joi, 14 ianuarie 2016

BĂTĂLIA PENTRU ALEGERII ANTICIPATE E O BĂTĂLIE ÎMPOTRIVA LUI PLAHOTNIUC



Președintele Timofti a respins candidatura prim-vicepreședintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc la funcția de prim ministru. Domnul Timofti consideră că Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteriile de integritate necesare pentru această funcție. Șeful statului moldovean a făcut trimitere la Hotărârea Curții Constituționale din 22 aprilie 2013, care stipulează că persoanele asupra cărora planează dubii de integritate, nu pot ocupa funcţii de conducere în stat. O procedură de jiu-jitsu, această hotărâre l-a împiedicat pe liderul liberal democraților să fie desemnat pentru a doua oară la funcția de premier. 
Domnul Timofti a considerat că Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, bazându-se pe Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, când domnului Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere.

A procedat corect președintele moldovean? Pare că da, căci domnia sa a ținut cont de decizia Curții Constituționale. Dar Curtea Constituțională nu a emis, în mod special, pentru cazul ce ține de demiterea domnului Plahotniuc din funcția de vicepreședinte al Parlamentului o decizie, așa cum a făcut-o pentru domnul Filat. Pentru a respinge această candidatură domnul Timofti a apelat la un tertip juridic periculos care a pus în conflict instituția prezidențială cu cea parlamentară - pentru candidatura domnului Plahotniuc la funcția de premier au semnat deja 56 de deputați. Într-o republică parlamentară, președintele trebuia să țină cont de vocea acestei majorități. 

Ce se va întâmpla dacă majoritatea parlamentară nu va schimba candidatura? Va refuza președintele Timofti pentru a doua oară candidatura domnului Plahotniuc? Acest lucru ar confirma prezumțiile că președintele moldovean nu este neutru și are simpatii pentru PLDM și Platforma DA.

De ce a preferat domnul Timofti să arunce Moldova, din nou, în criză politică? Să fie un semn, așa cum crede comentatorul politic de la București Radu Magdin că „președintele moldovean nu mai are nimic de pierdut”?

Domnul Timofti nu a vrut să țină cont de opiniile simpatizanților Partidului Democrat din Moldova care s-au adunat cu zecile de mii în centrul Chișinăului. Domnia sa nu a vrut să ia în considerarea vocea majorității parlamentare nou create, o majoritate care poate aduce stabilizarea Republicii Moldova.
Probabil domnul Nicolae Timofti consideră că înaintarea domnului Plahotniuc la funcția de prim ministru ar concentra prea multă putere în mâna unui singur om. Dar această concentrare de putere este necesară pentru stabilizarea Moldovei. Iar moldovenii au nevoie în acest moment tocmai de o Moldovă stabilă și puternică. Stabilizarea Republicii Moldova, înseamnă creșterea încrederii în instituțiile statului moldovean. Înseamnă buna funcționare a acestor instituții, reducerea motivelor de nemulțumire a cetățenilor, deci lipsa dezordinilor geopolitice la frontiera Uniunii Europene. Stabilizarea Moldovei presupune alegerea în martie 2016 a unui nou președinte! 

Domnul Vitalie Ciobanu, comentator politic la Europa Liberă, nota la sfârșitul anului 2015 că suntem martorii unei confruntări între PLDM, Platforma DA și gruparea politică condusă de Partidul Democrat. Domnul Ciobanu afirmă că ar fi vorba de lupta forțelor care doresc schimbarea cu cele care sunt împotriva ei, o bătălie între adepții reformelor cu cei care sunt împotriva ei. Nu e chiar așa, domnule Ciobanu!  E vorba doar despre alegeri anticipate: e competiția celor care vor să declanșeze alegerile anticipate, cu cei care nu vor acest lucru. Moldova a devenit un câmp de bătălie pentru alegerile anticipate.

Nominalizarea domnului Sturza la postul de prim ministru al Republicii Moldova a fost o eroare politică majoră a domnului președinte Timofti. S-a știut din start că domnul Sturza nu va avea susținere parlamentară necesară. Dar domnul Timofti a făcut această desemnare în mod intenționat. Pentru a irosi timpul și șansele Moldovei la o stabilizare a situației politici și economice.. Pentru că nu mai are nimic de pierdut, președintele Timofti dorește declanșarea alegerilor anticipate.

Aceste partide își doresc alegeri anticipate. Scopul declanșării anticipatelor este sugerat atât de domnul Socor cât și de Igor Boțan, lider al Platformei Civice Demnitate și Adevăr, ori de către Maia Sandu. Domnul Boțan spune că nu ar trebui să ne temem de alegeri anticipate căci Dodon și Usatâi nu pot schimba vectorul de dezvoltare al Moldovei, doamna Sandu afirmă că actualul Parlament este total inutil și periculos pentru Moldova, deci trebuie schimbat. Cei doi reprezentanți ai noii dreptei moldave consideră că în urma competiției electorale vor avea un rezultat bun și își doresc alegerile. Dar, potrivit cercetărilor sociologice, moldovenii vor vota masiv pentru socialiști și pentru formațiunea domnului Usatâi – ambele partide de orientare pro-rusă. Partidele plasate pe dreapta, se vor decima reciproc și nu vor avea majoritatea în noul Parlament.

Haosul declanșat de campania electorală va duce la continuarea destabilizării sociale și economice a statului moldovean. Haos care convine unor cercuri politice externe Republicii Moldova cercuri care sunt apropiate domnului Traian Băsescu. Domnul Băsescu a lansat în noiembrie 2014 în preajma summit-ului de la Vilnius ideea ca următorul proiect de țară al României să fie recuperarea Basarabiei. La tabăra de vară a Partidului Mișcarea Populară  din România s-a vorbit din nou despre unirea Moldovei cu România. Mesajul unionist va fi mesajul de campanie al Partidului Mișcarea Populară la alegerile parlamentare din acest an care se vor desfășura în România. Dar unirea înseamnă dispariția statului Republica Moldova. Domnul Băsescu a pledat/pledează pentru dispariția statului moldovean, iar revenirea la putere, în urma alegerilor anticipate, a forțelor pro-moscovite ar fi un moment ideal pentru a le putea spune occidentalilor că doar în componența statului român regiunea dintre Prut și Nistru poate deveni un pol de stabilitate. Declanșarea alegerilor anticipate face parte din instrumentarul de erodare a capacităților instituționale a statului moldovean - cu cât haosul și dezordinea este mai mare în statul moldovean, cu atât mai repede încolțesc semințele unionismului.

Bătălia pentru alegeri anticipate ascunde în ea bătălia pentru supraviețuirea statului moldovean, căci declanșarea alegerilor anticipate înseamnă destabilizarea lui în folosul unor cercuri de influență externă. Dar bătălia pentru anticipate s-a transformat în aceste zile într-o bătălie împotriva domnului Plahotniuc. Refuzul domnului Timofti de a îl desemna pe domnul Plahotniuc la funcția de prim ministru este semnul prin care președintele moldovean își demonstrează simpatia pentru cei care s-au coalizat împotriva Partidului Democrat și doresc dispariția statului moldovean. În acest caz, ce fel de garant al Constituției este actualul președinte al statului moldovean Nicolae Timofti?