luni, 27 aprilie 2015

CHIRTOACĂ VERSUS CHIRTOACĂ - CÂȘTIGĂ CEL MAI BOGAT



Alea jacta est – zarurile au fost aruncate! Rubiconul alegerilor locale a fost trecut și mare parte dintre concurenții pentru fotoliul primarului de Chișinău s-au arătat publicului. Cel mai recent prezentat, multimilionarul Vasile Chirtoacă este candidatul comuniștilor moldoveni. Inedita veste a fost dată de liderul maxim al PCRM, domnul Voronin la plenara Comitetului Central al acestei formațiuni politice. Potrivit domniei sale, domnul Chirtoacă este candidatul cel mai potrivit pentru funcția de primar căci are experiența necesară pentru a administra eficient capitala Moldovei. Alți oficiali comuniști au adăugat că municipiul Chișinău nu are nevoie de o persoană politică, ci de un gospodar care să-l transforme într-un oraș modern. Domnul Vasile Chirtoacă este președintele grupului "Daac-Hermes", cavaler al ordinelor "Gloria Muncii" și "Ștefan cel Mare" și fondator al Bursei de Valori a Moldovei, cifra de afaceri a companiei pe care o administrează, în anul 2014 a depășit o sută de milioane de euro.  „Nu sunt politician și nu cred în doctrine politice - am acceptat propunerea PCRM pentru că am experiența necesară și pot soluționa problemele orașului în așa fel încât Chișinăul să devină o capitală europeană”, a spus presei omul de afaceri.

După anunțarea noului concurent, primarul în exercițiu al Chișinăului, Dorin Chirtoacă a spus că PCRM s-a predat fără luptă. “Vrem să vedem cum comuniştii vor spune în campania electorală - Votaţi Chirtoacă!”, a scris actualul primar al Chișinăului pe pagina sa de Facebook. „După ce s-au fript cu o clonă comunistă la parlamentare, PCRM-ul a hotărât să devină ei înșiși o clonă! Comuniştii s-au predat fără luptă! În rest, mult succes şi mulţumim pentru publicitate”, a  adăugat Dorin Chirtoacă.

Primarul de Chișinău a sesizat foarte corect – comuniștii moldoveni au preferat să se folosească de această polisemie pentru a realiza un artificiu electoral. Acest inedit procedeu poate să provoace confuzie în rândul electoratului din municipiul Chișinău. Lipsa de orientare în cabina de vot poate reduce sau crește șansele candidatului Partidului Liberal. 

Și Blocul electoral Iurie Leancă va folosi o metodă ingenioasă pentru a-și crește șansele de a accede la conducerea primăriei de Chișinău – ex-vice ministrul de externe, Iulian Groza, a anunțat că Iurie Leancă va fi cap de listă pentru consilierii municipali. E clar că domnul Leancă nu va renunța la fotoliul de deputat pentru a participa la inevitabilele certuri din Consiliul Municipal. 

Confuzia electorală va fi cu atât mai mare cu cât, pentru prima dată în istoria contemporană a Republicii Moldova, stânga politică are mai mulți candidați la fotoliul de primar al Chișinăului – domnul Vasile Chirtoacă (PCRM), doamna Greceanâii (PSRM), domnul Ilian Cașu (Partidul Nostru). Publicația Adevărul nota că în aceste condiții, pentru adjudecarea victoriei în Chișinău va conta sprijinul financiar al Moscovei.

În acest amalgam de neclarități ar părea că o stângă fragmentată îl avantajează pe actualul primar. Dar umbra a două mandate a erodat destul de mult din simpatia pe care o avea altădată. La alegerile trecute domnul Dorin Chirtoacă a fost susținut de alianța politică din care făcea parte și Partidul Liberal. Atunci domnul Filat a retras candidatura liberal democraților și a îndemnat partidele din AIE să-l voteze pe liberalul Chirtoacă. În condițiile refuzului domnului Mihai Ghimpu de a face parte dintr-o coaliție parlamentară majoritară este greu de crezut că actualul primar va mai beneficia de o asemenea susținere. Mai mult, foștii colegi de partid - liberalii reformatori ai domnului Hadârcă, participă în blocul electoral al domnului Leancă – îl vor susține aceștia în turul doi pe Dorin Chirtoacă?

Marea necunoscută a acestei ecuații electorale ține de modul de comportament electoral al Alianței politice Moldova Europeană. Partidul Liberal Democrat din Moldova a anunţat, că numele candidatul la funcţia de primar al capitalei va fi anunțat cât de curând. Liderul liberal-democrat, Vlad Filat, a declarat că acesta va fi „o candidatură puternică, un profesionist adevărat, care va propune soluţii pentru problemele cu care se confruntă capitala”. Deci – vom avea încă doi candidați la fotoliul de primar – unul din partea liberal democraților și un altul din partea Partidului Democrat. Ce conduită vor avea cei doi față de Dorin Chirtoacă?

Va trece multimilionarul Vasile Chirtoacă în turul doi al alegerilor locale? Posibil că da - șansele domniei sale țin și de capacitățile ridicate de a investi în materiale electorale. Domnia sa are suficiente resurse financiare pentru a face acest lucru. 

Resurselor financiare ruse care se pare vor fi discret alocate candidatului Greceanâi ori Ilian Cașu, li se vor opune resursele financiare moldovenești – încă un motiv pentru care domnul Voronin a făcut apel la omul de afaceri Vasile Chirtoacă. În bătălia resurselor, Partidul Liberal este net dezavantajat - nefiind la guvernare liberalii nu mai pot arunca cu banii în stânga și în dreapta.  De asta, fără sprijinul PLDM și PD, liberalul Dorin Chirtoacă nu are șanse pentru a câștiga din nou primăria Chișinău.