vineri, 27 octombrie 2017

ÎN MOLDOVA A ÎNCEPUT CAMPANIA PRE-ELECTORALĂ



Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gămurari, a anunțat că membrii Cabinetului de Miniștrii vor merge în raioanele Republicii Moldova pentru a avea întâlniri cu cetățenii. Întâlnirile vor avea loc în fiecare zi de luni iar la ele vor participa miniştrii, secretarii generali şi secretarii de stat. Până la acest anunț, doar deputații efectuau vizite de lucru în teritoriu. De aici.

În luna martie 2017, Vlad Plahotniuc, a anunțat că un grup de experți va face evaluarea activității miniștrilor, deputaților și șefilor de instituții publice pe care Partidul Democrat din Moldova i-a promovat în funcție. Președintele PDM a spus că în funcție de rezultatele obținute vor fi luate decizii în privința rămânerii sau demiterii din funcție a celor în cauză. De aici.

Sunt cel puțin două motive pentru care conducerea Partidului Democrat organizează întâlniri ale deputaților și miniștrilor lor în provincie. Unu: asumarea  responsabilității pentru angajamentele luate de actuala majoritate parlamentară la București și Bruxelles. Doi: pregătirea Partidului Democrat din Moldova pentru alegerile parlamentare de anul viitor.

Membrii de vază ai PDM se  întâlnesc cu locuitorii  raioanelor moldovenești pentru că ei sunt alegătorii de mâine. Ergo: se identifică problemele locale și se verifică potențialii candidați ai partidului pentru alegerile parlamentare din circumscripțiile uninominale.

Care altă formațiune politică mai face asta? În vara lui 2017, echipa condusă de Andrei Năstase s-a deplasat de câteva ori în provincie. Dar această activitate nu a mai continuat. Maia Sandu nu a îndrăznit să calce în teritoriu, sunt voci care afirmă că locuitorii raioanelor moldovenești țin minte că ea a fost cea care le-a închis școlile din sate, de asta, evită să calce prin acele localități.

Un alt jucător electoral a fost la începutul toamnei în Ialoveni și Soroca. Traian Băsescu a anunțat deja că, pe 12 noiembrie, va ajunge la Cahul. Foarte bine. Observ însă, că fostul președinte al României vizitează  doar raioanele în care locuiesc majoritar moldovenii care au și cetățenie română. Aștept ca Băsescu să facă vizite și în raioanele roșii, cele din nordul Republicii Moldova. Că doar și locuitorii de acolo au redobândit cetățenia română!  

Socialiștii moldoveni, prin vocea președintelui Dodon, au anunțat că vor da startul unei campanii de colectare a semnăturilor pentru instaurarea republicii prezidențiale. Este și asta o formă de încălzire a simpatizanților lor.

Concluzia este la vedere, Vlad Plahotniuc a impus partidelor politice moldovenești agenda momentului. Vizitele în provincie vin să identifice potențialele teme de campanie și verifică modul de comportament, în fața electoratului viitor, al posibililor candidați în circumscripțiile uninominale. Putem spune că în Republica Moldova a început o campanie pre-electorală? Probabil că da. Chiar dacă mai este un an până la startul oficial al alegerilor parlamentare, principalele formațiuni politice moldovene își verifică puterile. 

Să sperăm că Maia Sandu și Andrei Năstase vor trece rapid peste supărările care vor apare la alcătuirea listei comune de candidați și vor reuși să identifice, în timp util, candidații în circumscripțiile uninominale. Vorba veche: iarna, car și vara, sanie. Că cine se trezește dis de dimineață are bun rezultat electoral.