marți, 6 septembrie 2016

FORUMUL CIVIC 3. NĂSTASE FACE ATAC RAIDER LA PAS



Luni, 5 septembrie, la emisiunea În Profunzime de la Pro TV Chișinău au fost invitați cei trei lideri ai formațiunilor politice moldovene care au anunțat anterior că vor avea un candidat comun la alegerile prezidențiale din Republica Moldova – Andrei Năstase, Maia Sandu și Viorel Ciubotaru. Moderatoarea, Lorena Bogza, a încercat să afle care au fost motivațiile care au făcut ca cei trei politicieni să nu își respecte angajamentul de a înainta un singur candidat la prezidențialele din 30 octombrie, o promisiune publică. Pe 8 august Partidul Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Liberal Democrat din Moldova, dar și Partidul Popular European au anunțat că vor avea un candidat comun la alegerile prezidențiale. Numele acestuia urma să fie ales dintre Maia Sandu, lider PAS și Andrei Năstase, șeful PDA. La 1 septembrie, atât Maia Sandu cât și Andrei Năstase au depus, în mod separat,  documentele la Comisia Electoral Centrală pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea celor 15 mii de semnături necesare înregistrării în cursa prezidențială. La fel a procedat și liderul PPEM, Iurie Leancă.

În cadrul dezbaterilor televizate, cei doi lideri politici moldoveni, au susținut că, deși au început să colecteze separat semnăturile necesare, nu au renunțat la ideea unui candidat comun al partidelor de dreapta. ”Nu s-a schimbat nimic din momentul în care am făcut anunțul. Angajamentul nostru rămâne în vigoare. Vom decide cine este candidatul mai potrivit în funcție de alegerea suporterilor, a alegătorilor noștri. Această alegere o vom măsura în septembrie.(…) Când vom lua decizia cine este candidatul, nu vom porni de la moftul candidatului A sau B, ci pornim de la percepția oamenilor”, a spus Maia Sandu.

Vor sau nu, decizia celor doi politicieni de a colecta în mod separat semnăturile necesare înregistrării în competiția prezidențială e primul semn de neseriozitate față de electoratul moldovean, și o dovadă clară a dorinței de măsurare a mușchilor politici. Desigur, concurența este salutabilă căci, nu-i așa, cel mai bun câștigă! Deocamdată, chiar dacă, potrivit unor sondaje  de opinie, Maia Sandu s-ar afla pe un loc superior în preferințele electoratului, Andrei Năstase a reușit să adune mai multe semnături în favoarea sa: 17 mii. Maia Sandu a acumulat doar cinci mii. Ar fi un suficient motiv de bucurie pentru liderul Partidului Demnitate și Adevăr ? Probabil că nu, domnia sa își dorește ca societatea civilă să îl nominalizeze în funcția de candidat la președinție. 

Surse din interiorul organizațiilor neguvernamentale care sunt apropiate formațiunilor politice de dreapta îmi transmit că, la inițiativa lui Andrei Năstase, s-a luat decizia de convocare a celei de a treia ediții a Forumului Civic - invitațiile au fost deja trimise. La acestă ediție a  Forumului Civic se va dezbate necesitatea ca Maia Sandu să își retragă candidatura din cursa electorală și desemnarea lui Andrei Năstase în calitate de unic candidat al formațiunilor politice de dreapta. Am intrat în posesia listei invitaților la acest Forum Civic, marea majoritate a lor sunt apropiați ai Partidului Demnitate și Adevăr. (Din cei 78 de invitați, 38 fac parte din Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Inițial am găsit de cuviință să public anexa. Desigur, publicând lista jurnaliștii moldoveni ar fi avut posibilitatea să verifice dacă persoanele respective au primit sau nu invitație la această manifestare. Dar sunt două motive pentru care nu fac asta, probabil - a mic, sursa m-a dus în eroare și Forumul Civic nu are loc, ori b mic, dacă Forumul Civic are loc, îmi expun sursa unor riscuri nemeritate.)   

Scenariul prin care acești reprezentanți ai societății civile vor încerca să o convingă pe Maia Sandu să se retragă din cursă în favoarea lui Andrei Năstase este simplu – se va invoca faptul că liderul PAS nu dispune de resurse financiare și de susținere media, lucru  pe care Maia Sandu, l-a recunoscut anterior, și vor cere public să renunțe la competiția electorală în favoarea lui Năstase. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Forumul Civic va cere înaintarea unui candidat apolitic pe dreapta, un candidat care, se pare, că deja este pregătit de finanțatorii din umbră ai Partidului Demnitate și Adevăr. Nu aș fi deloc mirat dacă acesta ar fi moderatorul emisiunii Domn Presedinte de la TV 7.

Nu sunt adeptul unui președinte care ar arunca, după instaurarea în funcție, statul moldovean într-o nouă criză politică. Atât Maia Sandu, cât și Andrei Năstase dar și Igor Dodon au spus că, din funcția de președinte vor face tot posibilul să declanșeze alegere parlamentare anticipate ori să schimbe cursul de dezvoltare al statului moldovean de la Vest către Est. În același timp, nu pot să neg dreptul Maiei Sandu la o competiție onestă care, așa cum arată cercetările sociologice, i-ar da o șansă pentru a ajunge în turul doi al scrutinului prezidențial. Indiferent de opiniile mele, este dreptul constituțional al domniei sale. Un drept pe care simpatizanții Partidului Demnitate și Adevăr consideră că au voie să i-l ia.
Doar că, scenariul pe care îl pregătește Andrei Nastase prin intermediul societății civile nu are nimic cu onestitatea ori cu spritul de fairplay - ceea ce-i pregătește Năstase pentru Maia Sandu se cheamă atac raider la PAS.  Mda, a la guerre, comme a la guerre!