marți, 5 aprilie 2016

SCRISOARE PUBLICĂ ADRESATĂ EXCELENȚEI SALE PIRKKA TAPIOLA



Excelentei Sale Ambasador Pirkka Tapiola,

Asa cum probabil cunoasteti, in spatiul public circula informatii in legatura cu anumite declaratii care vi se atribuie si care, daca sunt reale, ‎ar reprezenta o jignire la adresa Republicii Moldova, dar si la adresa unor lideri ai partidelor din opozitie si de la putere. 

Ceea ce parea a fi un zvon initial, faptul ca i-ati numit pe liderii opozitiei "badarani", pe cei ai puterii "mafioti"‎, iar Republica Moldova "un sat strategic", din pacate incepe sa se confirme si in discutiile cu alti reprezentanti ai corpului diplomatic si cu unii colegi jurnalisti, care afirma ca folositi astfel de formulari inclusiv in intalnirile de lucru pe care le aveti .  ‎ 

Avand in vedere ca este vorba de un subiect sensibil, dar si ca sunteti un sustinator al transparentei si libertatii de exprimare in spatiul public, va adresez rugamintea de a raspunde la doua intrebari‎: 

1. Ati numit-o vreodata Republica Moldova cu apelativul: "sat strategic", fie ca ati folosit aceasta formulare in engleza, rusa sau romana? Si daca ati facut-o, cred ca este important sa le explicati cetatenilor si de ce considerati ca tara lor este un sat.
2. Ati spus vreodata despre unii lideri ai opozitiei ca sunt "badarani", iar despre unii lideri ai puterii ca sunt "mafioti"? Daca raspu‎nsul este afirmativ, va rog sa precizati cum se potriveste un astfel de limbaj cu statutul unui diplomat si, desigur, sa prezentati probele care sa va confirme spusele, sa dati numele liderilor "badarani" si "mafioti", astfel incat sa nu se simta incadrati in aceste sintagme si lideri politici pe care nu i-ati vizat. 

Imi exprim speranta ca voi primi un raspuns sincer, pentru ca, in opinia mea, daca ati facut astfel de afirmatii despre tara in care va desfasurati activitatea diplomatica, este un lucru de o gravitate foarte mare si va rog sa precizati daca aceasta este pozitia UE fata de Republica Moldova sau a Dvs. personala. 

Consider ca subiectul trebuie lamurit transparent cat mai curand. ‎

Victor Nichitus, jurnalist

PS 

Un e-mail cu acest continut a fost trimis pe adresa electornica a Delegatiei UE in Republica Moldova. Conform uzantelor, astept un raspuns la aceasta scrisoare in termenul stipulat de prevederile legale.