luni, 10 aprilie 2017

DOAMNA CORINA FUSU AR TREBUI SĂ SE AUTOSESIZEZE



Una dintre cele mai scumpe instituții private de învățământ din municipiul Chișinău este Liceul „Orizont", cunoscut ca fiind liceul moldo-turc. Potrivit datelor din presă un an de studii costă 1.600 de euro, la care se adaugă 900 de lei pentru arenda manualelor și, la dorință, 5.000 de lei pentru prânzul elevilor. Pentru admiterea în această instituție de învățământ elevii  susțin un test de câte zece întrebări la toate disciplinele, după care trebuie să treacă și un interviu în limba engleză. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că obiectele reale se studiază în limba engleză. De aici.


Rezultă că în acest liceu își fac studiile copii care provin din familii cu un nivel financiar peste mediu care au posibilitate să achite o taxă financiară ridicată. O familie înstărită presupune, de obicei, un nivel intelectual ridicat. 


Uneori nivelul comportamentului elevilor și al părinților lor nu se ridică la nivelul așteptărilor. Aflu, de la un cadru didactic care își desfășoară activitatea în cadrul acestei instituții de învățământ, că unii dintre părinții acestor elevi au un comportament care nu face față funcției și rangului pe care îl dețin. Săptămâna trecută, 3-8 aprilie, în incinta Liceului Orizont, viceprimarul municipiului Bălți, Igor Șeremet, al cărui fiu învață acolo, și-a permis să lovească, în văzul elevilor și a cadrelor didactice, un părinte al cărei fiică a fost agresată de către copilul viceprimarului de Bălți.


Potrivit relatărilor, cearta între părinți a pornit de la o ciondăneală între copii – Teodor Șeremet a lovit-o pe colega lui de clasă, Cleopatra, în burtă, ei i s-a făcut rău iar mama fetei, Viorica Moșneaga, a luat-o de la școală. Înainte de a pleca  i-a făcut observație copilului bătăuș, l-au apucat de umeri și l-a zdruncinat. Probabil, unui copil recalcitrant i-aș fi făcut și eu reproșuri. Se pare că fiul viceprimarului Șeremet a mai avut conflicte cu această fată, anterior ar fi răsturnat banca din clasă peste ea.


Peste o zi, în mod firesc, viceprimarul de Bălți și soția acestuia, Iraida, au venit la liceu pentru a afla despre ce e vorba. Cei doi s-au certat cu tatăl elevei agresate și l-au lovit cu palma peste față. Totul s-a întâmplat în fața dirigintei acestei clase, profesoara Tamara Cerbușca, care, nu a mai putut să continue procesul de învățământ și speriată de amploarea scandalului a început să plângă. Potrivit relatărilor, tot acest scandal a avut loc în fața elevilor, care au povestit părinților lor toate cele întâmplate. 


Înțeleg fenomenul de apărare al copiilor agresați – sunt, la rândul meu, părinte. Nimeni nu ar fi crezut că, în incita unei instituții de învățământ private, care percepe taxe ridicate, s-ar fi putut întâmpla așa ceva. Nimeni nu ar accepta să aibă copilul agresat – fie chiar și cu un fir de păpădie. Înțeleg că atât tatăl fetei agresate, cât și viceprimarul de Bălți, au fost motivați (oarecum) în acțiunile lor. Doar că, uneori, o ceartă banală între copii, ajunge să capete proporții mitice.


Nu aș fi abordat acest subiect dacă nu ar exista tentative de mușamalizare a acestui caz. Aceste încercări, de a băga gunoiul sub preș, vin atât din partea conducerii acestui liceu, cât și din partea viceprimarului de Bălți. Înțeleg că soția viceprimarului de Bălți, Iraida Șeremet, a fost mai mult timp președintele comitetului părintesc din acest liceu, probabil de aici și faptul că acest conflict a fost ținut departe de opinia publică. 


Nu sunt eu cel care trebuie să mă expun asupra acestui caz. Există instituții abilitate care ar trebuie să o facă – Direcția municipală pentru protecția drepturilor copiilor, Ministerul muncii, protecției sociale și al familiei, Ministerul Educației. Înțeleg că domnul Șeremet ar putea transforma altercația avută cu familia Moșneaga într-una politică. Domnul Șeremet este avocat de profesie, anterior fiind avocatul formațiunii politice conduse de Renato Usatâi, „Patria”. De aici. Candidatura domniei sale la funcția de viceprimar al municipiului Bălți a fost făcută în octombrie 2015 de către primarul ales al acestui municipiu, domnul Usatâi, propunere pe care Consiliul Municipal Bălți a aprobat-o în mod unanim. De aici. 


Nu cred că această ciondăneală este una politică. Cred că este vorba de altceva. De fițele pe care le au copii din familii înstărite și de modul în care corpul administrativ face față acestor provocări. Tocmai din acest motiv consider că doamna ministru al Educației, Corina Fusu, ar trebui să demareze o anchetă de serviciu în cadrul acestui liceu. Același lucru ar trebui să îl facă și doamna Rodica Terehovschi, șeful interimar al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copiilor.