luni, 29 decembrie 2014

STĂPÂNII DIN UMBRĂ – ADEVĂRAȚII PĂPUȘARI AI MOLDOVEI



Premierul moldovean în exercițiu, Iurie Leancă afirmă că tărăgănarea negocierilor pentru formarea noii coaliții de guvernare ar fi periculoasă pentru Republica Moldova. „Cu cât sunt mai lungi și chinuitoare aceste negocieri pentru crearea coaliției de guvernare, cu atât mai periculoasă devine situația din țară. Oamenilor le este complicat să înțeleagă de ce aceste trei partide cu viziuni clare și asemănătoare nu se pot înțelege pentru crearea coaliției. Trebuie să ne așezăm încă o dată cu colegii din partid și cu partenerii din celelalte două partide și să vedem ce vom face. Toți sunt revoltați, inclusiv cei care participă la negocieri”, declara recent oficialul moldovean la un post de televiziune.

Domnul Leancă, candidatul liberal democraților la funcția de prim-ministru, s-a declarat deschis pentru a colabora cu Partidul Comuniștilor. "Avem toate temeiurile pentru a colabora cu PCRM, în beneficiul societății. De ce să nu facem ca unele instituții să aibă în frunte reprezentanți ai PCRM? Este vorba de acele instituții care trebuie depolitizate",  a mai spus premierul în exercițiu.
Dacă formațiunile politice pro-europene par a accepta o viitoare cooperare cu echipa condusă de domnul Voronin, care să fie atunci motivul real de tărăgănare al tratativelor?  

Să aibă oare cei trei liderii ai partidelor pro-europene pretenții prea mari? Se pare că nu. Declaraţia făcută de președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, spune clar – Lupu, Ghimpu și Filat vor fi șefii fracțiunilor parlamentare. Atunci despre ce e vorba?

O altă declarație a domnului Leancă, ne arată că domnia sa va insista asupra efectuării de o companie internaţională a investigaţiei în sistemul bancar."Vreau să mă credeţi că, dacă ar trebui să aleg între o investigaţie efectuată de o companie internaţională şi funcţia de premier, aş alege investigaţia. Dacă cei vinovaţi nu vor fi traşi la răspundere,  cetăţenii vor pierde cu totul încrederea în elitele politice, în capacitatea  instituţiilor statului de aș își face datoria. Este în interesul tuturor nu doar să accepte această investigaţie, dar să şi-o dorească. Trebuie să investigăm, să recuperăm banii care au fost delapidaţi şi cei care au furat să fie pedepsiţi", a subliniat domnul Leancă. Să se afle aici cheia pentru înțelegerea deplină a procesului de negocieri?

Anul 2014 a fost anul în care agenda ascunsă a partidelor a luat-o înaintea celei publice. Dincolo de interesul declarat, de apropierea statului moldovean de standardele europene, putem afirma că în acest an mai toate partidele politice au încercat să își atingă interesele lor secrete – care a avut mai puțin de a face cu fericirea cetățeanului. Chiar dacă cele trei formațiuni politice au, viziuni politice asemănătoare, preocupările lor a făcut ca până în acest moment să nu fie atins un numitor comun. Cert este că, pe parcursul anului trecut, o bună parte din agenda publică a echipei Filat – Leancă a coincis cu cea ascunsă – câștigarea alegerilor și menținerea Moldova mai aproape de Europa.

Declarațiile făcute de domnul Leancă sugerează că în centrul agendei ascunse al unor partide stă interesul lor pentru sectorul financiar bancar din Republica Moldova. Neprietenii PLDM încearcă să folosească această declarație pentru a semăna discordie în rândul acestei formațiuni politice. Fals. Echipa liberal democrată este mai unită ca niciodată. Anunțul domnului Leancă se referă strict la acționariatul băncilor moldovene și la beneficiarii efectivi ai acestora.
Investigația realizată de jurnaliștii portalului Mold-Street cu privire la beneficiarii băncilor moldovene a demonstrat că domnul Filat nu se numără printre politicienii care sunt acționari ai băncilor moldovenești. Ex-preşedintele Petru Lucinschi, ex-președintele Vladimir Voronin, ex-vicepremierul Valeriu Bulgari, fostul şef al Serviciului Vamal, Viorel Melnic ori milionari ca Nicolae Ciornâi, Vladimir Jardan, Natalia Vrabie sau Veaceslav Platon sunt printre cei care sunt adevărații stăpâni ai băncilor moldovenești. Domniile lor sunt cei care trebuie să răspundă pentru cele întâmplate în acest domeniu. Și evident formațiunile politice care au fost, ori sunt conectate la aceste persoane.

Nimeriți în legislativul moldovean, unii consideră că l-au apucat pe Dumnezeu de picior și se consideră liberi. Se înșeală, votul domniilor lor nu le aparține - el este proprietatea finanțatorului partidului din care fac parte. Modul în care se va desfășura prima ședință a Parlamentului Republicii Moldova, ne va sugera cine este beneficiarul conjuncturii politice care ni se arată. Unii vor fi prezenți în sală. Cei mai importanți vor urmării ședința legislativului moldovenesc din depărtare. Pentru a-i vedea, Moldova are nevoie de legea cu privire la finanațarea partidelor. Nu cred că acest lucru se va întâmpla prea curând, Stăpânii din umbră, adevărații păpușari ai vieții politice moldovenești preferă să rămână departe de lumina reflectoarelor.