vineri, 13 octombrie 2017

MAIA SANDU TACE. BINE FACE



Zilele trecute președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru a susținut o conferință de presă în care a făcut apel ca partidele pro-europene, aflate în opoziție, să își consolideze forțele în vederea participării pe o platformă comună la alegerile parlamentare de anul viitor. Viorel Cibotaru a menționat că, doar prin unirea partidelor  de dreapta există o șansă pentru a împiedica socialiștii moldoveni să obțină o majoritate parlamentară.De aici.


Pe de altă parte, președintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase a declarat că formațiunea pe care o conduce ar putea face o coaliție electorală cu Partidul Acţiune şi Solidaritate. Năstase susţine că deja a înaintat partidului condus de Maia Sandu o asemenea ofertă. „Am spus foarte clar că în campania parlamentară suntem sortiţi, mai ales dacă nu reuşim să anulăm votul mixt, să mergem împreună”, a spus Andrei Năstase. Liderul PPDA a mai adăugat că actualmente aşteaptă un răspuns de la PAS în acest sens. De aici.


Chiar dacă la cel de al doilea Congres al PAS, desfășurat la începutul lunii septembrie, a fost anunțat un parteneriat strategic cu partidul condus de Andrei Năstase, liderul PAS, Maia Sandu, refuză să facă vreo declarație referitoare la comportamentul electoral viitor al formațiunii pe care o conduce.


Într-un interviu recent Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al PPE a vorbit despre consolidarea dreptei extraparlamentare moldovenești. Mureșan a sugerat că, forțele europene de centru dreapta ar trebui să fie unite sub umbrela politică a popularilor europeni. Eurodeputatul a spus că, în Moldova,  partenerul politic al PPE în Moldova este doar PLDM-ul. Siegried Mureșan a dat de înțeles că, dacă Maia Sandu și Andrei Nastase vor să aibă acces în PPE, acest lucru poate fi făcut doar prin intermediul unei formațiuni politice afiliate acestui partid trans-național, deci prin PLDM De aici.


Aflat la Chișinău, președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a declarat că Partidul Naţional Liberal din România se va implica activ în politica de la Chişinău, și consideră ca potenţiali parteneri pe cei din PAS, PPDA, PLDM. În ciuda declarației, doar Maia Sandu a fost primită în Alea Modrogan, sediul PNL de la București. De aici.


În fața tăcerii pe care o afișează Maia Sandu, conducerea formațiunii politice conduse de Andrei Năstase, Partidul Demnitate și Adevăr, își pierde răbdarea. Deja apar nunațe critice la adresa PAS. Vicepreședintele PPDA, Aliona Mandatii, afirmă că,  „în toamna lui 2016, doar sondaje de opinie au fost criteriul de identificare a candidatului unic. Dar conferințele comune și mersul în comun în provincie nu a fost acceptat. A fost o greșeală”.De aici.


Greșeală sau nu, rezultatele ultimelor cercetării sociologice arată  că partidul condus de Maia Sandu se află pe locul doi în preferințele electoratului moldovean, după socialiști: Partidul Socialiștilor ar acumula 25,9% din voturi și Partidul Acțiune și Solidaritate cu 12,2%. Igor Dodon este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației - 32,4%, el fiind urmat de Maia Sandu cu 16,8%. Partidul Platforma DA nu trece pragul electoral, iar Andrei Năstase a fost cotat doar cu un procent la capitolul încredere. De aici.



De ce ar trebui să facă Maia Sandu alianță cu un partid care nu trece pragul electoral? De ce ar trebui Maia Sandu să se afișeze cu un lider politic care are doar un procent de încredere din partea cetățenilor?



Să fim serioși! Partidul condus de Andrei Năstase nu are nimic în comun cu formațiunea politică condusă de Maia Sandu. Și nici cu valorile politice ale popularilor europeni. Acesta a fost motivul pentru care Maia Sandu a fost singură la întâlnirea cu Ludovic Orban de la București. 



La Congresul al doilea al PAS a fost anunțat un parteneriat strategic cu Partidul Platforma DA. O mare greșeală! Mai degrabă Maia Sandu își asuma trecutul liberal democrat și anunța un parteneriat politic cu Viorel Ciubotaru. Cei doi politicieni au făcut parte din echipa lui Vlad Filat și au afinități clare la valorile popularilor europeni.



Adversitatea lui Andrei Năstase față de Maia Sandu va continua. Ca și tăcerea Maiei Sandu.



Liderul PAS are motive suficiente să nu facă nici un anunț referitor la comportamentul politic viitor. Stă bine în sondaje și este al doilea politician moldovean în care Bucureștiul, prin PNL, investește încredere. De ce ar trebui să împartă acest succes cu alții?