duminică, 7 februarie 2016

PRIMARII PLDM ȘI VALERIU STRELEȚ



Sâmbătă, 6 februarie 2015, la Chișinău avut loc reuniunea aleșilor locali ai PLDM. Potrivit reprezentanților liberal-democrați, la întâlnire s-au pus în discuție mai multe probleme de politică internă. Ca mai apoi, primarii PLDM să voteze o declarație prin care își exprimă solidaritatea față de trecerea PLDM în opoziție și că susțin protestele pașnice. În declarație, aleșii locali spun că sunt de acord cu acțiunile recente ale formațiunii și condamnă presiunile la care sunt supuși.


Toate bune și frumoase. Doar că întâlnirea convocată de conducerea PLDM a fost una  nereprezentativă - marea majoritate a aleșilor locali PLDM a refuzat să participe la aceasta. Mai mulți primari, care au participat la întâlnirea de la Chișinău au afirmat, sub acoperirea anonimatului, că în sală au fost doar o sută și cincizeci de persoane, asta înseamnă mai nimic din numărul de peste o mie de aleși locali pe care îi are PLDM-ul. Așa că, declarația adoptată la întâlnire nu reprezintă vocea majorității celor aleși pe listele PLDM, ci doar a majorității prezente la ședință respectivă.


Jurnaliștii portalului deschide.md au publicat  fotografia ex-deputatului PLDM, Lilian Zaporojan, care a participat la ședință - s-a văzut că în sală au fost prezente multe locuri libere.  Zaporojan a scris apoi pe contul său de Facebook că la ședință au participat aproximativ o sută de primari și că foarte mulți dintre ei au criticat decizia conducerii formațiunii de a se retrage în opoziție. “Am fost la ședință pentru a reitera poziția Organizației teritoriale Glodeni semnată de majoritatea consilierilor PLDM, prin care condamnăm decizia CPN de a trece în opoziție. De fapt, mai mulți au venit din partea organizațiilor lor teritoriale cu același mesaj. Am cerut ca declarația adoptată să fie din numele majorității prezente în sală, nu a majorității pe țară pentru că în acest fel se manipulează opinia publică, dar propunerea noastră a fost respinsă”, a declarat Lilian Zaporojan.


Liderul interimar al PLDM, domnul Streleț afirmă că la întâlnire au participat 230 de persoane. Să fi fost doar întâlnirea primarilor PLDM, iar presa să nu fi înțeles corect? Domnul Iurie Țap, deputat PLDM, a notat pe Facebook că la întrunire au fost invitați primarii și consilierii raionali. Asta înseamnă că ziariștii au înțeles corect și că la ședință trebuiau să fie peste o mie de persoane – primari și consilieri raionali. ”A fost o discuție sinceră, dură și, foarte important, constructivă”, nota deputatul liberal-democrat Iurie Țap. 


Aș spune că a fost o discuție cu scântei. 

Desigur că cei care au luat cuvântul au menționat greșelile comise de conducerea PLDM după reținerea președintelui lui, domnul Vlad Filat. Și desigur că unii au propus soluții, una dintre acestea fiind cea referitoare la faptul că această formațiune politică ar putea trece la
proteste și pichetări în masă.


Dar să fim serioși - nimeni nu-l mai ia în seamă pe domnul Streleț și nici conducerea PLDM. Din peste o mie și ceva de aleși locali, pe care conducerea PLDM i-a convocat la ședință, să participe doar 230 de persoane? De râsul curcilor! Ori poate liderul interimar al PLDM nu a avut suficiente resurse financiare, pentru a deconta transportul la Chișinău al aleșilor locali ai PLDM? Amintesc că nu este pentru prima dată când la reuniunile PLDM nu există cvorum ori participă un număr redus de persoane, apărând, în acest mod, semne de întrebare referitoare la reprezentativitatea și legitimitatea deciziilor aprobate. O situație similară a fost creată la ședința Consiliului Național Politic al PLDM din 16 ianuarie, în care a fost luată decizia ca PLDM-ul să nu participe la guvernare. Decizia a fost adoptată cu voturile a 73 din cei 233 de membri ai CNP, iar mai mulți fruntași PLDM nu au recunoscut-o.


Domnul deputat Iurie Țap nota că discuția de la ședința aleșilor locali ai PLDM a fost, ”sinceră, dură dar și constructivă”. Sunt curios să aflu, domnule Iurie Țap, dacă la această ședință, pe care ați numit-o „constructivă”, și la care s-au abordat probleme interne de partid, ați discutat și despre situația în care se află liderul PLDM, Vlad Filat. Iar curiozitatea mea apare datorită faptului că PLDM-ul, formațiune politică care a avut foarte mulți simpatizanți, are o problemă iar ea ține de modul în care această formațiune politică parlamentară se poziționează față de liderul ei, actualmente reținut. 


Îl dați afară din partid pe Vlad Filat? 


Domnul Valeriu Streleț, prezent în seara zilei de 17 decembrie la Puterea a Patra, emisiune de dezbateri politice a N4 TV, lăsa să se înțeleagă că, îl va exclude din rândurile formațiunii pe cel care a contribuit în mod decisiv la crearea mișcării liberal-democrate în Republica Moldova. Domnul Streleț a spus că domnul Vlad Filat va trebui să își demonstreze singur nevinovăția. Tot atunci domnul Valeriu Streleț anunța că la congresul extraordinar al PLDM (care va avea loc în luna martie) își va depune candidatura la funcția de președinte al acestei formațiuni politice. 


Probabil că la întrunirea cu aleșii locali ai PLDM candidatura domnului Streleț nu a fost discutată. Cu cine să discuți dacă primarii și aleșii locali au preferat să stea acasă? Cu siguranță, domnul Streleț face campanie electorală internă, pregătindu-se pentru a prelua președinția PLDM. De asta domnia sa încearcă să convingă opinia publică că aleșii locali ai PLDM susțin trecerea PLDM-ului în opoziție. Domnul Streleț vrea să ne facă să credem că primarii PLDM, cei care la alegerile locale din 2015 au vorbit în satele moldovenești despre apropierea Moldovei la UE, ar susține acum organizarea unor proteste ale PLDM-ului alături de socialiștii domnului Dodon și de  simpatizanții domnului Usatîi. Să fim serioși. Nu are cum să fie adevărat. 


Afirm că plasarea PLDM-ului în opoziție este o mișcare politică greșită. Această decizie, de a nu participa la guvernare, afectează interesele comunităților locale, a celor 285 de primari PLDM dar și a conducătorilor raioanelor în care PLDM-ul, în urma alegerilor locale, deține întâietatea și anunță scindarea acestui partid. Domnul Streleț nu s-a gândit la viitorul PLDM-ului, s-a gândit doar la interesul personal. Toată lumea vede asta și din acest motiv nimeni nu-l mai ia în serios.