sâmbătă, 27 februarie 2016

DE CINE SE TEME DOMNUL LUCINSCHI?



Gestul procurorului general al Republicii Moldova, domnul Gurin, de a-și depune mandatul a venit pe neașteptate, ca o cană de apă rece în capul unui deputat adormit. Domnul Gurin le-a spus deputaților că dacă e să fie reformă, atunci ea trebuie începută de la vârful instituției. Potrivit legii care va intra în vigoare la 1 august, noul Procuror General trebuie să fie selectat de către  Consiliului Superior al Procurorilor. Așadar procedura poate să înceapă!


Surprinși sunt și jurnaliștii moldoveni, o parte din ei nu cred în disponibilitatea procuraturii de a se reforma. „E o absurditate să se creadă că oligarhii moldoveni și-ar dori un procuror general independent care să le verifice proveniența fluxurilor lor financiare și să atenteze la libertatea lor de mișcare”, se arată în mesajele postate de ei pe rețelele de socializare.

Sunt de acord că o bună parte dintre magnații financiari din Moldova se tem, ca dracul de tâmâie, de reprezentanții procuraturii generale. Această spaimă s-a văzut cu ochiul liber în ședința parlamentară la care domnul Gurin și-a anunțat demisia. 


După ce președintele legislativului moldovean, domnul Candu, a anunțat că în Parlament va veni domnul Gurin, fața mai multor deputați liberal-democrați a început să își schimbe culoarea. Domnul Chiril Lucinschi a început să bată nervos cu degetele în masă atunci când președintele Parlamentului, a cerut, ironic, să se închidă ușile sălii de ședință. (video aici) Nici domnul Gurin nu i-a menajat pe deputați, la începutul discursului a spus că are emoții și a privit lung în sală, iar asta le-a încordat și mai tare nervii deputaților. Au răsuflat ușurați abia atunci când, a anunțat că își depune mandatul.



Și liderul Partidului Socialist, domnul Dodon a arătat că stă rău cu nervii. (video aici) S-a întâmplat la prima ședință a sesiunii parlamentare de primăvară – vară din 25 februarie 2016. Atunci când au văzut că există o majoritate parlamentară în Parlament, gata să voteze importante legi pentru reforma statului moldovean, fracțiunea deputaților socialiști, supărată rău, a părăsit sala de ședințe. În fața presei, domnul Dodon, pe un ton nervos, a anunțat că de la 1 martie socialiștii vor începe ample proteste. „Nu v-am chemat niciodată la proteste, o fac acum, de săptămâna viitoare (29 februarie – 6 martie) vă îndemn să veniți cu toții în fața Parlamentului. Adresez acest îndemn și partenerilor de proteste, domnului Năstase și domnului Usatâi. Dacă vor să vină, să vină dacă nu – nu!”, a explodat liderul socialist. 


Desigur, motivele de supărare ale liderului Partidului Socialiștilor sunt cu totul altele decât cele ale domnului Lucinschi ori ale altor deputați moldoveni. Socialiștii și-au văzut ruinate planurile. Care mai pot fi motivele pentru care mulțimea ar ieși în stradă? Reforma procuraturii a demarat, legea cu privire la integritate a fost aprobată, la fel și legile care țin de consolidarea sectorului financiar-bancar. Domnul Dodon are de ce să fie nervos, în Moldova, speranțele socialiștilor au murit.



Nu înțeleg teama domnului Lucinschi. Să fie ea legată de  aprobarea legii care limitează de la cinci la două licențe radio/tv deținute de un proprietar? Să fie legată această îngrijorare de faptul că liderul PLDM, domnul Filat, va râmâne în arest, Curtea de Apel Chișinău refuzând cererea avocaților de eliberare? Ori poate, ar putea fi vorba despre posibile conexiuni pe care le-ar putea face DNA-ul pe cazul fratelui domniei sale, Serghei Lucinschi,  acuzat că ar fi șantajat, alături de ginerele lui Traian Băsescu un om de afaceri din România de la care ar fi cerut patru milioane de euro? Primul termen de judecată în acest dosar este stabilit pentru data de 7 martie 2016. Cine știe?


Probabil temerile domnului Lucinschi ar putea fi legate de restricțiile conținute referitoare la audiovizual. Acesta să fie motivul pentru care, deputații PLDM, în frunte cu domnul Lucinschi, nu au votat prevederile care limitează numărul de licențe radio/tv de la cinci la două din ele? Explicând acest gest, domnia sa, proprietar al mai multor licențe, a declarat că noile modificări nu au o dată clară când vor intra în vigoare. Ei da? Ați spus-o singur, domnule deputat: „Legea se va aplica după expirarea  licențelor.” Nu îmi vine a crede că licențele deținute de domnia voastră vor expira în curând.


Ori poate, aceste frici au apărut în urma strânselor relații de colaborare pe care domnul Lucinschi le are la Moscova? Un lucru e clar, domnia sa, în calitate de proprietar al unei instituții audiovizuale are o responsabilitate directă pentru emisiunile redifuzate în Moldova de cel mai propagandistic canal de televiziune din Federația Rusă. Doar cei naivi mai cred în acest moment că manifestațiile de protest au avut vreo miză socială. Nici vorbă de asta. Protestele din Moldova au avut, mai mereu, o miză geopolitică. Iar protestele au fost inspirate/provocate și promovate de posturile de televiziune. Desigur, cu acceptul proprietarilor. 


Poate, domnul Lucinschi se teme de faptul că a fost singurul oficial moldovean care a dat curs invitației Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, de a participa, la 23 februarie, la recepția oferită cu prilejul Zilei Apărătorilor Patriei? Mai mulți oficiali moldoveni au primit invitație de a participa la această recepție, doar domnul deputat Lucinschi a participat. Să considerăm prezența domniei sale la această recepție ca fiind un semn indirect că este un apărător fidel al patriei ruse?  


Domnul Lucinschi nu are de ce să se teamă. Domnia sa beneficiază de armura imunității parlamentare și nu încalcă legea.