezent s-a ajuns la faza de proiectare. Amplasarea geografică a Republicii Moldova permite accesul atât la piața română de energie electrică dar și la cea ucraineană. O diversificare a piețelor de achiziție face posibilă o scădere a prețului. 


Observăm că în ciuda faptului că interconexiunea energetică moldo-română nu a fost realizată, prețul de achiziție al energie electrice a fost mai mic. Acest lucru se explică prin faptul că producătorul, (centrala termoelectrică Cuciurgani aflată în proprietatea RAO ES Rusia) nu are acces pe piața de distribuție de energie electrică din Ucraina. De aici și cedările de preț făcute de către acest producător de energie electrică.

Ce înseamnă asta? Că erau și sunt toate premisele pentru scăderea prețului la energie electrică pentru consumatorii moldoveni de energie electrică. 
 
Măsurile pe care le aplică primul ministru au ca scop stabilizarea Moldovei, obiectiv pe care în aceste momente și l-a asumat conducerea Partidului Democrat, echipă condusă de tandemul Plahotniuc și Lupu. Partidul Democrat vine să ofere cetățenilor moldoveni încrederea că statul moldovean, după șocurile prin care a trecut, are forța de a-și reveni.  După tulburările financiare prin care au trecut anterior, cetățenii moldoveni vor să vadă că noul cabinet de miniștri se gândește la ei – doar asta le va reda încrederea. 


Defetiștii domnului Filip sunt de fapt cei care își doresc ca planurile guvernului de stabilizare a statului moldovean să dea greș. Acești inamici ai stabilizării Moldovei știu cât de mari sunt implicațiile reducerii prețului la energie electrică – dincolo de reducerea presiunii financiare la care este supus cetăteanul,  va fi vorba de o scădere a prețurilor la articolele alimentare și bunurile de consum care folosesc energia electrică în procesul de producție. Pasul pe care îl face domnul Filip este unul foarte bun care va avea rezultate palpabile. După reducerea prețului la pâine, avem parte de o micșorare a prețului la energie electrică, iar asta poate da naștere unei reacții în lanț de stopare și reducere a prețurilor.  Domnul Filip iata ca ne ofera tuturor fapte concrete si nu vorbe.