vineri, 28 noiembrie 2014

BĂTĂLIA PENTRU MOLDOVA. RUSIA ÎN RELATIVĂ OFENSIVĂ. ROLUL PREȘEDINTELUI IOHANNIS

Republica Moldova se indreapta spre alegeri dramatice, cu un rezultat imprevizibil, dar decisiv pentru viitorul tarii. "Sansele formatiunilor politice proeuropene, aflate acum la guvernare, de a forma viitorul cabinet de ministri sunt egale cu cele ale partidelor proruse si pro Uniunea Vamala", a explicat jurnalistul postului National FM Chisinau Victor Nichitus.Partidele proruse sunt puternic sustinute de Moscova: "Proiectul rus, Dodon-Usatai, a beneficiat de o masiva sustinere financiara din partea unor cercuri din Federatia Rusa. (...) Renato Usatii are relatii cu FSB-ul rusesc. (...) fotografii ale presedintelui rus Putin impreuna cu Dodon au impanzit panourile electorale din Republica Moldova."

In aceste conditii, vizita la Chisinau a lui Klaus Iohannis este foarte importanta si in sprijinul proeuropenilor, apreciaza Victor Nichitus.

Republica Moldova se indreapta spre alegeri decisive pentru viitorul ei. Ce prezenta si ce rezultat anticipati?

Alegerile parlamentare care vor avea loc in Republica Moldova pe 30 noiembrie vor da majoritatea parlamentara care ar trebui sa ofere viitorul guvern. Semnalele date de catre sondajele de opinie sunt contradictorii si par a anunta usoare dificultati politice.

Cifrele arata ca nicio formatiune politica nu are posibilitatea sa isi asume viitoarea guvernare. Noul cabinet de ministri va fi rezultatul unui compromis politic a cel putin trei partide. Sansele formatiunilor politice proeuropene, aflate acum la guvernare, de a forma viitorul cabinet de ministri sunt egale cu cele ale partidelor proruse si pro Uniunea Vamala.

Este dificil de estimat aranjarea post electorala a scenei politice din Republica Moldova. Cert este ca o prezenta mai mare ar avantaja partida europeana. La fel de sigur este faptul ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova a devenit o formatiune politica cheie care si-ar putea asuma rolul de joker.

Care sunt partidele care joaca pe cartea Rusiei?

Prezent la masa rotunda cu tema "Alegerile parlamentare din 30 noiembrie si perspectivele europene ale Republicii Moldova", analistul politic al Fundatiei Jamestown si Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, a declarat ca, "pentru indeplinirea planului de a opri Moldova din drumul ei european, Moscova ii are ca aliati in Republica Moldova pe Igor Dodon si Renato Usatii". O afirmatie corecta.

Vizibila sustinere de care beneficiaza echipa socialistilor, conexiunile cu FSB-ul de care este banuit domnul Usatai (declaratia apartine ex-directorului interimar al SIS, Valentin Dediu) ne fac sa credem ca se incearca intrarea formatiunilor proruse in Parlamentul de la Chisinau pentru ca, din interior, sa se reuseasca divizarea viitorului legislativ moldovean si stoparea apropierii Moldovei de Uniunea Europeana.

Comportamentul PCRM dupa data de 30 noiembrie reprezinta o mare enigma. Nimeni nu stie cu adevarat care vor fi intentiile post electorale ale comunistilor moldoveni. Comportamentul comunistilor va fi dictat de aritmetica parlamentara.

Mesajul public lansat de catre echipa condusa de liderul PCRM, Vladimir Voronin, este ambiguu. Comunistii moldoveni s-au debarasat de aripa radicala si au renuntat la demersurile de denuntare a Acordului de Asociere, cerand doar ajustarea unor prevederi ale acestuia.

De asemenea, domnul Voronin a declarat recent ca exclude o eventuala coalitie post-electorala cu Partidul "Patria" si cu Partidul Socialistilor condus de Igor Dodon. O asemenea alianta ar scoate Republica Moldova de pe orbita de apropiere de Uniunea Europeana. La randul lor, liderul PLDM, Vlad Filat, si cel al PDM, Marian Lupu, au anuntat ca nu vor face coalitie cu echipa condusa de Vladimir Voronin.

Fortele politice proeuropene capteaza electoratul proeuropean urban al R.Moldova?

Succesele europene ale Chisinaului, multe produse prin ricoseu din criza ucraineana, au o greutate electorala destul de redusa. Firavele resurse de europenitate existente in Republica Moldova nu au reusit sa linisteasca pe deplin temerile cetateanului referitoare la perspectiva locurilor de munca si dependentele economice.

Societatea moldava nu a atins gradul de modernitate europeana care sa constientizeze importanta optiunii din 30 noiembrie. Batalia electorala, care in mediul urban este una a principiilor, in mediul rural s-a transformat in batalia pentru o farfurie cu mancare, pentru un ceas ori pentru pastrarea locului de munca.

Chisinaul, mai conectat la retelele informationale, este preponderent locul in care prezenta la vot este medie. Dar Chisinaul nu inseamna Moldova! De asta pe ultima suta de metri a campaniei electorale, toti liderii formatiunilor politice se afla in provincie.

Faptul ca premierul Leanca l-a sustinut pe Victor Ponta la prezidentialele din Romania va avea efect asupra parlamentarelor din R Moldova?

Sustinerea pe care a aratat-o premierul Leanca prezidentibilului PSD in Romania nu va afecta scorul electoral al PLDM. Mobilizarea fara precedent la vot a cetatenilor romani cu domiciliul in Republica Moldova va contribui la pastrarea unei prezente la urne relativ ridicata. Estimez ca in acest an prezenta la vot va fi de aproximativ 60%.

Observatori independenti atrag atentia ca noile partide proruse au beneficiat de bani foarte multi, probabil rusesti, reflectati intr-o campanie media foarte puternica.

Proiectul rus, Dodon-Usatai, a beneficiat de o masiva sustinere financiara din partea unor cercuri din Federatia Rusa. Cresterea in popularitate a domnului Usatai s-a realizat prin organizarea concertelor oferite gratis la care au participat importante nume ale muzicii usoare din Federatia Rusa. Costul de participare al acestor artisti la concerte a fost urias.

Fostul director interimar al Serviciului de Informatii si Securitate, Valentin Dediu, afirma la postul de radio National FM din Chisinau ca Renato Usatii are relatii cu FSB-ul rusesc. La randul sau, liderul socialistilor moldoveni, Igor Dodon, beneficiaza de suportul Kremlinului, fotografii ale presedintelui rus Putin impreuna cu Dodon au impanzit panourile electorale din Republica Moldova.

Bani uriasi au facut posibila prezenta in staff-urile de campanie ale acestor formatiuni politice a unor buni consultanti de imagine. Cu siguranta cateva mandate vor intra la zestrea partidei antieuropene proruse.

Ce rol poate avea victoria lui Klaus Iohannis asupra alegerilor din R.Moldova?

Victoria lui Klaus Iohannis poate insufla, pe finalul campaniei, o mobilizare a votantilor proeuropeni. Romania poate ajuta ca Republica Moldova sa tina carma dreapta. Nu intamplator, in prima convorbire telefonica avuta cu presedintele ales Klaus Iohannis, dupa victoria din 16 noiembrie, cancelarul Angela Merkel a precizat cat de importanta poate fi Romania pentru mentinerea Republicii Moldova pe orbita Uniunii Europene. Dupa vizita la Chisinau a presedintelui ales al Romaniei, sansele proeuropenilor de la Chisinau cresc semnificativ.

Ce spune numarul foarte mare de candidati, 23 partide si 3 independenti, despre viata politica din R. Moldova?

Numarul mare de concurenti electorali ne vorbeste despre imaturitatea sistemului de partide din Republica Moldova, dar si despre autoaprecierea excesiva a politicienilor moldoveni. Cele 23 de partide reprezinta dovada vie a fragmentarii politice existente, dar si a faptului ca Moldova este foarte tanara.


Interviu acordat pentru postalul ziare.com

http://www.ziare.com/europa/moldova/batalia-crunta-pe-r-moldova-rusia-in-ofensiva-ce-rol-poate-avea-iohannis-interviu-1335424

Fotografia apartine portalului Hotnews.ro