luni, 18 septembrie 2017

PROTESTELE CAMELEONILOR POLITICI



Maximum o mie cinci sute de persoane au răspuns apelului Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului Platforma Demnitate și Adevăr și Partidului Liberal Democrat din Moldova şi au participat duminică, 17 septembrie, la un protest îndreptat împotriva votului mixt. La manifestare s-a cerut demisia Guvernului și acordarea unui timp de antenă la televiziunea publică a Republicii Moldova  pentru opoziția extraparlamentară. De aici.


Atât liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, cât și liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase au reiterat că schimbarea Codului Electoral îi avantajează pe socialiștii moldoveni și că liderul Partidului Democrat din Moldova s-ar afla într-o alianță secretă cu președintele Dodon.

Declarațiile făcute de liderii acestui protest reprezintă culmea cinismului și cameleonismului politic moldovenesc. Explic.

Echipa liberal-democraților conduși de Viorel Cibotaru și echipa Maiei Sandu, care se declară acum împotriva sistemului mixt de vot, au susținut, în 2013, această formă de vot. Amintesc că, atât Maia Sandu, cât și Viorel Cibotaru, au fost miniștri ai PLDM. Cei doi vorbesc despre întoarcerea miliardului dispărut, dar membru al Guvernului fiind, Maia Sandu a votat pentru acordarea de resurse financiare neperformante către Bănca de Economii. Maia Sandu cere locuri de muncă și salarii mari pentru cadrele didactice, dar în calitate de ministru al Educației a dat afară peste 10 mii de pedagogi și a refuzat creșterea salariilor pentru profesori. Nu este oare o dovadă de cinism politic?


Sunt de acord că, un element important al democrației îl reprezintă respectarea de către oficialii statului a dreptului la întruniri, demonstrații și manifestări de protest. Sunt indicatori de funcționare ai democrației între Prut și Nistru ce sunt monitorizați de observatorii locali ai Uniunii Europene.


Protestul din 17 septembrie a fost anunțat la începutul verii. Cei doi lideri ai opoziției extraparlamentare, Maia Sandu și Andrei Năstase, afirmau că această manifestare se dorește a fi ”un protest care să-i unească pe toți, indiferent de naționalitate ori religie”, aproape o Mare Adunare Națională. De aici.



Chiar dacă vremea a ținut cu protestarii, manifestația a fost de mică amploare. Puțini și fideli, vor spune cei doi lideri politici. Insuficienți pentru ca, în rezultatul alegerilor parlamentare cele două formațiuni să aibă o majoritate parlamentară, zic eu. Care să fie atunci motivația acestor proteste? Cea de a arăta finanțatorilor realizarea unor acțiuni? Ori este vorba de altceva?



Încăpățânarea cu care echipa PDM a stabilizat politic și economic Republica Moldova, ambiția de a o păstra pe un curs de apropiere către Uniunea Europeană, lupta împotriva marii corupții și reforma Guvernului i-au adus premierului Filip și echipei PDM dușmani puternici și influenți. Insistența cu care sunt organizate aceste manifestații de stradă, mă face să cred că în spatele firescului act protestatar s-ar ascunde intenții tenebre. Inamicii externi ai Partidului Democrat au înțeles că singura metodă de apariție a unei crize politice de proporții poate fi obținută doar prin organizarea unor mișcări stradale care să ducă la violențe.

Recent Comitetul Executiv al Partidului Socialiștilor a luat hotărârea ca susținătorii lor să fie pregătiți pentru acțiuni de protest împotriva Guvernului Filip. Se crează impresia că protestele organizate de PAS și Partidul DA ar face parte dintr-un scenariu de pregătire al unei manifestări comune de protest împreună cu socialiștii moldoveni. De ce nu am crede că protestele PAS/Partidul DA ar avea ca scop observarea modului de acțiune și operare al forțelor de menținere a ordinii publice? De ce nu am crede că ar exita o comunicare între președintele Dodon, Maia Sandu și Andrei Năstase, politicieni uniți împotriva unui dușman politic comun, Vlad Plahotniuc? 
 
Precedente au existat. Amintesc că, pe 3 februarie 2017, în fața statuii lui Ștefan cel Mare din centrul municipiului Chișinău s-au adunat simpatizanți ai PPDA împreună cu liderii lor. Alături de ei s-au alăturat liderii de la Chișinău ai formaţiunii ”Partidul Nostru”, Dumitru Ciubașenco, Ilan Cașu și Alexandru Petkov, împreună cu cinci-șase simpatizanți. Alături de aceștia au fost prezenți simpatizanți ai Partidului Socialiștilor și liderii lor municipali. 30 – 40 de oameni au executat în fața statuii lui Ștefan cel Mare un exercițiu de comunicare al echipelor de coordonatori ai trioului politic Năstase-Usatîi-Dodon. De ce nu am crede că între timp, locul lui Usatîi, care se ascunde la Moscova, a fost ocupat de Maia Sandu? De aici.
Doar un haos creat în interiorul Republicii Moldova de violențe de stradă, ar crea o  fereastră de oportunitate politică inamicilor Partidului Democrat și ar da prilejul Federației Ruse de a opri Moldova din drumul ei către Europa și întoarcerea ei la sânul Moscovei. Jocurile geopolitice din regiune au transformat concurenții politici ai  Partidului Democrat în inamicii apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană. 
Acești cameleoni politici își dau sau nu seama de asta?