joi, 13 octombrie 2016

DE CE DODON ÎL PREFERĂ PE NĂSTASE



Într-o postare pe facebook, liderul socialiștilor moldoveni scrie că ar prefera să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale alături de președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Reacția vine după anunțul oficial făcut de către Biroul Politic al PPDA că a decis să îl înainteze pe Andrei Năstase în calitate de candidat comun a formațiunii politice Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și a Partidului Acțiune și Solidaritate, în comunicat se arată însă că, dacă Partidul Acțiune și Solidaritate nu va fi de acord cu asta, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr o va susține la prezidențiale pe Maia Sandu.
 

Ciudată formulare. Jurnaliștii de la portalul informațional deschide.md scriu că Năstase îi dă ultimatum Maiei Sandu și… se predă! Că Năstase s-a declarat aproape învins, încă nu a convins. Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate scrie că, „trăim momente decisive”, dareste important să păstrăm calmul și împreună să luăm decizii raționale.”


Ce are în vedere Maia Sandu atunci când îndeamnă la „decizii raționale”? Să renunțe oare la competiția pentru unică candidatură la prezidențiale a celor două partide? Ori, notița liderului socialist, că „în timp ce Andrei Năstase protesta, Maia își admira unghiile la ședințele de Guvern”, a speriat-o și se teme că nu va putea face față unor acuzații și mai dure? Ori poate, mai știi, doamna Sandu chiar crede în sinceritatea vorbelor lui Socor care îi sugera că, dacă se retrage, ajunge prim ministru?


În finalul notei sale de pe rețelele de socializare, Dodon notează că, „este o mare nedreptate și va fi un mare neadevăr dacă Năstase va fi forțat, să cedeze în fața unei carieriste”. „Dacă Năstase va ceda, înseamnă că Plahotniuc, prin americani, prin Maia Sandu, l-a trimis în knockout și pe Andrei, și întreaga platformă DA, cu toți adepții ei. Și asta va fi o mare pierdere pentru cauza noastră comună”, încheie liderul socialist. Concluzia ar vrea să ne să explice preferința pentru Andrei Năstase, căci în opinia lui Dodon, candidatul PAS ar fi susținut de Statele Unite ale Americii.


Nu știu dacă doamna Maia Sandu are sau nu susținerea americanilor. Știu însă că, la întîlnirea cu președintele legislativului moldovean, Andrian Candu, oficialii americani au fost cât se poate de clari: Statele Unite susțin buna cooperare și sincronizare dintre Parlamentul și Guvernul de la Chișinău și vor susține Moldova în obținerea programului de țară cu Fondul Monetar Internațional. „Felicit parlamentarii și Guvernul de la Chișinău pentru rezultatele obținute. Ați dat dovadă că se poate. Mergeți înainte și aveți deplinul nostru suport în realizarea reformelor”, a spus Victoria Nuland.



Nu am văzut ca vreun oficial american să facă referiri la apariția Partidului Acțiune și Solidaritate ori la candidatura Maiei Sandu. În schimb observ că după anunțul coordonatorului coaliției majoritare, Vlad Plahotniuc, că este nevoie de o curățenie generală în structurile de stat și în instituțiile de control, au urmat fapte. Fapte care, de americani, au fost apreciate. De la reținerea, în iulie, a lui Veaceslav Platon, la arestarea unui număr impresionant de judecători  implicați în „spălătoria rusească” ori la ”curățenia” efectuată la vămile Palanca și Tudora, am ajuns, în octombrie 2016, la reținerea fostului prim-adjunct al procurorului General al Republicii Moldova, Andrei Pântea, pentru favorizarea “hoțului în lege” Grigore Caramalac.
 

Atenție, fapte, nu vorbe. O radiografie a șase luni de activitate a cabinetului Filip, despre care, inițial, se spunea că e sortit eșecului, arată mobilizare pentru implementarea foilor de parcurs primite de la Bruxelles și București. Rezultatul obținut a dus la obținerea împrumutului financiar din partea României și disponibilitatea FMI de a semna un acord de finanțare pentru Moldova.


Ce înseamnă această reușită? Că, pe fundalul unei crize politice, financiare și de încredere, formațiunea politică care deține funcția executivă a  demonstrat mobilizare și acțiune.


Sociologii moldoveni afirmă că alegerile prezidențiale îl avantajează pe Igor Dodon și că el are cele mai mari șanse să acceadă în turul doi. Dodon preferă să îl aibă concurent în turul doi pe Andrei Năstase - ca să dea cu el mai ușor de pâmânt. Unii comentatori politici consideră că doamna Sandu, americanca”, are forță să îl învingă pe liderul socialist. Există însă și voci care afirmă că, în turul doi, și Marian Lupu, candidatul PDM, are suficient potențial de câștig.  Inflația de sondaje care are loc în ultima vreme este și ea o armă electorală.

Devine clar că poziționările care au loc în prezent, aproape de mijlocul campaniei prezidențiale din 30 octombrie, se fac pentru încleștarea electorală care va avea loc după, pe 13 noiembrie, data probabilă a celui de al doilea scrutin prezidențial. Abia atunci va începe canonada electorală, acum  se strânge muniția.







.