vineri, 18 decembrie 2015

PREȘEDINTELE NICOLAE TIMOFTII A CALCULAT GREȘIT





Din punct de vedere calendaristic termenul de 45 de zile a fost depășit – deci domnul Dodon are dreptate. De asta la data expirării acestui termen, o delegație a Partidului Democrat a avut o întrevedere cu președintele Timofti la care au fost propuse mai multe candidaturi la funcția de prim ministru. Potrivit președintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, aceste candidaturi ar fi Vlad Plahotniuc, Marian Lupu, Adrian Candu ori Iurie Leancă. Domnul Diacov a afirmat că „Partidul Democrat are dreptul să pretindă la această funcție, iar poziția este susținută de Partidul Liberal și Partidul Popular European din Moldova”. Pe de altă parte, liderul în exercițiu al PLDM, Valeriu Streleț spune că liberal democrații sunt cei care au dreptul de a propune președintelui numele viitorului prim ministru. 

Fostul consilier onorific al premierului României, Radu Magdin afirmă că solicitarea Partidului Democrat de asumare pe față a guvernării Moldovei pentru domnul Plahotniuc poate fi o solicitare externă. ”E posibil să fi venit niște semnale externe în acest sens. Dar în momentul de faţă domnul Plahotniuc este prizonier al succesului său politic şi financiar. Cred că şi-a dorit să fie influent. De-a lungul timpului a ajuns la un nivel foarte mare de influenţă. Or, acum s-ar putea ca acest grad să fie atât de mare încât să înspăimânte pe unii parteneri locali şi externi”, afirmă domnul Magdin.
 
Prezent în seara zilei de 17 decembrie la Puterea a Patra, emisiune de dezbateri politice a postului de televiziune N4, liderul în exercițiu al PLDM, Valeriu Streleț a insistat la dreptul PLDM de a desemna primul ministru și a lăsat să se înțeleagă că, la congresul extraordinar al PLDM își va depune candidatura la funcția de președinte al acestei formațiuni politice. Domnul Streleț a spus că fostul lider al PLDM va trebui să își demonstreze singur nevinovăția. Liberal democratul a declarat că are siguranța că deputații liberal democrați nu vor vota pentru un guvern condus de domnul Plahotniuc. Oare? Un vot secret va demonstra contrariul.

Comportamentul și declarațiile făcute de domnul Streleț aruncă mai multă lumină asupra la ceea ce se întâmplă în aceste momente în PLDM – lipsa liderului ales de Congres a provocat competiție internă pentru funcția de președinte. Lipsa liderului a dus la neasumarea proiectelor de dezvoltare ale partidului și la un vacuum decizional. Domnul Streleț nu este beneficiarul  puterii decizionale - iar deputații sunt mai privilegiați decât el, au imunitate. Lipsa acestei imunități îl face vulnerabil. De asta în PLDM a apărut sindromul fiecare pentru el”.

Reținerea domnului Filat a destabilizat PLDM-ul și a redus numărul deputaților PLDM la 19. Președintele Partidului Democrat din Moldova, domnul Lupu, a anunțat că, PDM are un număr mai mare de deputați în Parlament, (fostul deputat socialist Lidia Lupu va adera la fracțiunea Partidului Democrat), deci este în drept să își asume guvernarea și să propună primul ministru. 

Pe 14 decembrie, domnul Timofti a considerat că balanța de putere în Republica Moldova a rămas aceiași și nu a dorit să desemneze pe nimeni din lista prezentată de către Partidul Democrat. De asta a convocat o întâlnire cu ambasadori țărilor Uniunii Europene acreditați la Chișinău unde a declarat că structurile oligarhice vor să deturneze vectorul european al Republicii Moldova. Să înțelegem că cei patru candidați nominalizați de Partidul Democrat ar fi simpatizanții Federației Ruse? Ori că președintele moldovean consideră că doar Partidul Liberal Democrat este în drept să nominalizeze candidatul la funcția de prim ministru? 

Status quo-ul politic nu mai există - PLDM-ul a pierdut dreptul de a nominaliza funcția de prim ministru. Domnul Timofti nu mai poate amâna decizia de desemnare a viitorului premier. Și da, Igor Dodon a procedat corect: Curtea Constituțională trebuie să se expună.