miercuri, 14 iunie 2017

PLAHOTNIUC SPARGE MONOPOLUL INFORMAȚIONAL RUSESC



Partidul Democrat din Moldova a înregistrat în legislativul moldovean un proiect de lege privind securizarea spațiului informațional în Moldova. Proiectul vine să modifice și să completeze actualul Cod al Audiovizualului pentru apărarea spațiului informațional dintre Prut și Nistru de propaganda rusă. Potrivit noilor reglementări, posturile de televiziune care emit în Republica Moldova vor putea să difuzeze programe informațional-analitice, știri și emisiuni cu caracter militar doar cu referire la statele membre UE, SUA, Canada și alte state membre ale Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră. Federația Rusă nu este membră a acestei convenții. Potrivit președintelui Parlamentului moldovean, Adrian Candu, proiectul nu va interzice canale ruse de televiziune care se retransmit în Republica Moldova, vor fi restricționate știrile, programele analitice și cele cu caracter militar. De aici.

Șeful statului moldovean, Igor Dodon, a anunțat că, dacă va fi votat, nu va promulga această lege. Potrivit lui,  este o încercare a Partidului Democrat de a promova idei antirusești în Moldova. Președintele moldovean a declarat că, în acest caz, ar fi necesară și combaterea propagandei unioniste dar și a celei pro-UE, pro-NATO și proamericană. De aici.

Studiile și analizele realizate de către experții media moldoveni și străini au vorbit despre dezinformarea și propaganda la care este expusă Republica Moldova. Această manipulare vine prin intermediul posturilor de televiziune ruse care sunt retransmise în spațiul audiovizual moldovenesc. Propunerea legislativă a democraților nu este una nouă, în Parlamentul de la Chișinău s-a mai discutat despre importanța și puterea mediilor de informare ruse în Moldova. 

Proiectul de lege înregistrat recent reglementează activitatea instituțiilor media care retransmit emisiuni produse peste hotarele statului moldovean. Deciziile Audiovizualului nu vor mai putea fi  suspendate prin atacarea lor în judecată. În cazul în care vor exista asemenea cazuri, proiectul de lege stabilește termene scurte de judecată pentru ca justiția să se pronunțe în mod  rapid.

Privită de la Moscova, cineva ar putea spune că, securizarea spațiului informațional moldovenesc ar fi noul nume al cenzurii. Probabil, jurnaliștii de expresie rusă, care activează între Prut și Nistru, ar putea prelua sintagma. Dar, atunci când vorbim despre propaganda străină, avem de-a face cu o intervenție străină în spațiul informațional moldovenesc. O intervenție de care moldovenii ar fi trebuit să se apere de mai mult timp. Analizele experților spun că știrile difuzate de Federația Rusă în spațiul informațional moldovean au o clară tendinţă de defăimare a Uniunii Europene, a Statelor Unite, a României și Ucrainei. Suprimarea știrilor din retransmisiile televiziuniilor ruse difuzate în audiovizualul moldovenesc reprezintă o măsură de securitate pe care oficialii moldoveni o aplică destul de târziu. Cine ar fi crezut ca acest lucru îl va face Vlad Plahotniuc? 

Anul trecut, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, spunea că Republica Moldova nu e România. Are dreptate, Moldova încă nu e România - cele două state nu au o viață economică și psihică comună. Da, între România și Republica Moldova există o unitate de limbă, există o istorie comună și găsim suficiente particularități specifice culturii naționale și ale unei constiințe comune a originii. Dar între cele două nu există un spațiu informațional unic, mai mult, pe teritoriul Moldovei, limba rusă este limbă de comunicare interetnică. 

Măsura de securitate prevăzută de proiectul de lege al Partidului Democrat din Moldova nu vine să interzică radioul și televiziunea de limbă rusă ori să introducă vreo barieră circulației limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Acest plus lingvistic pe care îl au basarabenii, chiar dacă-i deosebește de români, le oferă posibilitatea de a menține rutele migraționale sezoniere care le oferă noi locuri de muncă. Potrivit datelor statistice, în fostele state ale URSS, ar lucra, la munci sezoniere, aproximativ 500 de mii de cetățeni moldoveni.

Spusa președintelui Dodon, că ar fi necesară și combaterea propagandei unioniste dar și a celei pro-UE, pro-NATO și proamericană, pare a urma logica neutralității moldovenești. Dar, atunci când vorbim despre neutralitatea unui stat, vorbim şi despre puterea lui de a-și asigura securitatea. Poate Moldova să își asigure, de una singură, securitatea? Vorbim despre  securitatea militară, energetică, financiară și teritorială. Răspunsul este la suprafață, nici o conducere a statului moldovean nu a putut asigura aceste obiective. 

Înțeleg subtextul declarației președintelui moldovean. Este vorba de menținerea cetățenilor moldoveni de expresie rusă într-o zonă electorală confortabilă pentru Partidul Socialiștilor.

Proiectul legii privind securizarea spațiului informațional moldovenesc este o lege care a întârziat cu vreo 20 de ani. Este o lege care sparge monopolul deținut de mediile de informare ruse asupra mentalului moldovenesc. Un monopol care a făcut ca moldovenii să rămână în urma României cu vreo 20 de ani. 

Plahotniuc introduce o necesară cenzură și, în acest mod, sparge un monopol care a ținut Chișinăul separat de București. Oare la Cotroceni se văd/ se înțeleg implicațiile gestului politic făcut de liderul democrat, ori nu?

FOTO

Monumentul cosmonautului Serghei Koroliov de pe Aleea Cosmonauților din Moscova, în fundal turnul de televiziune Ostankino (cea mai înaltă clădire de pe continentul european) simbolul propagandei de televiziune sovietice/ruse. Aaa, nu ați auzit de Kovaliov? Nici de Ostankino nu știți nimic? Înseamnă că nu ați avut parte de televiziuni rusești în jur, așa cum au avut basarabenii!