sâmbătă, 4 noiembrie 2017

CUI FOLOSEȘTE MĂRTURIA UNUI CRIMINAL ?



Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Jurnal TV, interlopul Vitalie Proca, condamnat la 21 de ani de privațiune de libertate în România, declară că politicianul moldovean Vladimir Plahotniuc este cel care a comandat asasinarea bancherului rus Gherman Gorbunţov. De aici.

La rândul său, într-un interviu acordat prin skype pentru Zeppelin Investigation, supraviețuitorul acestui atentat, Gorbunțov afirmă că omul de afaceri Renato Usatâi este cel care a comandat asasinatul, și că tot el este cel care îl plătește pe Proca pentru a face aceste declarații false. De aici.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gămurari a spus presei că, „Preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, nu comentează declaraţiile făcute de o persoană condamnată la 21 de ani de privaţiune de libertate în România”, a spus Gămurari. De aici.

Procurorul Vitalie Busuioc a declarat pentru Publika TV că Vitalie Proca nu a dorit să comunice cu organele de drept din Republica Moldova și că există o condiționare a extrădării lui Proca din Federația Rusă, în România, unde a fost condamnat pentru o crimă săvârșită pe teritoriul statului român. Autorităţile române şi ruse nu le-au permis procurorilor moldoveni să îl audieze pe Proca în calitate de învinuit în cazul Gorbunțov. De asemenea, procurorul Busuioc a spus că Procuratura Republicii Moldova are suficiente probe din care reiese faptul că omul de afaceri Renato Usatâi, care se ascunde de justiția moldoveană, a transmis o sută de mii de euro familiei lui Vitalie Proca, pentru a da declaraţii false în interviuri sau organelor oficiale. De aici.

Amintesc că, anterior Procuratura Republicii Moldova a deschis un dosar pe numele lui Renato Usatâi în care a fost acuzat de înșelăciune și de preluarea frauduloasă a activelor Universal Bank, care aparținea lui Gorbunțov. Potrivit procurorilor moldoveni, o a doua componentă infracțională a constat în pedepsirea lui Gherman Gorbunţov pentru faptul că nu s-a reuşit exproprierea tuturor bunurilor pe care le avea. Procurorii afirmă că acest lucru le-a fost explicat de către organizatorul acestui asasinat eșuat, interlopul Ion Druță, aflat în custodia autorităților moldovene. În interviul acordat în exclusivitate pentru Jurnal TV, Vitalie Proca recunoaște că el a fost cel care a tras în Gorbunțov. 

Proca spune că Plahotniuc ar fi cel care ar fi dorit moartea lui Gorbunțov. Sunt câteva elemente ale aceste mătrurii televizate care nu m-au convins. Proca povestește un text învățat – structura frazelor pe care le turuie, nu coincide cu stratul social din care face parte. Prea complicate întorsăturile frazelor pe care le spune. Declarațiile lui Proca apar imediat după ce procurorii moldoveni au anunțat că Usatâi a avut cele mai mari interese pentru dispariția lui Gorbunțov. 

Lucrurile sunt clare: Renato Usatâi este cel care a comandat moartea bancherului rus. O spune victima, o spune și organizatorul crimei, Ion Druță. Proca recunoaște că a apăsat pe trăgaci. Și o face cu seninătate – este protejat de condiționalitatea extrădării din Federația Rusă în România: să fie condamnat doar pentru crima săvârșită pe teritoriul statului român. Acest lucru s-a întâmplat, deci poate să spună orice. Mai ales dacă cele spuse de el aduce un ban grămadă pentru familia sa. 

Qui prodest? Cui folosește?

Cui folosește denigrarea președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc? Interviul lui Proca apare după ce președintele social democraților români, Liviu Dragnea, a declarat că statul român este gata să vină în Republica Moldova cu mari proiecte energetice și de infrastructură, planuri care au primit girul autorităților moldovene. Observ că, de fiecare dată când investitorii români își manifestă interesul de a investi între Prut și Nistru, apar, parcă din senin, evenimente care-i fac să se răzgândească. Denigrarea lui Plahotniuc face parte din acest scenariu. Amintesc că au fost voci care au spus că Usatâi ar fi protejat de serviciile speciale ruse.

Povestea spusă de Proca este la îndemâna anti-europenilor, anti-românilor și pro-rușilor. O poveste denigratoare care se face în scop politic. Să nu uităm că formațiunea politică condusă de Plahotniuc deține guvernarea la Chișinău și face primii pași concreți pentru venirea investițiilor românești în Moldova.  

Un raport realizat de Banca Mondiala, publicat zilele trecute, arăta că Republica Moldova se află în fața României în ceea ce privește climatul de business. Ambasadorul Statelor Unite la București a fost cel care a remarcat asta și le-a declarat participanților la Topul Național al Firmelor Private din România, că partea română ar trebui să fie îngrijorată de așa ceva. De aici.

Nu cred că Plahotniuc l-a plătit pe ambasadorul Klemm să spună așa ceva. Unii, mai creduli, ar putea să creadă. 

De fapt despre asta e vorba – despre războiul percepțiilor. Vor crede moldovenii ce spune un criminal ori ceea ce spune Gorbunțov, victima lui? O vor crede moldovenii pe Natalia Morari și poveștile despre un așa zis bruiaj al televiziunii unde lucrează ori vor da crezare comunicatului emis de Moldtelecom? 

Percepțiile definesc realitatea ori realitatea crează percepțiile? Filosofică întrebare. Cert este un lucru - cu cât mai des Plahotniuc va fi criticat și denigrat, cu atât mai mult va crește încrederea în acțiunile pe care le va face Partidul Democrat și Cabinetul Filip.