miercuri, 6 august 2014

SERVICIUL DE SECURITATE MOLDOVEAN UN KGB CONTEMPORAN?



Parlamentul de la Chișinău a votat în primă lectură o serie de modificări la legea cu privire la funcționarea  Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova; prin aceste modificări serviciul inteligent moldovenesc primește câteva atribuții în plus.

Modificările făcute ar veni să ofere acestei instituții mai multe pârghii pentru contracarea acțiunilor de extremism ori separatism care se fac simțite în ultima vreme între Prut și Nistru. În acest context, al luptei cu separatismul, Colegiul Serviciului Intern de Informații și Securitate a decis la 4 august să-l suspende din funcție pe Mihail Jelezoglo, șeful Direcției teritoriale a SIS în UTA Găgăuz-Yeri. Motivul invocat ține de tergiversarea raportării informațiilor operative din regiune, posibil o chestiune gravă.   

În conjunctura actuală, suspendarea funcționarului găgăuz  nu îmi pare foarte  importantă. Altceva e la mijloc : suspendarea domnului Jelezoglo din funcție vine să întărească convingerea că separatismul găgăuz este real și amenințător. Se sugerează deci, că la întoarcerea din vacanță, deputații moldoveni ar trebui să aprobe și în cea de a doua lectură modificările făcute.

În septembrie 2013, cu ocazia prezentării strategiei de reformare a serviciului de securitate, Mihai Balan, directorul acestei instituții, afirma în Comisia parlamentară pentru securitate și ordine publică, că ar fi avut mai multe succese dacă pârghiile aflate în competența sa, ar fi fost mai mari. Domnul Balan își dorea atunci, ca și acum, dreptul instituției pe care o conduce de a reține orice persoană fără sancțiunea prealabilă a Procuraturii ori a unei instanțe de judecată. Adică un KGB contemporan!

În martie 2014 la emisiunea „În Triunghi” a postului de televiziune AltTv, comentatorul politic Roman Mihăeș, relua punctul de vedere al directorului SIS și afirma că, ‘’securitatea moldovenească dacă nu are capacitatea de reținere și anchetă nu poate fi funcțională”.

La rândul său, în mai 2014, la postul de televiziune Publika, expertul în drept constituțional, Vitalie Catană solicita modificarea regulilor de funcționare ale instituției. În iulie 2012, presa din Republica Moldova nota că domnul Vitalie Catana era luat în calcul pentru funcția de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate. În martie 2014, numele domnului Catană era vehiculat pentru funcția de ministru al apărării. Posibil, apetența domniei sale pentru servicii se datorează acestor (nereușite) candidaturi.

Gustul pentru analiză de securitate al domnului Mihăeș este unul care trebuie salutat. Desigur, domnia sa știe că, la începutul lunii iunie 2013, prima vizită de lucru a domnului Corman, după investirea în funcția de președinte al Parlamentului moldovean a fost la Serviciul de Informații și Securitate. Era o confirmare indirectă a presupunerilor că, șefia serviciului inteligent al statului moldovean, nu mai este apolitică. Logica acestor presupuneri era simplă – dacă din punct de vedere politic președinția Comisiei parlamentare pentru securitate și ordine publică este deținută de către Partidul Democrat din Moldova, atunci conducerea instituției secrete moldovenești ar fi nimerit și ea în aceleași mâini.

Vizita pe care domnul Corman a efectuat-o la Serviciul de Securitate și Informații este un răspuns unor aserțiuni care afirmă că Partidul Democrat din Moldova și-a dorit mereu să acorde o atenție deosebită reformelor din cadrul acestei instituții. E un exemplu, nu-i așa, de implicare fermă a acestei formațiuni politice în procesele de reformare europeană a instituțiilor statului moldovean!  O implicare totală demonstrată și prin faptul că noile modificări aduse la legea de funcționare a SIS au fost concepute de deputatul PDM, Sergiu Sârbu (anterior PCRM).

O întrebare persistă. Cine stă în spatele acestei atenții pentru reformarea serviciului de securitate moldovean? Președintele de onoare al acestei formațiunii politice, Dumitru Diacov, cel despre care gurile rele din presa moldovenească afirmau că aflat la București în anul 1989, în calitate de corespondent ITAR-TASS, nu ar fi fost departe de structurile de inteligență sovietice ori altcineva ?

Până la proba contrarie,putem afirma că există riscul ca modificările aduse legii de funcționare a SIS să transforme instituția secretă moldovenească într-o poliție politică. Există posibilitatea ca o serie de actori politici să se bucure de acest lucru. Alții ar putea plânge. În contextul viitoarelor alegeri parlamentare, există riscul ca noile atribuții de putere căpătate de serviciul secret moldovenesc să fie folosite în mod abuziv de formațiunea politică în siajul căreia se află. Acest lucru ar putea pune concurenții electorali în condiții inegale. 


Post Scriptum

Deviza KGB-ului era prezentă și pe insigna acestei instituții: Inimă fierbinte, cap rece, mâini curate. "Cu mâinile curate" era un film în regia lui Sergiu Nicolaescu, nu-i așa? Tot sub lozinca ''mâinilor curate'' s-a desfășurat campania de presă lansată în anul 1999 de liderul PPCD, Iurie Roșca, împotriva guvernului Sturza.