vineri, 30 septembrie 2016

DE CE UNICEF MOLDOVA PERMITE CAMPANII POLITICE PE BANII DESTINAȚI COPIILOR ?



La mijlocul lunii septembrie, primul ministru Pavel Filip a solicitat miniștrilor să se țină departe de campania electorală pentru alegeri prezidențiale. Apelul a fost făcut în cadrul ședinței de guvern din 14 septembrie; tot atunci Filip le-a cerut autorităţilor să dea dovadă de responsabilitate maximă şi să-şi îndeplinească conştient atribuţiile pentru a asigura desfăşurarea scrutinului pentru alegerea preşedintelui într-un mod transparent, democratic şi corect, „Eu nu vreau să pierdem două luni, pentru că, dacă ne implicăm în campania electorală, Executivul nu mai lucrează eficient. Pentru mine personal, dar şi pentru întreg Cabinetul de miniştri, campania electorală reprezintă obţinerea programului cu Fondul Monetar Internaţional”, a subliniat şeful Cabinetului de Miniștri.  

La două zile de la solicitarea făcută de primul ministru, mai multe organizații neguvernamentale s-au declarat a fi indignate de faptul că Ministerul Muncii colaborează cu Fundația Edelweiss în cadrul unei campanii sociale de prevenire și combatere a violenței în familie „Familii Ocrotite”. Reprezentanții societății civile afirmau că desfășurarea campaniei Familii Ocrotite coincide cu cea a perioadei electorale și că acest lucru nu este deloc întâmplător”. 

Oficialii Ministerului Muncii au precizat atunci că serviciul Telefonului Copilului este unul public și că orice organizație neguvernamentală,  printr-o adresare prealabilă la minister și în baza unui concept privind scopul campaniei și modalitatea ei de desfășurare, poate să-l promoveze. 

Comentând încurcătura în care au intrat benevol organizațiile neguvernamentale am afirmat că nu văd nimic rău dacă tematicile referitoare la violența domestică ori cele care țin de protecția copilului și a familiei în dificultate s-ar regăsi în discursul public al candidaților la președinția moldoveană. Ar fi un pas salutabil în condițiile în care, potrivit datelor statistice, violența familială este în creștere.

A părut că toate nedumeririle au fost depășite. Doar că, pe 27 septembrie, tematica referitoare la Telefonul Copilului a fost ridicată din nou. În cadrul unui club de presă, organizat pe 27 septembrie, directoarea Centrului „La Strada”,  Ana Revenco și Mariana Ianachevici, au afirmat că Fundația Edelweiss folosește serviciul public al Ministerului Muncii pentru a-și crea imagine.

Să fim sinceri: concluzia făcută este deplasată. Colaborarea Fundației Edelweiss cu Ministerul Muncii nu afectează imaginea Fundației Edelweiss. Activitatea filantropică a acestei organizații nu s-a datorat colaborării cu administrația centrală ci doar acțiunilor de binefacere făcute de Vladimir Plahotniuc. Insistența pe care Ana Revenco și Mariana Ianichevici o acordă colaborării acestei Fundații cu Miniserul Muncii demonstrează că în spatele acestei indignări se ascunde altceva. 

Comunicatele de presă ale Ministerului Muncii au demonstrat deschiderea instituției spre colaborare cu toate organizațiile active în domeniul protecției copilului. Și de această dată, oficialii acestui minister au dat dovadă de promtitudine explicând că  în susținerea procesului de dezvoltare a sistemului comprehensiv de protecție a copilului au fost și sunt invitați să participe toți reprezentanții societății civile.  

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a apreciat interesul sporit al acestor organizaţii faţă de Serviciul „Telefonul Copilului”, remarcând că acesta este un element important în sistemul de protecţie a copilului, dar nu unicul. Oficialii au accentuat însă faptul că, pentru combaterea violenţei asupra copilului este nevoie de un sistem de servicii complex axat atât pe asistenţă şi reabilitare, cât şi pe prevenire”, și au subliniat că lipsa de interes faţă de dezvoltarea sistemului de protecţie a copilului în complexitatea sa este regretabilă. “În schimbul conjugării eforturilor comune pentru bunăstarea copilului și familiei din Republica Moldova, (unele organizații n.r.) aleg să desfăşoare campanii sterile cu conotații politice”.

Aprecierea oficialilor a fost corectă – revoltaAnei Revenco și a Marianei Ianichevici este o campanie politică. Sub acoperirea oferită de Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției Drepturilor Copilului se desfășoară o campanie prin care se dorește atragerea Ministerului Muncii într-o dispută cu vădit caracter politic și electoral. De ce? Probabil, reprezentanții societății civile se află în relații apropiate cu activiști ai partidelor politice implicate în campania electorală, ca de exemplu, Maia Sandu ori Vadim Pistrinciuc (ex-viceministrul Muncii și Protecției Sociale, actualmente fruntaș al PLDM).

Provocarea pe care o fac acești reprezentanți ai societății civile este strategică, dincolo de implicarea oficialilor Ministerului Muncii într-o polemică care s-ar transforma rapid într-o ceartă cu vădit caracter electoral, se dorește atragerea ministrului Grigoraș într-o  nefirească discuție în contradictoriu cu foștii săi colegi. E știut că ministrul Grigoraș este singurul membru al Guvernului care provine din sectorul asociativ. De asemenea, se știe că în societatea civilă există o concurență acerbă și că invidiile sunt uriașe. Îmi permit să-i sugerez ministrului Stela Grigoraș să nu intre în polemici sterile – dincolo de critica acțiunilor ministerului pe care îl conduceți, una politică, ar putea fi vorba și de invidie.
 
Iar celor de la UNICEF le-aș sugera să nu permită ONG-urilor pe care le finanțează să se implice în lupta electorală.