luni, 25 septembrie 2017

LUDOVIC ORBAN ȘI CEI DOI PLĂMÂNI AI LUI ROȘCA



Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a organizat duminică, 24 septembrie, trei mitinguri în sprijinul inițiativelor președintelui Igor Dodon.  Manifestațiile au avut loc în trei orașe moldovene: Bălți, Anenii Noi și Cahul. Simpatizanții, puțini la număr, au aprobat rezoluția PSRM prin care se anunță că socialiștii moldoveni lansează o campanie națională de colectare a semnăturilor necesare declanșării unui referendum pentru atribuirea președintelui moldovean puteri executive, deci instaurarea republicii prezidenţiale. De aici.

Anterior, Preşedintele Partidului Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase şi liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu au anunțat că, la 1 octombrie, vor organiza încă un protest împotriva adoptării noului Cod Electoral. Pe 17 septembrie, cei doi lideri ai opoziției extraparlamentare au organizat o demonstrație de protest la care au participat circa o mie de personae. Pentru organizarea ei, cei doi politicieni moldoveni au avut la dispoziție toată vara. De aici.

Constat că manifestările de protest la adresa guvernării Filip au avut loc înaintea ori după discursul premierului moldovean de la tribuna Adunării Generale a ONU, unde a cerut delegaţiilor statelor participante să susţină solicitarea Republicii Moldova pentru introducerea pe agenda noii sesiunii unui punct care vizează retragerea forţelor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. De aici.

Analiza celor două manifestări, din 17 septembrie și din 24 septembrie, demonstrează că ambele proteste au fost împotriva actualei guvernări. Liderul PAS, Maia Sandu s-a lăsat antrenat într-un conflict care nu reprezintă agenda și problemele populației. O agendă care i-a fost sugerată/impusă de Andrei Năstase și finanțatorii formațiunii politice pe care o conduce acesta. Un scenariu al cărui finalitate ar fi debarcarea guvernului Filip. Un sfârșit dorit și de socialiștii moldoveni. 

Ultima întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu premierul Pavel Filip a demonstrat că, atât Cotroceniul, cât și Palatul Victoria, au  certitudinea continuării proceselor de reforme inițiate de cabinetul Filip. Președintele României a spus, cu subiect și predicat că, Republica Moldova trebuie ajutată instituțional. "Nu cred că este important să ajutăm anumiți politicieni, este important să ajutăm statul moldovean, cetățenii și instituțiile moldovene", a spus președintele României. Președintele român l-a felicitat pe premierul moldovean și s-a declarat gata să acorde cea de a trei tranșă a împrumutului destinat Moldovei. De aici.

Aflat recent la Chișinău, președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a declarat că în capitala moldoveană se simt mai multe derapaje de la normele democratice. Preşedintele Partidului Naţional Liberal din România a asigurat că se va implica activ în politica de la Chişinău, el consideră ca potenţiali parteneri pe liderii PAS, PPDA, PLDM. De aici.

Opoziția liberală din România vorbește pe aceeiași voce critică cu cea a opoziției extraparlamentare din Republica Moldova. Declarațiile făcute de liderul liberalilor români la Chișinău intră în contradicție cu felicitările adresate de președintele Iohannis lui Pavel Filip.  Ce ar trebui să înțelegem din asta? Că președintele Iohannis, când l-a felicitat pe premierul Filip, nu a ținut cont de opiniile președintelui PNL, Ludovic Orban? Ori că, președintele român, de formațiune liberală, a încetat să mai fie partizanul PNL? Nici una, nici alta. Explicația ține de activitatea de partid al noului președinte al PNL, Ludovic Orban. Ales în iunie 2017, Orban se află în această funcție doar trei luni, așa că el trebuia să se manifeste cumva. 

A ales să vină în Republica Moldova. Este prima dată când liderii liberalismului românesc se manifestă mai clar în chestiuni care țin de fenomenul politic care are loc la Chișinău - fieful lui Traian Băsescu. Ludovic Orban a explicitat foarte clar acest interes electoral: “Voi fi extrem de prezent în Chişinău şi în toate localităţile din Republica Moldova acolo unde există prezent Partidul Naţional Liberal, mă voi implica în acţiunile Partidului Naţional Liberal de aici din Moldova. Aici avem o organizaţie puternică, cu rezultate remarcabile în alegerile prezidenţiale pentru preşedintele Iohannis, unde am obţinut un scor foarte important, şi pentru mine este foarte important ceea ce se întâmplă în Republica Modova”. 

Ludovic Orban s-a manifestat exemplar - este primul președinte liberal care vine într-o vizită de lucru – pe linie de partid – în Republica Moldova. L-a adus aici rezultatul bun obținut la alegerile prezidențiale din România, când un număr mare de cetățeni români cu domiciliul în Republica Moldova au votat pentru Klaus Iohannis. Sunt sigur că a fost vorba și de cele întâmplate în PLDM, formațiune politică cu care liberalii români sunt parteneri, dar și în curtea liberalilor moldoveni conduși de Mihai Ghimpu. (Cu care Orban a avut o întâlnire neoficială.) 

Vizita lui Ludovic Orban la Chișinău este una istorică pentru liberalii români, atât din România, cât și din Republica Moldova. Președintele PNL speră ca, prin intermediul PAS și PPDA, să fure aura pe care o deține Traian Băsescu în Republica Moldova. Să nu uităm că, la ultimele alegeri parlamentare din România, Partidul Mișcarea Populară a trecut pragul electoral datorită voturilor obținute în Republica Moldova. 

Îmi pare rău că, la întîlnirea oficială avută cu Maia Sandu și Andrei Năstase, politicianul român nu a întrebat care ar fi partidul cu care cei doi ar fi dispuși să facă alianță pentru formarea unei majorități parlamentare? Cu Partidul Socialiștilor ori cu Partidul Democrat din Moldova? La o atare întrebare Maia Sandu i-ar fi raspuns lui Orban cât se poate de clar – nu va intra în alianță cu socialiștii. Andrei Năstase s-ar fi eschivat de la răspuns.  

Prezența președintelui PNL la Chișinău ține mai mult de construirea unui câmp electoral favorabil lui Klaus Iohannis. Doar că, noul președinte de partid, riscă să calce pe grebla pe care au mai călcat odată politicienii români, atunci când, investind în PPCD-ul lui Iurie Roșca, au constatat nedumeriți, că are doi plămâni, unul românesc și altul rusesc.