marți, 12 decembrie 2017

CE A FĂCUT PLAHOTNIUC ÎN AMERICA



Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, aflat recent într-o vizită în SUA, s-a întâlnit cu mai mulți senatori și congresmeni americani. Potrivit unui comunicat al PDM, discuţiile s-au axat pe subiecte de interes internaţional, cu accent pe situaţia din Republica Moldova şi din regiune. 

La Washington, coordonatorul majorității parlamentare de la Chișinău a discutat aspecte privind reformele interne ale Republicii Moldova şi asigurarea securităţii. Referindu-se la riscurile de securitate ale statului moldovean, Plahotniuc a declarat că Republica Moldova este ţinta unui război hibrid din partea Federaţiei Ruse, care include o propagandă agresivă, măsuri economice defavorabile, precum şi susţinerea forţelor politice pro-ruse din ţară. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat pentru Reuters, preluat de mediile de informare din Statele Unite. 

În perioada aflării lui Plahotniuc în Statele Unite, Parlamentul moldovean a adoptat o lege, care prevede modificarea Codului Audiovizualului și prin care se interzice propaganda prin intermediul mass-media din statele care nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
Ca reacție la adoptarea acestei legi, preşedintele moldovean, Igor Dodon, a dat asigurări că va bloca această lege. El a anunțat că nu va promulga legea, chiar dacă Constituţia îl obligă, afirmând că, pentru el, acest lucru este o chestiune principială.

Desigur, promulgarea ori nepromulgarea acestei legi este importantă pentru președintele Dodon. În iunie 2017, anunțata decizie a democraților moldoveni a fost criticată de viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigorii Karasin, care a spus că interzicerea propagandei ruse în spațiul audiovizual moldovenesc este „o blocadă informaţională a propriului popor care trezeşte doar un sentiment de regret”.

Observatorii vieții politice moldovenești spun că președintele Dodon va fi suspendat temporar, pentru a doua oară, iar legea va fi promulgată. Sunt de acord cu aceste voci, mai ales că prima suspendare a președintelui Dodon din funcție a consolidat profilul de conducător real al Republicii Moldova pe care îl deține Vlad Plahotniuc. 

Amintesc că, profilul de adevărat șef al statului moldovean a fost anunțat în luna ianuarie 2017, atunci când liderul Partidului Democrat a trimis o scrisoare deschisă președintelui Trump, în care anunța principalii vectori de politică externă ai statului moldovean. „Moldova vrea să fie o punte de legătură între Est şi Vest şi nu un câmp de luptă. În cazul în care Moldova se apropie de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, suntem percepuţi greşit ca antiruşi, iar gesturile de prietenie faţă de Rusia sunt interpretate greşit, ca o renunţare la integrarea europeană”, se arăta în acel text.

A doua suspendare a președintelui Dodon și promulgarea legii cu privire la securizarea spațiului audiovizual moldovenesc în fața propagandei ruse este un mesaj subtil că vectorii de politică externă, anunțați în ianuarie, s-au modificat nițel. În Statele Unite, șeful Partidului Democrat a anunțat că Moldova va continua drumul ei către Uniunea Europeană și că dorește să fie un partener al Statelor Unite. Drept dovadă, intenția majorității parlamentare coordonată de Plahotniuc de a introduce în Constituția Republicii a obiectivului de integrare europeană.

Înștiințarea  făcută de Plahotniuc către presa americană, că Moldova este supusă unui război hibrid și, drept urmare, va lua măsuri de apărare, este importantă. Mai ales în contextul regional, căci Moldova se află la intersecția liniilor de interese Est – Vest. Valoarea adevărată al acestui anunț, făcut mai degrabă pentru decidenții politici americani, a fost descifrată rapid de către Moscova, drept urmare, Plahotniuc a fost pus sub acuzare de către judecătoria districtuală din Moscova și dat în căutare.

În Statele Unite, Plahotniuc, adevăratul șef al Moldovei, a transmis mesaje. Vom vedea dacă ele au fost, sau nu, auzite. Se zice că, până a ajunge la Dumnezeu, te mânâncă sfinții. Asta, dacă, eventual, nu le dai peste mână. Sunt sigur că, Plahotniuc a ținut cont și de asta.