luni, 14 septembrie 2015

DIN DOUĂ UNA - PARTID ORI ASOCIAȚIE CIVICĂ, DOMNULE BOȚAN?



Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au protestat ieri din nou. În Piața Marii Adunări Naționale s-au adunat iarăși câteva zeci de mii de oameni. După discursuri rostite timp de câteva ore, la finalul protestului a fost adoptată o nouă rezoluție, în care se regăsesc și unele prevederi din cele adoptate în duminica de 6 septembrie.

Nu știu cine a fost cel care a întocmit lista de revendicări dată citire la 6 septembrie – domnul Boțan, domnul Andrei Năstase?
De ce întreb? Pentru că o serie din aceste cerințe sunt cu adevărat utopice, adică de nerealizat. Să nu știe domnul Năstase că demisia președintelui Nicolae Timofti este de domeniul fantasticului? Ori că pentru alegerea șefului statului prin votul direct al cetățenilor trebuie schimbată Constituția, adică găsirea unui consens larg în Parlamentul moldovean? Să nu știe domnul Boțan, un expert al fenomenului socio-politic moldovenesc că alegerile parlamentare anticipate ar avantaja în acest moment forțele politice cu simpatii către Federația Rusă? 

Rezoluția prezentată publicului în duminica lui 13 septembrie conține un îndemn care îmi pare ieșit din comun – e vorba de chemarea moldovenilor la nesupunere civică și intrarea în grevă generală. ”Să acordăm vot de blam guvernării, propunem declanșarea unei greve  generale și a altor acțiuni de nesupunere civică. Identificarea unei idei alternative și identificarea unei liste nominative care sa formeze guvernul până la alegerile anticipate. Noua mișcare politică va fi selectată pe bază de integritate… Împreună vom veni peste ei ca un buldozer, peste cei care au furt miliardul…”, a spus domnul Andrei Năstase în această rezoluție, care mai apoi a fost adoptată de participanții la protest.

Domnul Năstase ne îndeamnă să nu ne prezentăm la locurile noastre de muncă și să ne adunăm cu toții în Piața Marii Adunări Naționale, la protest - că dumnealui ne va da de mâncare. Această chemare vine după ce în prealabil, pe rețelele de socializare, fostul președinte al PPCD, domnul Roșca a avut un mesaj similar. ”Protestele non-stop trebuie să ia amploare. Acest lucru trebuie să se întâmple indiferent de starea vremii ori de presiunea puterii. Membrii activi și simpatizanții PPCD sunt deciși să rămână până la capăt alături de protestatari. Avem și corturi, și megafoane, dar și experiență. De mâine vom fi și mai mulți în piață. Avem toată considerația pentru organizatori. Țara are nevoe de o schimbare adevarată. Toată lumea trebuie să vină în piață!”, a scris domnul  Roșca.

Comentatorii politici au văzut că o mare parte din revendicările Platformei DA sunt pur politice. De parcă liderii acestei mișcări au dorit să le facă cunoștință celor care s-au adunat în Piața marii Adunări Naționale cu programul politic al unui partid. Revendicările economice, anticipate de către consilierii domnului Valeriu Streleț au fost îndeplinite. De asta avem înghețarea tarifului la gaz natural și energie electrică, reducerea prețului la pâine ori la transportul feroviar.

Cei care stau în fruntea protestelor au știut să se folosească de nemulțumirea populației. De asta au putut aduna în centrul municipiului Chișinău atât de mulți oameni. Manualul de politică spune că, atunci când ai suportul mulțimii cel mai bun lucru este să înregistrezi un partid politic. La mitingul de ieri s-a propus exact acest lucru – crearea unui partid. Avocatul Stanislav Pavlovschi, fost procuror şi ex-judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din partea Republicii Moldova, a declarat că e nevoie de o alternativă politică. Dacă protestatarii își ating  obiectivul de organizare a alegerilor anticipate, atunci e necesar să fie creat un partid al poporului.
Și jurnalistul Vasile Năstase a vorbit despre faptul că la alegerile anticipate Platforma DA vor participa sub forma unui partid. ”Vom propune ca la alegerile anticipate să venim cu o forță alternativă politică, din fiecare raion să facă parte câte un reprezentant”, a spus domnul Năstase. 

Este dreptul firesc al fiecărui cetățean de a forma un partid politic ori de a face parte dintr-o formațiune politică. Dar, nu pot să nu observ că un protest pașnic, legitim, și bine venit pentru a presa clasa politică de la Chișinău să treacă la treabă, s-a transformat într-o mișcare politică cu  revendicări radicale și nerealiste care duce spre confiscarea nemulțumirii populației de către un număr de reprezentanți care își doresc formarea unui partid.

Repet e treaba domniilor lor. Acest efort, de transformare a mișcării populare într-un partid politic, poate fi salutabil dacă urmează toate etapele legale, înregistrarea la Ministerul Justiției, intrarea în cursa electorală, câștigarea de voturi pentru a putea accede în parlament și a participa la guvernare. 

Doar că îndemnul la nesupunere civică și grevă generală pare a fi o încercare de ocolire a regulilor democratice. Platforma DA își dorește destructurarea întregului stat moldovean.  Pare a se dori ocolirea  legislației și a constituției și dărâmarea a tot ce a fost construit.
De asta dintr-o salutară mișcare de presiune civică asupra Guvernului, echipa condusă de domnul Năstase, devine încet, încet necredibilă și își risipește popularitatea pentru vânare de vânt. 

 Cel care a inventat teoriile nesupunerii civice spune că cele mai frecvente forme ale acestei forme de nemulțumire sunt: refuzul de a plăti impozitele și taxele, greva prin blocarea căilor de acces, ocuparea unor spații sau instituții publice, perturbarea evenimentelor organizate de instituțiile administrative, neexecutarea legilor, ordinelor administrative și nesocotirea instituțiilor și a administrației publice și înființarea altelor noi în locul acestora. O bună parte dintre aceste forme de nesupunere civică, în Moldova  atrag consecințe penale. Adică încalcă legea. 

Niciodată nu am încălcat legea. Un partid care își îndeamnă susținătorii să încalce legea nu este unul care să îmi inspire încredere.   

Domnul Boțan, în urmă cu câteva luni, afirma că nu va admite ca Platforma DA să se transforme într-o mișcare politică. Ultimele evoluții spun că de domnia sa nu depinde nimic.