joi, 26 octombrie 2017

CHIȘINĂUL NU E TOATĂ MOLDOVA ORI GHIMPU ȘI CURĂȚENIA DE PRIMĂVARĂ



Liderul Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu, este născut într-o localitate din apropierea municipiului Chișinău, deci ar trebui să știe când, la țară, se face curățenie: primăvara și toamna. Probabil, președintele liberalilor moldoveni, nu mai ține minte toate astea. Că s-a urbanizat prea tare. Explic. 


Zilele trecute purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gămurari, a anunțat că membrii Cabinetului de Miniștrii vor merge în raioanele Republicii Moldova pentru a avea întâlniri cu cetățenii. Decizia a fost luată pentru ca cei din conducerea ministerelor să poată afla problemele cetățenilor. Întâlnirile vor avea loc în fiecare zi de luni iar la ele vor participa miniştrii, secretarii generali şi secretarii de stat. Până la acest anunț, doar deputații efectuau vizite de lucru în teritoriu. De aici.


Nu țin minte ca Mihai Ghimpu să fi anunțat că miniștrii Partidului Liberal se vor deplasa în raioanele Republicii Moldova pentru a avea întâlniri cu cetățenii.  
 
Recentul anunț al Partidului Democrat demonstrează modul în care, din primăvara anului 2017, se comportă această formațiune politică. Amintesc că, în luna martie 2017, Vlad Plahotniuc, a anunțat că un grup de experți va face evaluarea activității miniștrilor, deputaților și șefilor de instituții publice pe care Partidul Democrat din Moldova i-a promovat în funcție. Președintele PDM a spus că în funcție de rezultatele obținute vor fi luate decizii în privința rămânerii sau demiterii din funcție a celor în cauză. De aici.


Pentru prima oară, în istoria contemporană a Republicii Moldova, o formațiune politică aflată la guvernare, făcea evaluarea activității miniștrilor și deputaților săi. O evaluare care analizează profesionalismul celor aflați la cârma ministerelor, persoane direct răspunzătoare de implementarea, ori ne-implementarea, reformelor prevăzute în Acordul de Asociere al Republicii Moldova la UE. 



Sunt cel puțin două motive pentru care conducerea Partidului Democrat organizează întâlniri ale deputaților și miniștrilor PDM cu cetățenii dar și monitorizează activitatea lor.  
Unu: asumarea  responsabilității pentru angajamentele luate la București și Bruxelles. Adică implementarea proceselor de reformare europeană a statului moldovean. În februarie 2016, atunci când  premierul Filip a fost la București, pentru a căpăta împrumutul rambursabil de 150 de milioane de euro, a promis că va implementa condiționările Bucureștiului pentru acordarea acestor bani. Condiționări care au presupus efectuarea unor reforme nepopulare și care le-au adus democraților o relativă scădere a simpatiilor electorale. Acordarea de către București a tuturor tranșelor din acest  împrumut și laudele primite de către premierul Filip din partea președintelui Iohannis  sunt o confirmare că Vlad Plahotniuc se ține de cuvânt.
Doi: pregătirea Partidului Democrat din Moldova pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Chișinăul nu e toată Moldova, tocmai pentru că acest lucru a fost înțeles, membrii de vază ai PDM se  întâlnesc cu locuitorii  raioanelor moldovenești: alegătorii de mâine. În acest mod sunt identificate problemele care există la nivel local și se verifică potențialii candidați la alegerile parlamentare din circumscripțiile uninominale.



În cei 26 de ani de existență a statului moldovean, nici o formațiune politică aflată la guvernare, nici Mircea Snegur, Petru Lucinschi ori Vladimir Voronin, cu atât mai puțin Mihai Ghimpu,  nu au anunțat despre executarea unei evaluări a activității miniștrilor și deputaților lor. Mai toți și-au tăiat câte o felie din tortul puterii, ducând-o, spre nemulțumirea cetățeanului, la casa proprie. Noul model de a face politică, pe care îl propune echipa Partidului Democrat din Moldova, este inedit. El pleacă, prin monitorizarea activității decidenților ministeriali, la identificarea problematicii locale, pentru a obține, prin munca depusă în teritoriu, un rezultat bun în alegerile parlamentare viitoare.



Puține sunt partidele moldovenești care au înțeles că municipiul Chișinău nu e toată Moldova. Puțini sunt liderii politici care au înțeles necesitatea evaluării interne a activității membrilor de partid care ocupă funcții cheie în statul moldovean. Nu cred că Mihai Ghimpu a făcut analiza activității membrilor Partidului Liberal aflați în funcții ministeriale ori în fruntea Primăriei municipiului Chișinău. Dacă realiza această evaluare, afla din timp boala de care suferă Partidul Liberal.



Anunțul făcut de Vlad Plahotniuc în martie 2014, că începe evaluarea miniștrilor democrați, trebuia să îl pună în gardă pe Mihai Ghimpu și să îl determine să facă același lucru. Salubrizarea de primăvară pe care o făcea PDM-ul aducea aminte de vorba veche: cine face curățenie în ograda proprie poate cere același lucru și de la vecini. Mai ales când se află la guvernare!



În loc să facă salubrizările necesare, în primăvară, Mihai Ghimpu se ocupa de altceva. Probabil nu a înțeles metafora politică lansată de Plahotniuc.



La anul, după alegerile parlamentare, vom vedea cu toții care sunt liderii politici care au înțeles recentele acțiuni ale Partidului Democrat. Până atunci, privim și mâncăm pop-corn.