marți, 31 martie 2015

MOLDOVENII - ÎNTRE CIOCANUL RUSESC ȘI NICOVALA EUROPEANĂ



Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a prezentat raportul cu privire la progresele în implementarea politicilor de vecinătate. Potrivit documentului statul moldovean are serioase probleme în sectorul financiar iar reformele stagnează. Oficialul european a recunoscut că dificultățile din domeniul financiar se datorează faptului că economia Republicii Moldova a cunoscut o scădere a relațiilor comerciale cu Ucraina și Federația Rusă din pricina numeroaselor embargouri comerciale impuse de Federația Rusă. În același timp, în document se arată că plasarea sub administrare specială a trei bănci comerciale mari este un risc pentru o dezvoltare economică stabilă.
Potrivit raportului, Republica Moldova a avansat în domeniul drepturilor omului și al libertăților fundamentale. Mass-media s-au bucurat de un nivel înalt de libertate în comparație regională,  Guvernul a implementat legislația privind reforma sistemului judiciar, atingând repere semnificative stabilite în Strategia de reformare a sectorului justiției 2011-2016. Cu toate acestea, reforma Procuraturii a stagnat, iar corupția a rămas o problemă majoră.

Pe de altă parte, zilele trecute, ambasadorul rus în România amenința în mod tranșant Republica Moldova spunând că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană va fi urmată de consecințe. Chiar dacă a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Moldova are obligații față de Comunitatea Statelor Independente, prevederi comerciale conținute în Acordului de Asociere contravin obligațiilor din cadrul CSI, așadar vor fi niște consecințe economice, a atenționat oficialul rus. Ambasadorul rus de la București a spus că Federația Rusă nu va trece cu vedere acțiunile întreprinse de Chișinău pentru apărarea spațiului său informațional. ”Nu vom ignora, discriminarea presei de limba rusă din Moldova, ori restricțiile impuse jurnaliștilor ruși de a veni la Chișinău”, a spus oficialul rus.

Amenințările sunt clare – dacă oficialii de la Chișinău vor continua implementarea reformelor conținute în Acordul de Asociere economia moldovenească va mai primi din partea rușilor o serie de lovituri sub centură. Loviturilor economice, posibil li se vor alătura și loviturile politice - Curtea de Apel Comrat a validat alegerile pentru funcția de guvernator al Autonomiei Găgăuze și mandatul de bașcan al Irinei Vlah. În timpul campaniei electorale, doamna Vlah a militat deschis pentru integrarea regiunii găgăuze în spațiul euro-asiatic și pentru federalizarea statului moldav.

Pentru ca ecuația politică moldovenească să fie și mai complicată, domnul Dodon și domnul Renato Usatâi, au anunțat pe rețelele de socializare că vor lucra împreună la alegerile locale. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a postat o fotografie de la întâlnirea pe care a avut-o la Moscova cu omul de afaceri Renato Usatâi. „Suntem gata de alegerile locale!”, a spus domnul Dodon. Înaintea alegerilor parlamentare din 2014, cei doi politicieni au anunțat faptul că intenționează să devină parteneri politici. O participare comună a celor doi în alegerile locale va reduce din șansele domnului Chirtoacă de a câștiga primăria Chișinău și face posibilă mărirea șanselor pentru impunerea unui primar socialist în municipiul Bălți. 

Aflați între ciocan și nicovală, factorii de decizie de la Chișinău sunt puși în situația de a naviga atent printre iceberguri. A crește tempoul de implementare a reformelor europene înseamnă a flutura pânza roșie în fața unui urs deja înfuriat. A trage frâna de mână în relațiile Moldova – Uniunea Europeană înseamnă a spune la revedere unor granturi europene importante. Ce e de făcut?

Dificultățile pe care le are de înfruntat echipa guvernamentală aleasă de domnul Leancă și preluată de domnul Gaburici nu sunt deloc simple – de a implementa reformele europene fără a enerva factorii de decizie de la Kremlin, păstrarea unor relații cât de cât cordiale între Chișinău și Comrat și de neadmiterea degradării situației de pe Nistru.

Gradul înalt de complexitate al provocărilor la care domnul Filat și domnul Lupu au avut de răspuns a presupus instaurarea unui Cabinet de Miniștri care a fost investit și cu suportul comuniștilor moldoveni. PCRM-ul nu și-a delegat nici un reprezentant în guvern dar solicită șefia unor agenții aflate sub control parlamentar – lucru firesc odată ce politica este arta compromisurilor – cedezi într-o poziție pentru a câștiga în alta. Păstrarea precarului echilibru parlamentar presupune cedarea unor funcții comuniștilor. Neonorarea promisiunilor ar face ca soarta existenței cabinetului Gaburici să atârne de un fir de păr. Sabia lui Damocles ar atâtna deasupra noastră a tuturor.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Nicu Popescu, de la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene, cu sediul la Paris, afirmă că, în condițiile geopolitice în care se află Republica Moldova, e de așteptat ca oficialii de la Chișinău să reducă de viteza de implementare a reformelor europene. ”Așteptările pentru 2015 sunt mult mai modeste”, a declarat expertul.

Neobișnuiți în a vedea nuanțe, oficialii europeni privesc nedumeriți la complicata echilibristică moldovenească, și nu pot înțelege de ce albul nu e curat și are negru în el. 
De modul în care diplomații moldoveni vor ști să explice culorile situației în care se află Chișinăul depinde păstrarea suportului european pentru Moldova. E clar că Ministerul de Externe de la Chișinău trebuie să continue dezvoltarea dialogului strategic cu Statele Unite ale Americi și dezvoltarea capacității de apărare a Moldovei. Dar la summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, echipa doamnei Gherman ar trebui să transmită tuturor că Moldova rămâne în siajul european dar tempoul de implementare al reformelor europene depinde de situația geopolitică din regiune.O victorie a separatiștilor în sudul Ucrainei va duce Moldova mai aproape de Kremlin.

.