joi, 3 august 2017

ADEVĂRATA MIZĂ A KREMLINULUI - SCHIMBAREA LUI ROGOZIN



Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a declarat persona non-grata pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. Ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur, a explicat, în cadrul unei ședințe de Guvern că gestul vine ca urmare a declarațiilor făcute de Rogozin, „declarații și comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și a poporului său”. De aici.

Ca răspuns, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța. Ministrul de Externe al Federației Ruse și-a exprimat protestul față de decizia luată la Chișinău și a avertizat că gestul vine să submineze relațiile dintre cele două state. De asemenea, Președintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri în CSI, Leonid Kalashnikov, consideră că Rusia trebuie să răspundă imediat acestor decizii. „Asigurați-vă că răspunsul va fi la fel. Așteptați-vă la contramăsuri. Nu s-a întâmplat nimic extraordinar, dar Rusia este obligată să răspundă, inclusiv cu gestul de a numi persona non grata pe cineva de la noi”, a declarat oficialul rus. De aici.

De pe muntele Athos, Președintele Dodon scrie că gestul executivului moldovenesc este un “act de mare stupiditate politică și un mare deserviciu pentru Moldova și pentru moldoveni”. Șeful statului consideră că prin acest gest statul moldovean s-a implicat “într-un conflict diplomatic și geopolitic fără precedent în ultimul sfert de veac”. De aici.

Voci apropiate Partidului Socialiștilor își arată îngrijorarea referitoare la măsurile de răspuns pe care le vor aplica externele rusești la adresa Moldovei. Se afirmă că, în mod operativ, autoritățile ruse ar putea recurge la o verificare mai drastică a actelor de care dispun moldovenii aflați la muncă în Federația Rusă și, drept rezultat, ar putea să expulzeze un număr mare dintre aceștia. Deja, în spațiul informațional moldovean, prinde contur ideea că măsura aplicată de executivul de la Chișinău ar atrage după ea „un potop" de sancțiuni la adresa Moldovei. 

Da, gestul politic al Cabinetului Filip este fără precedent. O măsură curajoasă care presupune un risc. Da, sfaturile oficialilor europeni date externelor moldovene pentru un comportament în relațiile cu Federația Rusă au vorbit despre cumpătare și realism, de cele mai multe ori, Chișinăului i s-a sugerat să nu tensioneze relațiile cu Federația Rusă. Dar, în cazul dat, autoritățile Republicii Moldova au neglijat prea mult timp declarațiile și acțiunile vicepremierului Rogozin. Declararea indezirabilității lui pe teritoriul statului moldovean a fost o măsură de limitare a acțiunilor sale: după faptă și răsplată!
 
Nu cred că, pentru curajul de a sancționa infatuarea lui Rogozin, Federația Rusă va da drumul unui potop de sancțiuni la adresa Chișinăului. Desigur, un răspuns va exista, dar acesta nu va atinge excepționalul. Probabil, oficialii Ministerului de Externe al Federației Ruse s-au mirat de răbdarea Chișinăului oficial față de declarațiile lui Rogozin la adresa Moldovei. Amintesc, că Ministerul rus de Externe a fost pus, de mai multe ori, în situația de a strânge mizeria făcută de declaraţiile vicepremierului rus.

Președintele Vladimir Putin va fi cel care va decide cine va fi înlocuitorul lui Rogozin pentru poziția de Însărcinat special al președintelui Federației Ruse pentru Transnistria și co-președinte a Comisiei interguvernamentale Federația Rusă-Republica Moldova. Din acest moment începe adevărata miză a scenariului eșuatei vizitei a lui Rogozin în regiunea transnistreană: cine va fi cel care îl va înlocui pe Rogozin? 

Ultimele evoluții ale procesului transnistrean: preluarea controlului de către Republica Moldova a frontierei sale de est, inaugurarea punctului comun moldo-ucrainean de la Cuciurgani și fuga lui Evghenii Șevciuk la Chișinău, au făcut ca înlocuirea lui Rogozin să fie una ultimativ necesară. Consider că autoritățile ruse au conștientizat necesitatea unui negociator, mai tehnic și mai calificat. Acuzele pe care le face noul șef al regiunii separatiste, Kranoselskii, la adresa lui Șevciuk, referitoare la sifonarea banilor rusești destinați regiunii transnistrene au făcut, probabil, ca și asupra lui Rogozin să planeze anumite incertitudini. Amintesc că Evghenii Șevciuk era considerat a fi în cercul de intimi ai lui Rogozin. Posibile delapidări ai banilor publici trimiși de Moscova în regiunea transnistreană nu puteau să aibă loc fără acordul unor superiori. De aici.

Consider că, în toată această istorie, interesul adevărat al Federației Ruse a fost substituirea lui Rogozin, un negociator politic, cu unul tehnic, mai calificat. Necesitatea e cu atât mai acută, cu cât președintele Trump a promulgat noile sancțiuni economice împotriva Federației Ruse. Potrivit acestor sancțiuni, orice companie care lucrează cu Federația Rusă în domeniul modernizării și cercetării va fi pedepsită. Este vorba de companii europene care sunt angajate în proiectele de dezvoltare ale conductelor rusești de gaze către Uniunea Europeană. 

Textul legii promulgate de Trump este susceptibil de a deschide calea unor sancțiuni împotriva grupurilor europene partenere ale proiectului de gazoduct Nord Stream 2, care urmează să accelereze transportul de gaze rusești spre Germania, începând din 2019. De aici.

Acest lucru duce la o regândire asupra mai vechilor și funcționalelor conducte de gaze care, brusc, își păstrează importanța. Ucraina și Republica Moldova își mențin statutul avut, de țară de tranzit pentru gazele rusești. Adică țări cu care trebuie de negociat tehnic și mai puțin politic.