miercuri, 5 iulie 2017

MAIA SANDU/ANDREI NĂSTASE NU AU FOST CREZUȚI LA BRUXELLES



Parlamentul European a aprobat marţi, 4 iulie, acordarea unui ajutor macro-financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, cu 575 de voturi pentru, 76 împotrivă şi 46 de abţineri. Europarlamentarii care au dezbătut acest subiect au condiţionat acordarea asistenţei financiare de implementarea reformelor şi de respectarea strictă a condiţiilor impuse. Autoritățile moldovene au convenit cu Bruxelles-ul un program de reforme ambiţios, care va viza, în principal, lupta împotriva corupţiei, independenţa justiţiei, o mai bună guvernare, inclusiv în domeniul financiar, bancar şi energetic, reforma administraţiei publice, precum şi aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De aici.


Banii vor fi transferaţi Republicii Moldova în trei tranşe, în 2017 şi 2018. Prima tranşă ar urma să fie acordată Chișinăului la sfârşitul anului curent şi va reprezenta 20 de milioane de euro împrumut şi 10 milioane ajutor nerambursabil. Republica Moldova are nevoie de aceşti bani pentru a-şi finanţa cheltuielile curente, pentru stabilizarea economiei şi efectuarea reformelor. 


Grupul politic al PPE a încercat condiționarea acestei finanțări de renunțarea Chișinăului la anunțata reformă a sistemului electoral prin  introducerea sistemului uninominal. În cadrul dezbaterilor din plenul legislativului european au existat voci care au continuat să militeze pentru blocarea acestei finanțări. Înaintea votului din plen, europarlamentarul Monica Macovei a solicitat ca cele 100 de milioane de euro, să ajungă în Moldova doar dacă autoritățile de la Chișinău vor retrage proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral. De aici.


Pe de altă parte, vicepreședinta grupului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Norica Nicolai a subliniat că Uniunea Europeană nu poate să impună unui stat un anumit sistem de vot și nu trebuie să condiționeze asistența macrofinanciară pentru Moldova de păstrarea actualului sistem electoral. „Chestiunile de oportunitate politică trebuie decise de parlamentele naționale prin consultarea tuturor partidelor politice”, a declarat Norica Nicolai. De aici.


Acordarea finanțării macro-economice pentru Republica Moldova a fost de la bun început un subiect extrem de politizat de către partidele din opoziția extra-parlamentară de la Chișinău. Maia Sandu și Andrei Năstase, lideri ai PAS și PPDA, au încercat să facă lobby pentru ca acești bani să nu fie acordați. Observ că nu au existat suficiente motive pentru ca ei să fie crezuți.


Explic. Analiza aritmeticii parlamentare, 575 de voturi pentru, 76 împotrivă şi 46 de abţineri, demonstrează că temerile alimentate de opoziția extraparlamentară nu și-au atins scopul și că declarațiile Maiei Sandu, de la ultimul summit al PPE, nu au fost crezute până la capăt. Amintesc că majoritatea în Parlamentul European este deținută de grupul politic al PPE și ALDE. Mulți dintre cei 575 de europarlamentari care au votat pentru acordarea acestei finanțări sunt membri ai acestei majorități. 


Decizia prin care Parlamentul Uniunii Europene acordă macro-finanțare Republicii Moldova reprezintă un semnal de încredere acordat guvernării de la Chișinău. Condiționările politice pe care le implică acest acord de finanțare nu țin, în mod explicit, de schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. Așa cum a subliniat europarlamentarul Norica Niculai acest lucru este dreptul suveran al Parlamentului moldovean. Condiționalitățile prezente nu sunt noi, ele sunt cuprinse și în acordul semnat de Republica Moldova cu FMI. Ele țin de funcționarea efectivă a mecanismelor democrației. Relația pe care statul moldovean o are cu FMI este cea determinantă pentru întreaga construcție de parteneriat extern a Republicii Moldova. Probabil, vizita delegației PDM la Bruxelles a fost extrem de necesară pentru înțelegerea comportamentului trecut și viitor al guvernului Filip, guvern susținut de o majoritate parlamentară formată în jurul PDM.


Premierul moldovean, Pavel Filip, a mulțumit europarlamentarilor europeni și a declarat că la baza acordării acestei finanțări vor sta reformele, la care deja guvernarea s-a  angajat și le-a confirmat prin noul plan de acțiuni Parlament - Guvern. „Guvernul rămâne deplin angajat în procesul de reformare și de modernizare a statului și se va conduce în continuare după angajamentele convenite cu partenerii de dezvoltare. Asigur partenerii de dezvoltare de toată seriozitatea noastră în respectarea angajamentelor luate pentru obținerea tranşelor din această finanțare”, a scris Pavel Filip pe rețelele de socializare.


Cuplul Maia Sandu/Andrei Năstase se află la o primă mare înfrângere internațională. Repet, chiar dacă a fost prezent la summit-ul PPE, liderul PAS nu a reușit să convingă. Lipsa de credibilitate a comportamentului politic al celor doi ar putea să le joace festa. Dacă își doresc să ajungă în viitorul legislativ moldovean, cei doi ar trebui să înceapă să își construiască rețeaua politică internă, și să participe la dezbaterile privind reformele inițiate în statul moldovean, inclusiv reforma sistemului electoral.


Dacă acest lucru nu se va întâmpla există marea probabilitate ca, în urma alegerilor parlamentare din 2018, care vor fi petrecute în baza noului sistem de vot mixt, cele două formațiuni politice să nu fie prezente în lista viitoarelor partidele parlamentare. 

FOTO - Internet