miercuri, 12 aprilie 2017

MOARTEA DREPTEI MOLDOVENEȘTI. VIITORUL ROȘU



Agențiile de presă anunță sec faptul că mai multe formațiuni politice partide din Republica Moldova, Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal Democrat, Partidul „Acţiune şi Solidaritate” (PAS), Partidul Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi „Partidul Nostru” (de fapt al domnului Ustâi) au semnat un document cu titlul „Consens politic naţional” în susţinerea sistemului electoral proporţional. Potrivit presei iniţiatorul acestei înțelegeri este Andrei Năstase, liderul Platformei „Demnitate şi Adevăr”.De aici.

Moldova e plină de minuni: am ajuns să-l vedem pe domnul Voronin în aceiași alianță politică cu doamna Maia Sandu (liderul PAS) și domnul Cibotaru (liderul PLDM), anti-comuniști declarați! Am ajuns martorii unui eveniment incredibil, partide cu ideologii adverse și-au dat mâna pentru a opri schimbarea actualului sistem electoral, unul care-i avantajează pe  socialiștii moldoveni.   

Președintele PPDA, Andrei Năstase argumentează acest inedit gest politic afirmând că, „necesitatea edificării unui front comun popular este conștientizată de tot mai multă lume din politica moldovenească”. „Dintre mijloacele consensului național politic și formele lui de manifestare nu au cum să lipsească (…) protestele de mare amploare organizate cu participarea întregii societăți, indiferent de opțiunile politice diferite ale anumitor segmente”, a precizat Năstase.

Devine clar că scopul adevărat al unificării opoziției parlamentare și extraparlamentare ține de organizarea unor manifestații împotriva actualei guvernări, proteste care, prin violență sau nu, să aibă ca finalitate declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. O țintă politică mai veche a PPDA și PAS,  care convine atât socialiștilor cât și comuniștilor moldoveni. În criza politică din noiembrie - decembrie 2015, directorul ADEPT, Igor Boțan, afirma că cetățenii moldoveni  nu ar trebui să se teamă de alegeri anticipate căci Dodon și Usatâi (favoriții electorali ai acelui moment) nu ar putea schimba vectorul de dezvoltare al Moldovei. Reprezentanții dreptei politice moldovene, Maia Sandu și Andrei Năstase consideră că în urma unei competiții electorale anticipate vor avea un rezultat bun. Speranțele domniilor lor sunt întreținute  de centre de putere aflate în afara Moldovei, unde s-a luat decizia de a construi și dezvolta la Chișinău o nouă dreaptă politică  una care ar avea-o ca lider pe doamna Sandu. Amintesc că, încă în iulie 2015, domnul George Scarlat, a susținut că Maia Sandu este ultimul cartuș al basarabenilor și lăsa să se înțeleagă că orice proiect politic viitor ar trebui să o aibă în față.

Socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg: Maia Sandu nu e Alba ca Zăpada, a pierdut alegerile prezidențiale. Din cele cinci formațiuni unite împotriva Partidului Democrat din Moldova, inițiatorul schimbării actualului Cod Electoral, trei sunt extraparlamentare, iar PCRM-ul și PLDM-ul sunt afectate de exodul deputaților lor spre democrați. Ponderea celor două formațiuni politice în Parlament este nesemnificativă.

Înseamnă că, acest „Consens politic național” este un semnal lansat către exterior, ideea aparține comentatorului politic Ion Tăbârță și sunt de acord cu ea. În același timp, analistul politic moldovean Anatol Țăranu consideră că „unica posibilitate ca procesul de schimbare al Codului Electoral să fie oprit este organizarea unei manifestații, ca o reacție activă a societății în  ansamblu”. De aici.
Rezultă că, în condițiile în care nu există un consens politic în societate privind schimbarea sistemului electoral, condiție impusă de reprezentanții Comisiei de la Veneția, demonstrațiile de protest ar fi logice și necesare în captarea atenției oficialilor de la Consiliul Europei.  

Să ne așteptăm la proteste! Andrei Nastase le-a anunțat în public: vor fi proteste de amploare îndreptate împotriva introducerii votului uninominal. La ele, probabil, vor participa și Partidul Socialiștilor - neparticiparea lor ar fi o greșeală. Dacă se va întampla așa ceva, atunci putem spune la revedere formațiunilor politice de dreapta, PPDA, PLDM și PAS care, prin prezența lor alături de comuniști și socialiști s-ar descredita din nou. Mai contează? Sondajele arată că, oricum ar suci-o, într-o viitoare configurație a Parlamentului, (obținută prin aplicarea actualului Cod Electoral), noua dreaptă nu contează. 

Asistăm la descreditarea definitivă și absolută a dreptei politice în Republica Moldova. Prima lovitură a fost dată de domnul Iurie Roșca, Andrei Năstase termină ce nu a finalizat fostul creștin democrat. Dacă la așteptatele proteste o vom vedea pe doamna Maia Sandu alături de domnul Voronin vom putea spune că, între Prut și Nistru au viitor doar partidele de stânga și centru stânga. Un viitor roșu!