vineri, 15 septembrie 2017

SĂ NU UMBLĂM CU CIOARA VOPSITĂ! PRECEDENTUL CONSTITUȚIONAL A FOST CREAT - DEPUTATUL DODON A VOTAT PENTRU ASTA



Premierul moldovean Pavel Filip a anunțat că nu renunță la desemnarea, pentru a doua oară, lui Eugen Sturza în funcția de ministrul al Apărării. La rândul său, președintele Dodon a anunțat, pe rețelele de socializare, că va anunța Comisia de la Veneția despre „confruntarea dintre Președinție și majoritatea parlamentară pe mai multe subiecte”. 


Potrivit președintelui moldovean Comisia Juridică a Consiliului Europei ar trebui să răspundă la următoarele subiecte:

1. Hotărârea Curții Constituționale poate să substituie textul Constituției, sau Parlamentul urmează să purceadă la modificarea ei?
2. Hotărârea Curții Constituționale poate să intervină în materia Constituțională creând norme noi, contrare textului expres al Constituției?
3. În caz de reducere a competențelor Președintelui Republicii Moldova prevăzute de Constituție și alte legi, aceste modificări urmează să fie aplicabile actualului Președinte sau sunt opozabile pentru următorul mandat de Președinte? De aici.


Răspunsurile la aceste întrebări sunt la suprafață. Să nu umblăm cu cioara vopsită! Președintele moldovean știe că domnia sa ocupă fotoliul de șef al statului moldovean în urma unor alegeri prezidențiale care au avut loc urmare unei hotărâri a Curții Constituționale din Republica Moldova. O decizie care a substituit textul Constituției Republicii Moldova, un document aprobat de Parlament. Deci, precedentul a fost creat. Președintele Dodon are în preajma domniei sale foști membrii ai Curții Constituționale care cunosc toate aceste chichițe constituționale. Repet, o  hotărâre a Curții Constituționale a  substituit textul Constituției Republicii Moldova spre a face loc alegerilor prezidențiale. În calitate de deputat, Igor Dodon a votat pentru  acest lucru. Motivul principal pentru care președintele preferă să nu facă nici un comentariu referitor la hotărârea premierului Filip de a-l desemna pentru a doua oară pe Eugen Sturza în calitate de ministru al Apărării este la suprafață – domnia sa așteaptă oarece consiliere politică!


Presa moldoveană informează că președintele moldovean a plecat spre Turkmenistan unde va participa la deschiderea Jocurilor Asiatice. La eveniment vor fi prezenți șefi de state și oficiali de rang înalt din peste 30 de țări, inclusiv din Federația Rusă. Președintele moldovean a anunțat că se va întâlni  cu Gurbangulî Berdîmuhamedov, președintele Turkmenistanului, cu Nursultan Nazarbaev, președintele Republicii Kazahstan, cu Valentina Matvienko, Președintele Consiliului Adunării Federale a Federației Ruse și a exprimat siguranța că “va fi o vizită productivă”. De aici.


Probabil, în Turkmenistan, președintele Dodon va primi ceva sfaturi pentru viitoarele sale mișcări politice căci, un pas greșit îl duce spre suspendarea din funcție. A recunoscut-o în public: „Constituția stipulează că președintele este obligat să semneze legea a doua oară. Voi merge conștient la abatere, în cazul în care, în opinia mea, acest lucru nu corespunde intereselor statului", a afirmat președintele Dodon, pentru presa rusă. 
În condițiile în care președintele refuză și a doua oară semnarea unei legi, Parlamentul ar putea să declare că șeful statului a încălcat Constituția și să lanseze procedura de suspendare și destituire. Potrivit articolului 89 președintele poate fi suspendat din funcție cu votul a cel puțin două treimi din deputați, în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care se încalcă prevederile Constituției. Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați. Președintele poate fi demis doar prin referendum. 


Nu știu dacă președintele Dodon va urma sau nu sfaturile pe care le va primi. Știu însă că, după vizita în Turkmenistan președintele moldovean va fi obligat să ia o decizie edificatoare. Ea va reprezenta un punct de cotitură în desfășurarea evenimentelor politice din Republica Moldova.


Să cred că președintele va alege pacea și va avea un comportament docil față de majoritatea parlamentară? Greu de spus. Amintesc că, domnul Dodon a anunțat că, în susținerea sa, va apela la simpatizanții săi pentru a convoca o Mare Adunare Națională. Ca să ce, mai exact?

O Mare Adunare Națională are puterea de a adopta legi? Are puterea de a-i oferi președintelui Dodon prerogativele pe care le dorește? Cine stabilește legalitatea unei asemenea Adunări? Cantitatea celor adunați? Calitatea discursurilor?


Repet, decizia Curții Constituționale a substituit prevederile Constituției Republicii Moldova. Precedentul a fost creat. Deputații moldoveni, prin votul lor, (inclusiv al deputatului Dodon) au stabilit data și modul de desfășurare al alegerilor prezidențiale. Pe care liderul socialiștilor moldoveni le-a câștigat. Imediat după victorie Igor Dodon a promis că va fi președintele tuturor cetățenilor moldoveni. 
Dacă precedentul a fost creat, înseamnă  că, da, hotărârile Curții Constituționale pot substitui textul Constituției Republicii Moldova, și că da, aceste hotărâri au creat norme noi, contrare sau nu, textului constituțional. Și că da, președintele Republicii Moldova se supune majorității parlamentare. Că de asta e republică parlamentară!


Dacă Igor Dodon vrea să schimbe regulile jocului politic, să schimbe Constituția! O poate face doar dacă, în urma alegerilor parlamentare de anul viitor, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar avea numărul necesar de deputați în legislativul moldovean. (Ceea ce nu îmi vine a crede că se va întâmpla).


Până atunci, președintele Dodon, din Turkmenistan, ar putea să mulțumească președintelui Erdogan pentru decizia statului turc de a susține inițiativa Republicii Moldova de a introduce pe Agenda Sesiunii Adunării Generale a ONU a subiectului privind retragerea forțelor armate ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.