vineri, 28 aprilie 2017

COPACII, PRIMĂRIA ȘI ȘOBOLANII CORUPȚIEI



Zilele trecute, primul ministru Pavel Filip a decis ca instituțiile subordonate Guvernului moldovean să sprijine autoritățile municipiului Chișinău în efortul lor de a elimina efectele ninsorilor abundente din 20-21 aprilie. În capitala Republicii Moldova, greutatea zăpezii depusă pe frunzele arborilor a provocat prăbușirea a peste 10.000 de copaci. A existat riscul prăbușirii arborilor și a crengilor rupte de intemperii. Lucrările de salubrizare au început pe 27 aprilie și la ele au participat peste o mie de carabinieri și ostași din Armata Națională a Republicii Moldova. De asemenea au fost implicate aproximativ o sută de autocamioane și două sute de profesioniști în curățarea arborilor. De aici.


De ce a fost nevoie ca instituţiile guvernamentale să sară în ajutorul Primăriei municipiului Chișinău? Răspunsul este la suprafață – lucrătorii de la Spații Verzi sunt puțini la număr și nu au putut salubriza capitala moldovei în timp util. Desigur ajutorul acordat este util și binevenit. Dincolo de insuficiența numerică a muncitorilor din instituțiile subordonate municipalității, mai există însă încă un motiv pentru care primul ministru moldovean a sărit în ajutorul primarului de Chișinău – premierul Filip a sesizat că primarul Chirtoacă și colegii domniei sale ar putea fi demotivați în acțiunile lor pentru curățirea orașului. O declarație în acest sens a fost făcută de primarul Chirtoacă atunci când a comentat reținerea viceprimarului municipiului Chișinău, Nistor Grozavu.De aici.


Prezent la o emisiune televizată, domnul Chirtoacă s-a arătat a fi deranjat de perchezițiile efectuate de către CNA la Primăria Chișinău și de reținerea a mai multor persoane suspectate  de ilegalități la inițierea unei licitației privind organizarea și gestionarea parcărilor cu plată din Chișinău. Marți, 25 aprilie, CNA a reținut șapte persoane au într-un dosar de corupţie care vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitala Republicii Moldova. Printre cei reținuți se numără viceprimarul municipiului Chişinău, şeful Direcţiei transport urban şi căi de comunicaţie, un fost consilier municipal, administratorii a trei companii de parking, dar şi un om de afaceri, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie, inclusiv cea câştigătoare. De aici.


Amintesc că amenajarea parcărilor cu plată în centrul municipiului Chișinău a stârnit controverse în rândul consilierilor municipali și a activiștilor civici. De aici.
 

Aflu din presa moldoveană că primarului de Chișinău îi ardea de glume în timp ce ofițerii CNA și procurorii anticorupție efectuau percheziții în biroul adjunctului său, viceprimarul Grozavu.De aici.


Se pare că celor de la CNA nu le ardea chiar deloc de glume. Joi, 27 aprilie, ofițerii acestei instituții l-au reținut pe Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, pentru 72 de ore. Potrivit CNA, acesta este vizat într-un dosar de corupție. În același dosar, au fost reținuți șeful interimar al Administrației de Stat al Drumurilor, dar și conducătorii ai două companii. De aici.


Rezultă că gestul premierului Filip, de a ajuta municipalitatea Chișinău în efortul ei de curățare a orașului de copacii doborâți de intemperii este unul mai mult decât salutar, e salvator! Constatăm că exista realul pericol ca în urma reținerilor efectuate de CNA la Primărie, domnul Chirtoacă să își piardă elanul pentru a coordona lucrările de dereticare a Chișinăului. 

Situația în care s-a pomenit municipalitatea Chișinău este ieșită din comun – cei doi adjuncți ai domnului Chirtoacă sunt cercetați de CNA! Este un motiv suficient pentru existența unei umbre de îndoială  asupra activității domnului Chirtoacă? Consilierii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal spun că da și au inițiat deja un referendum de demitere a domnului Chirtoacă. Curtea de Apel Chișinău a permis organizarea acestui referendum. Rezultă că socialiștii moldoveni au undă verde pentru a aduna cele 64 de mii de semnături necesare organizării referendumului. Ca să îl demită pe primarul Chirtoacă socialiștii au nevoie de peste 164 de mii de voturi. Cam mult. De aici.


Amintesc că atât Primăria Chișinău cât și Ministrul Transportului au acoperirea politică a Partidului Liberal din Republica Moldova. Formațiune politică al cărui candidat la alegerile prezidențiale a acumulat 1,8 la sută din voturi.  


Unii comentatori politici moldoveni afirmă că reținerile efectuate de CNA în ultimele zile ar fi o comandă politică a Partidului Democrat. Într-un comentariu pentru Jurnal TV, analistul politic Vladimir Socor afirmă că, în acest fel, Partidul Democrat îşi înlătură aliaţii pentru a-şi consolida puterea. De aici.


Nu m-aș grăbi să dau crezare acestor alegații.


Este mai degrabă vorba despre curățenie. Asistăm la o amplă operațiune de deratizare a instituțiilor statului moldovean. Acțiunea a fost lansată în sânul Partidului Democrat din Moldova și anunțată de către liderul acestei formațiuni, domnul Plahotniuc. La sfârșitul lunii martie, președintele PDM a anunțat că va începe un proces de evaluare a miniștrilor, deputaților și șefilor de instituții publice pe care i-a promovat în funcție. Nu s-a mai întâmplat vreodată ca o formațiune politică aflată la guvernare facă evaluarea activității miniștrilor și deputaților săi. Notam cu această ocazie că Guvernul Filip nu este alcătuit doar din miniștrii PDM și că ar fi cazul ca și ceilalți parteneri ai coaliției de guvernare să ia exemplul democraților și, la rândul lor, să își evalueze miniștrii. Sugeram, discret, că salubrizarea de primăvară a PDM în curtea proprie aduce aminte de vorba care spune că cel care își face curățenie în ogradă, poate cere același lucru de la vecini. De aici.


Nu am fost auzit.


În schimb au auzit alții. Pe 31 martie, ofițerii CNA au descins la Guvernul Republicii Moldova, în cabinetele Ministerului Economiei. În urma perchezițiilor au fost reținuți viceministrul Economiei, Valeriu Triboi și alte trei persoane într-un dosar în care sunt bănuiți de abuz de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari.  


Constat că guvernul Filip și echipa PDM, au suficientă voință politică pentru a curăța instituțiile statului moldovean de șobolanii corupției. Dacă asta este comanda politică a domnului Plahotniuc, atunci ea trebuie salutată. Că e prea mică Moldova pentru mulțimea șobolanilor!