miercuri, 5 octombrie 2016

VA DA MÂNA IOHANNIS CU DODON? ORI VA ÎNCHIDE FRONTIERA DE EST A ROMÂNIEI?



Liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, amenință cu proteste violente dacă va fi scos din cursa electorală. Candidatul Partidului Socialiștilor la şefia statului moldovean spune că are susținerea a jumătate de milion de moldoveni: Pentru mine au semnat cinci sute de mii de cetăţeni. Toţi vor veni la Chişinău să protesteze. Aşa că, să nu se joace cineva cu focul şi să mă excludă din campane”. După ce jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat o investigaţie potrivit căreia Dodon ar fi finanţat de către o companie offshore, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a solicitat Comisiei Electorale Centrale să verifice provenienţa resurselor financiare ale Partidului Socialiștilor. 

Opoziția parlamentară este gata să înainteze o nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului Filip. Liderul socialist a recunoscut că a discutat această inițiativă cu deputații comuniști și că aceștia sunt gata să semneze moțiunea. „La următoarea ședință a Parlamentului vom înainta o nouă moțiune de cenzură", a subliniat Dodon.

În schimb, opoziția extraparlamentară îi îndeamnă pe moldoveni să iasă la proteste împotriva președintelui Nicolae Timofti. Membrii Partidului Demnitate și Adevăr au chemat cetățenii să își arate nemulțumirea față de decizia șefului statului moldovean de a promulga cele șapte legi pentru care cabinetul de miniștrii și-a asumat responsabilitatea. Potrivit echipei conduse de candidatul Andrei Năstase, cele șapte legi ar trebui anulate. Mai mulți oficiali moldoveni au recunoscut că adoptarea celor șapte legi au fost o precondiție pentru semnarea acordului de finanțare cu Fondul Monetar Internațional.

Proteste au fost anunțate și de către agricultorii moldoveni după ce guvernul a tăiat 200 de milioane de lei din subvențiile destinate sectorului agricol.  Probabil, nemulțumirea fermierilor a fost alimentată de către vicepreședintele Partidului Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, care anterior a deținut funcția de președinte a Uniagroprotect, o influentă asociație a producătorilor agricoli din Republica Moldova. Ministrul Agriculturii, Eduard Grama, a dat asigurări  că, în primul trimestru al anului 2017, agricultorii  își vor primi banii.

Sunt create premisele pentru ca, la examinarea unei noi moțiunii de cenzură, strada să pună suficientă presiune pe deputați pentru ca aceștia să demită guvernul. Triunghiul Năstase, Usatâi, Dodon nu își dorește un nou memorandum cu FMI și deblocarea finanțărilor externe pentru Republica Moldova. De ce? Pentru că Moldova ar beneficia de o asistență externă de aproximativ 483 de milioane de dolari, adică de două ori mai mult decât în 2015 și cu 15% peste nivelul din 2014 – suficient pentru ca stabilizarea Republicii Moldova să fie ireversibilă.

Să presupunem că afirmația lui Igor Dodon este adevărată - jumătate de milion de cetățeni moldoveni și-au dat promisiunea că vor vota pentru el. Chiar și cu această realitate în față, nu îi este destul pentru a câștiga alegerile din primul tur de scrutin. Cu siguranță, alegerile prezidențiale vor avea și un tur doi. Întâlnirile, publice ori secrete, liderului socialist cu Usatâi și Năstase ne vorbesc despre o coordonare a acțiunilor îndreptate împotriva cabinetului Filip și actualei coaliții parlamentare. Ne aducem aminte că, la o emisiune televizată, Andrei Năstase a fost de acord cu Dodon și Usatîi să pună pauză pe procesul de integrare europeană al Moldovei. Probabil, înaintea turului doi, simpatizanții Partidului Nostru și ai Partidului Demnitate și Adevăr vor fi îndemnați să voteze pentru candidatul Partidului Socialiștilor. Discursul anti-Plahotniuc pe care îl auzim la instituțiile media aflate în siajul Partidului Demnitate și Adevăr are ca principal scop construcția motivațională a unui vot pro-Dodon.
 
Liderul socialist a promis reorientarea strategică a Republicii Moldova către Federația Rusă și federalizarea statului, cu un veto al Tiraspolului față de politica externă a Chișinăului. Asta înseamnă desprinderea Moldovei de drumul ei occidental. 

Din calitatea de șef al statului, discursul lui Igor Dodon va fi suficient de vocal pentru a provoca un conflict între instituția prezidențială și cea parlamentară, conflict care, am mai spus-o, poate duce spre tulburări publice în masă. O ruptură de FMI, de Uniunea Europeană și de România duce obligatoriu la încetarea oricăror ajutoare materiale și a programelor financiare destinate implementării reformelor. În condițiile în care Federația Rusă trece printr-o gravă recesiune și nu are bani nici pentru sine, subvenții financiare destinate Chișinăului nu vor exista. Abia atunci, viața între Prut și Nistru, se va transforma într-o adevărată tragedie. 

Ce vor face autoritățile române dacă un sfert din cei 400 de mii de cetățeni români cu domiciliul între Prut și Nistru, vor bate la porțile României în încercarea de a evita coșmarul incapacității de plată a statului Republica Moldova?  

Cum vor reacționa oficialii români în fața acestui uriaș val migraționist? Va închide Iohannis frontiera est a României? Nu au cum, cei care vor solicita azilul economic vor fi cetățeni români! Dar dacă, in extremis, vor proceda așa?

Probabil, zilele trecute, când șeful statului român a discutat la CSAT despre Republica Moldova și a spus că își dorește o relație “mai bună, mai performantă, mai pragmatică și mai previzibilă”, a avut în minte acest coșmaresc scenariu și implicațiile pe care le-ar aduce venirea lui Igor Dodon la președinția statului moldovean. Nu cred că președintele Iohannis și-ar dori, la Palatul Cotroceni, să dea mâna cu Dodon.
 
Elaborarea unei strategii de comportament al României cu Republica Moldova trebuie să ia în calcul și nedoritul scenariu în care, puși să aleagă între ruși și europeni, moldovenii cu cetățenie român și-ar lăsa averile și ar solicita repatrierea lor în România. 

Tocmai pentru a nu se întâmpla astfel de permutări de populație, România susține în prezent construcția instituțională, cooperarea economică și finanțarea Republicii Moldova, susține acțiunea europeană a guvernului de la Chișinău și își dorește ca electoratul să aleagă la prezidențialele din 30 octombrie un președinte pro-european.